SERVIEOfficiële naam        : Republiek Servië

Hoofdstad               : Belgrado

Munteenheid          : Servische dinar (CSD)

Taal                          : Servisch

Inwoneraantal        : 7.000.000 

Visum nodig           : NEE


inleiding


Servië stapt langzaam maar zeker uit de rol van het slechtste jongetje uit de Balkan klas en heeft de achtervolging ingezet. Gezegend met een zeer intensieve, interessante soms zwart gebakerde geschiedenis en een zeer divers landschap heeft het land veel te bieden.

 

Helaas heeft Servië geen kustlijn waardoor veel toeristen toch kiezen voor andere voormalige Joegoslavië-republieken zoals Slovenië, Kroatië en Montenegro.

 

Desalniettemin zou Servië niet op je lijstje moeten ontbreken met een zeer levendige “booming” hoofdstad als Belgrado is, prachtige Nationale parken (zoals bij Zlatibor), meren, kleine dorpjes waar de wereld heeft stilgestaan, de Donau rivier en prachtige en interessante steden als Novi Sad en Nis. Naast de veelzijdigheid aan landschap en bezienswaardigheden heeft Servie ook een veelvoud aan verschillende inwoners binnen z’n grenzen. 

 

Vodvodina

Waar het noordelijk autonome gebied bekend als Vodvodina grote invloeden heeft van o.a. Hongarije heeft het gebied in het zuidwesten duidelijk veel meer banden met het Islamitische Albanië. En dit komt natuurlijk niet alleen in uiting in uiterlijkheden maar ook in architectuur, de keuken en gewoonten en gebruiken. 

 

Servië bestaat ook uit drie regio's: de autonome provincie Vojvodina in het noorden met de prachtige stad Subotica; de autonome provincie Kosovo in het zuiden, voor zover men die niet erkent als onafhankelijk en Centraal-Servië, de rest van het land; dit is geen officiële bestuurlijke entiteit.

 

Servië is sinds 5 juni 2006 een onafhankelijke staat, nadat het 85 jaar lang onderdeel was van Joegoslavië en tussen 2003 en 2006 van de confederatie Servië en Montenegro.

 

Servië moet niet verward worden met de Servische Republiek, een deelgebied van Bosnië en Herzegovina. De republiek kampt ook nog met talloze grote problemen waarvan corruptie en hoge schulden waarschijnlijk de grootste zijn. En ook al is het nu rustig m.b.t. de verschillende identiteiten in het land – deze kunnen net zo gemakkelijk weer aangewakkerd worden door een kleinigheid is de gedachte. 

 

Mensen leven langs elkaar heen waardoor de problemen onder het oppervlak blijven. servie uitgelicht:


informatie over servie: