PRAKTISCHE INFORMATIE - Rusland

* Bijgewerkt t/m 2016 - wijzigingen voorbehouden


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen

paspoort en visa


Naast de geldigheid van je paspoort is een visum noodzakelijk. Je paspoort moet bij terugkomst in Nederland nog 6 maanden geldig zijn. Rusland kent verschillende soorten visa: privé, toeristen, business, transit en expres visa. Voor een vakantie volstaat een toeristenvisum. Let op: dit visum is slechts 30 dagen geldig. Houdt je ook aan deze termijn en voorkom zo problemen bij de douane. Om een Russische toeristenvisum aan te vragen heb je een officiële ‘toeristische uitnodiging’ nodig. Deze toeristische voucher is niet meer dan een reisdocument waarin staat waar en wanneer je in Rusland verblijft.

 

Om in aanmerking te komen voor een toeristenvisum moet ook de ziektekostenverzekering een werelddekking of expliciet Russische dekking hebben (een zogenaamde Rusland verklaring die exact op de datum van je visa slaat dus let op). Alleen met deze twee documenten, toeristische uitnodiging en dekkende verzekering, kun je een visum aanvragen. Houdt wel rekening met de soms lange wachttijd. Het kan 4 tot 6 weken duren voordat je je paspoort inclusief visum terug hebt. Vanwege de logge werking van het Russische consulaat kun je ervoor kiezen een visumverzoek niet zelf in te dienen bij de ambassade in Den Haag. Dat scheelt lange wachtrijen en frustraties. 


ambassades


  • De Russische ambassade in Nederland: Andries Bickerweg 2, Den Haag, Tel.nr: 070-345 1300; ambrusnl@euronet.nl
  • De Nederlandse ambassade in Rusland: Kalashny per 6, Moskou, Tel.nr. 495 797 2900; www.netherlands-embassy.ru

geldzaken


Munteenheid

Roebel (RUB)

 

 

Bankpas

  •  Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo; voor zover bekend zijn er slechts weinig geschikte betaalautomaten.
  • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden.
  • Er geldt een limiet per dag.
  • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa (en meestal ook Rusland!) standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard

  • Visa en MasterCard worden geaccepteerd, en ook wel American Express. Van andere kaarten is niet met zekerheid te zeggen of deze geaccepteerd worden.
  • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.
  • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden. Uitgebreide informatie vindt u op anwb.nl/creditcard.

 

Geldautomaten

 

Geld wisselen

  • De betrouwbaarste manier om uw euro's te wisselen is bij kantoren van de Russische staatsbank, die overal te vinden zijn.
  • Ook zijn overal wisselkantoren te vinden.
  • Het wordt afgeraden geld te wisselen op straat.

 

Bijzonderheden

  • De voorkeur gaat uit naar betaling met contant geld in roebels.
  • Neem naast een bankpas en een creditcard voldoende contant geld mee.
  • Travellercheques, bij voorkeur in euro's of Amerikaanse dollars, kunt u bij de Russische staatsbank inwisselen.

GezondheiD


De gezondheidszorg in Rusland staat op een hoog niveau en biedt gratis medische verzorging aan alle inwoners. Indien een reiziger ziek wordt tijdens een geboekte rondreis, is de noodhulp gratis, waarbij men een klein bedrag dient te betalen voor medicijnen en verblijf in ziekenhuis. Indien door ziekte een langer verblijf in Rusland noodzakelijk is, dan dient de bezoeker voor de verdere behandeling te betalen. Hiervoor kunnen de kosten aardig oplopen. Alle bezoekers aan Rusland word aanbevolen een reisverzekering af te sluiten die alle ziektekosten en repatriëring dekt. Neem voor de zekerheid enkele medicijnen voor noodgevallen mee houdt er rekening mee, dat sommige medicijnen niet ingevoerd mogen worden. Water om te drinken, tanden te poetsen of ijs te maken dient vooraf gekookt of gesteriliseerd te zijn. Melk is gepasteuriseerd en dagelijkse producten zijn veilig voor consumptie. Eet alleen goeddoorbakken vlees en vis, bij voorkeur warm geserveerd. Het eten van varkensvlees, salade en mayonaise kan risico met zich mee brengen. Eet alleen gekookte groente en geschild fruit.


Vaccinaties


Vaccinatie tegen gele koorts is voor Rusland alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Rusland binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Rusland aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Voor Rusland wordt vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen als je drie dagen of langer in de natuur gaat wandelen of kamperen van maart tot en met november, of op andere wijze meer risico loopt. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Rusland inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Rusland vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Bezoekers die langer dan drie maanden in Rusland verblijven dienen bovendien te beschikken over een bewijs te beschikken waaruit blijkt dat ze HIV negatief zijn. Voor Rusland wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden. De ziekte komt alleen voor in een gebied noordelijk van Vladiwostok aan de Japanse Zee. 


veiligheid


De dreiging voor terroristische aanslagen in Rusland blijft actueel. Met de aanslag op het vliegveld in Moskou van januari 2011 en de twee eerdere bomaanslagen op de metro van Moskou in maart 2010 is gebleken dat het risico van terrorisme ook in Moskou onverminderd aanwezig is. Uit bomaanslagen in december 2013 in Volgograd blijkt dat altijd rekening moet worden gehouden met mogelijke aanslagen in Rusland, vooral in stedelijke centra in het zuiden van Rusland. U wordt bij reizen in heel Rusland geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten, vooral op locaties zoals bus- en treinstations, vliegvelden of bij reizen met openbaar vervoer. In de grote steden komen regelmatig demonstraties voor. Onder andere vanwege het risico van geweld wordt u geadviseerd demonstraties en bijeenkomsten van grotere groepen (m.n jongeren) te mijden.

 

Afrekeningen in het criminele milieu vinden met enige regelmaat plaats in Rusland. Veelal gaat het om een onderlinge strijd, die niet direct gericht is op buitenlanders. Bij een bezoek aan Moskou, Sint Petersburg en omgeving wordt geadviseerd op te passen voor zakkenrollers en tasjesdieven op plekken waar veel toeristen samenkomen en bij voorkeur met meerdere mensen de straat op te gaan. Er zijn de laatste maanden meldingen bij het consulaat in St. Petersburg binnengekomen van straatovervallen, waarbij fysiek geweld, of bedreiging met wapens niet geschuwd wordt. U wordt geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten.De afgelopen jaren is regelmatig sprake van racistisch geweld tegen buitenlanders. Vooral personen met een andere huidskleur dan de blanke wordt aangeraden extra voorzichtig te zijn. U wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten voor mogelijke vreemdelingenhaat en demonstraties en bijeenkomsten van grotere groepen (m.n. jongeren) te mijden. Homoseksualiteit is niet verboden in Rusland, maar wordt niet overal algemeen geaccepteerd. In juni 2013 werd een wet aangenomen die "propaganda van niet-traditionele seksuele relaties onder minderjarigen" verbiedt, en die - ook voor niet-Russen - kan leiden tot boetes, detentie of uitzetting. U wordt geadviseerd hiermee rekening te houden bij uw opstelling en uitingen.

 

Dreiging van terroristische aanslagen blijft actueel in Rusland. Eventueel oplaaien van geweld in Tsjetsjenië en buurrepublieken kan leiden tot verhoogd risico elders in Rusland, met name in Moskou. De geweldssituatie in Tsjetsjenië en de overige gebieden van de Noord Kaukasus blijft onverminderd zorgelijk. In deze gebieden loopt men risico getroffen te worden door terroristische aanslagen, maar ook door ontvoeringen, ontploffing van landmijnen, gewapend treffen en criminele activiteiten. Vanwege het risico van terroristische aanslagen worden niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden ontraden, te weten in Noord-Ossetië en Karatsjajevo-Tsjerkessië. Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden (ofwel wordt aangeraden de betreffende gebieden te verlaten), te weten in Abchazië (de Facto van Georgië afgescheiden landsdeel), Dagestan, Tsjetsjenië en Ingoesjetië, Kabardino-Balkarië (incl. Elbrus-regio) en het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Abchazië, Dagestan en Tsjetsjenië. Het reizen vanuit Rusland naar Abchazië wordt ten zeerste ontraden. Abchazië heeft zich eenzijdig afgescheiden van Georgië en wordt alleen door Rusland, Nicaragua, Venezuela, Nauru en Tuvalu als onafhankelijke staat erkend. Een bezoek aan Abchazië brengt grote risico’s met zich mee. Niet alleen leidt het tot het verlopen van het Russische visum, maar het wordt door Georgië gezien als een illegale inreis in Georgië. Op een dergelijke illegale inreis staan hoge boetes en bij herhaling van het delict gevangenisstraf, oplopend tot maximaal 1 jaar.


taal


De Russische taal behoort tot de Oost-Slavische talen, samen met het Oekraïens en het Wit-Russisch. Naast de meeste inwoners van Rusland, spreken ook veel inwoners van voormalige Sovjetrepublieken nog steeds Russisch als tweede taal. Ook enkele miljoenen immigranten over de hele wereld, bijvoorbeeld in Israël, spreken Russisch. Russisch behoort tot de top-tien van talen met de meeste sprekers, in totaal zo’n 275 miljoen. Pas in de 13e eeuw ontwikkelde het Russisch zich als afzonderlijke taal. Het tegenwoordige Russisch kreeg in het begin van de 19e eeuw haar huidige vorm, en is een combinatie van zuiver Russische en Kerk-Slavische elementen. Veel vreemde woorden deden hun intrede, onder andere uit het Grieks, Latijns, Pools, Duits, Frans en ook het Nederlands. De Russische dialecten verschillen niet veel van elkaar. Men onderscheidt een noordelijke dialectgroep, een middengroep en een zuidelijke groep. Behalve het Russisch, de officiële taal van de Russische Federatie, en haar dialecten, worden ca. 150 andere talen gesproken, zowel uit de Indo-Europese taalfamilie (Slavische talen) als uit de Altaïsche en de Fins-Oegrische taalgroep. Deze talen worden allemaal met het cyrillisch alfabet geschreven, al bestaan voor sommige talen, als het Tataars en Tsjetsjeens hiernaast ook andere alfabetten, die geen officiële status hebben.


tijdzone


Rusland strekt zich uit over elf tijdzones. Bij officiële zaken zoals treintijden wordt altijd Moskoutijd aangehouden. In het grootste deel van Europees Rusland, dus ook in Moskou en Sint-Petersburg, is het twee uur later dan in Nederland of België. Evenals in de rest van Europa is hier sprake van winter- en zomertijd. De ingangsdata vallen samen met die van de rest van Europa.


electriciteit


De netspanning in Rusland is 220 volt. Daarnaast is er in treinen en sommige hotelbadkamers een 110 volt aansluiting. Stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland en België, al kun je in een enkel geval een stopcontact treffen waar alleen platte stekkerpinnetjes in passen. Een adapter is dus niet nodig, maar een verloop- of wereldstekker kan handig zijn.


feestdagen


1 Januari      

2 Januari

7 en 8 Januari

23 Februari

8 Maart

12 April

9 Mei

1 Juni

12 Juni

28 Augustus

4 November

7 November

6 December

Nieuwjaarsdag

De dag na Nieuwjaarsdag

Russisch Orthodox Kerstmis

Dag van de verdediger van het vaderland

Internationale vrouwendag

Dag van de Kosmonauten

Dag van de overwinning

Internationale dag van het kind (Kinderdag)

Onafhankelijkheidsdag

Orthodox Maria Tenhemelopneming

Dag van de eenheid

Dag van de verzoening en samenwerking

Sint Nicolaas



lees ook: