ROEMENIEOfficiële naam        : Republiek Roemenië 

Hoofdstad               : Boekarest

Munteenheid           : Roemeense leu (RON)

Taal                          : Roemeens

Inwoneraantal         : 20.000.000

Visum nodig            : NEE


inleiding


Roemenië kan omschreven worden als een Oost Europees land met zeer veel diverse kenmerken.

 

Het is het armste land in de Europese Unie, het heeft nog behoorlijk wat ongerepte natuur, hoge bergen, de een-na grootste delta van Europa, de aanwezigheid van beer, lynx en wolf, zandstranden, een zeer rijke geschiedenis, uiteenlopende architectuur en een gemixte cultuur en inwoners.

 

Tenslotte staan er menig klooster op de UNESCO erfgoedlijst alsmede oude kernen van eeuwenoude historische steden. Er is een inwoner die we in ieder geval allemaal kennen en dat is graaf Dracula of is het Vlad Tepes?  

 

De executie van het decennium

In 1989 werd de wereld opgeschrikt door de openbare wereldwijde executie van oud communistisch dictator Ceasescu en z’n vrouw. Daarvoor was het land na WWII afgegrendeld door het IJzeren gordijn en hadden wij eigenlijk geen idee wat daarachter allemaal plaatsvond. 

 

Roemenië krabbelt langzaam maar zeker uit het dal maar heeft nog een lange weg voor de boeg – sommige mensen willen zelfs terug naar het oude Communisme – niet helemaal vreemd want vooral de arme bevolking van het platteland hunkeren naar vastigheid.

 

Het land wordt bijna geheel omring door Slavische landen en staat dus helemaal op zichzelf – het heeft een taal afgeleid van het Latijns en bijna de gehele populatie is Orthodox Christelijk. Minderheden zijn de zigeuners en de Hongaren; daarnaast zijn er nog enkele Duitsers aanwezig.  

 

Toetreding EU: 

Indien je Roemenië wil leren kennen in z’n ommekeer naar het Westen (en welvaart toe) is het zaak NU te gaan. In 10 jaar tijd is het al behoorlijk veranderd al zullen de lokale mensen het hier ontkennen.

 

Er is nog steeds veel afval, corruptie, problemen met minderheden (Hongaren en zigeuners) en straathonden maar er is behoorlijk wat opgeknapt in de steden, infrastructuur, opleiding (meer mensen spreken bijvoorbeeld Engels), overnachtingsmogelijkheden, WIFI enzovoorts. 

 

Maak het mee en plan nu een reis naar dit fascinerende Oost Europese land met als toeristische trekpleisters hoofdstad Boekarest, de zandstranden van Vama Veche aan de Zwarte Zee kust, de regio Maramures waar de tijd echt heel stilgestaan en er geen openbaar vervoer rijdt, natuurlijk het befaamde kasteel van Graaf Dracula en tenslotte de prachtige aan de buitenkant geverfde (met Bijbelse verhalen) kloosters van Boekovina. Roemenië UITGELICHT:


INFORMATIE OVER ROEMENIE: