San Blas eilanden (boot naar Colombia)

Tours - Panama


HOME / Panama


kuna yala


De San Blas-eilanden (of Kuna Yala eilanden) zijn een archipel van 357 eilanden voor de kust van Panama. De eilanden bevinden zich voor de Caribische kust van Panama, ten oosten van het Panamakanaal. Ze maken deel uit van de Panamese provincie Kuna Yala. 

 

Als je besloten hebt om met een boot van Panama naar Colombia te gaan blijven er nog voldoende opties over: er gaan verschillende boten (kwaliteit, grootte, pakket) van verschillende plekken (Porvenir, Carti etc.), met verschillende tijden (duur) naar verschillende plaatsen in Colombia.

 

Natuurlijk zijn er ook veel verschillende prijzen. Dus neem je tijd om een keuze te maken.  


soorten boten:


De groottes van de boot verschilt nogal – er zijn boten van 100 FT lang en van 25 FT. Je hebt boten waar 25 mensen meekunnen en waar 4 mensen meekunnen. Ook gaat er een catamaran en een speedboot.

 

Deze laatste weet ik maar deze gaat niet naar Cartagena, doet er 3 dagen (i.p.v. 5) over en het is ruig op het water en je wordt nat.

 

Echt genieten is er dus niet bij. Dit is ook de enige optie dat je op de eilanden (in een tent of hut blijft slapen en dus niet op de (zeil)boot zelf). 

 

Voordeel is wel dat het zo’n 100 a 150 dollar goedkoper is. 


vertrek-plekken


De meeste boten vertrekken vanaf Porvenir of Carti. De meeste organisaties (tours) halen je derhalve op vanaf je hotel en brengen je naar de haven om daar op de boot te stappen. 


duur "tour"


De speedboot doet er dus 3 dagen over (zie boven) maar de meeste tours nemen de “San Blas” eilanden mee op hun weg naar Colombia en doen er 5 dagen over (4 nachten).

 

Dit laatste is 3 dagen (2 nachten) op San Blas en de rest op open zee. aankomst plaats


Als je naar Bogota wilt gaan in Colombia is het veel efficiënter (goedkoper en sneller) om met het vliegtuig te gaan.

 

Mocht je naar de noordoostkust van Colombia willen (o.a. Cartagena) dan kun je beter een van deze tours nemen die ook nog ‘ns heel leuk kan zijn. 


prijzen


Die variëren van alle variabelen die hierboven staan – de speedboot is het allergoedkoopste en kost rond de 350 USD. De catamaran is ongeveer 650 USD.

 

Andere boten zijn gemiddeld tussen de 400 en 600 USD.


extra prijzen


 • Jeep naar national park toe (25 USD); 
 • Entree nationaal park (10 USD)
 • Speedboot naar de haven (10 USD)
 • Toeristen belasting(2 USD).  

inclusief


 • 5 dagen (4 nachten) op een boot; 
 • Eten en drinken (exclusief extra alcohol en snacks); 
 • Snorkelspullen (het lenen van).

>> Lees over m'n tour (5 dagen) met een boot in de Galapagos eilandenvertrek uit panama


Je wordt opgehaald bij je ho(s)tel om 5:30 AM en wordt met een 4x4 WD opgehaald en naar het nationale park vervoerd (deze trip duurt zo’n 2,5 uur). Meestal haal je ook andere mensen op bij andere hotels.

 

In het nationale park moet je je entree betalen (je bent nu in Kuna land). Dan is het even wachten in een huisje voordat je met een speedboot vervoerd naar de haven – meestal Porvenir (45 minuten).

 

Hier wordt je paspoort ingenomen en een van de kapiteins brengt deze naar een douane—post.

 

Een half uur later heb je een uit-stempel van Panama in je paspoort staan en kan in principe de reis beginnen (rond lunchtijd) als iedereen uit je groep op de boot is natuurlijk. 


de reis en aankomst in columbia


Het is zo’n 2,5 uur zeilen naar de Chichime eilandjes waar je eind van de middag aankomt. Hier legt de boot aan en kun je ’s avonds met het reddingsbootje naar het eiland waar wat mensen overnachten in kleine barakken. Er wordt een vuur aangelegd en je kunt een biertje kopen.

 

Aan het eind van de ochtend van dag 2 zeilt men weer verder (zo’n 3 uur afhankelijk van de wind) door het canal holandesa naar het eiland Guisaludup. Hier kun je snorkelen, zwemmen of een stukje over het eiland heen lopen.

 

Pas de volgende dag in de middag wordt het anker weer gelicht om vanaf dan alleen nog maar te varen/zeilen. Dag 4 ben je de hele dag op “open” water en in de ochtend van dag 5 kom je aan in Cartagena. Hier wordt je met de rubberboot naar de kade gebracht en neemt de kapitein de paspoorten weer in.

 

Deze kun je ’s middags met stempel ophalen op een afgesproken plek. Je kunt lopend naar het centrum van Cartagena komen. 


tips


 • Meenemen: fles of flessen alcohol
 • Snacks
 • Zeeziek pilletjes
 • Vraag wie je medepassagiers zijn (zeker als je alleen reist) – spreken ze Engels, leeftijd, is het een groep etc.

mijn boot


 • “Sprey”
 • 450 USD (5 dgn – 4 nachten) all inn 
 • 6 personen (inclusief 2 kapiteins)
 • Claudio (kapitein1) spreekt geen Engels, Jose (kapitein2) wel maar was in m’n geval veel geïnteresseerder in de twee Europese dames die vloeiend Spaans spraken. 
 • 1 kleine wc-douche combi
 • 1 ruimte waar gegeten werd (inclusief klein keukentje)  hier slaapt Claudio
 • Ik sliep in voorcabine met 2 aparte bedden (omdat het een kleine boot is, is er wel veel deining en zeker hier in het vooronder

>> Lees hier alles over Cartagena in Colombiazie ook:meer links:


Jericoacara

BRAZILIE

Een paradijs op aarde; zandstraten, rieten hutjes, buggy's en heerlijke zandstranden in Jeri. 

Corn Islands

NICARAGUA

Ook Nicaragua heeft z'n eigen bounty eilanden en wel in de vorm van de mais-eilanden.