OEKRAÏNEOfficiële Naam                    : Oekraïne

Hoofdstad                           : Kiev

Munteenheid                       : Oekraïense grivna (UAH)

Taal                                      : Oekraïense

Inwoneraantal                     : 46.000.000 

Visum nodig                       : Nee


inleiding


Oekraïne ligt op de grens van Europa en Azië maar je vind hier ook nog zuidelijke Turkse invloeden (bijvoorbeeld op de Krim) en natuurlijk is daar de Russische heerschappij die nog overal merkbaar is reizend door het land.

 

Het land werd in 1991 onafhankelijk en is nog zoekende naar z’n eigen identiteit – nog steeds wordt je belemmerd door ellenlange vragenlijsten, bureaucratie en onbegrijpelijke dingen van en in het land.

 

Oekraïne is veelzijdig met een zeer uiteenlopende geschiedenis, heersers en daardoor een groot verschil in cultuur, architectuur, gewoontes, gebruiken en keuken. 

 

Bezienswaardigheden

De hoofdstad van het schiereiland de Krim is Simferopol dat vaak verward wordt met de havenstad Sevastopol. In Bakchysaray kun je nog een vleugje Tartaarse historie proeven en een kijkje nemen in de Byzantijnse grotsteden terwijl je in Balaklava een ondergrondse nucleaire onderzeehaven kunt bewonderen in de oude Piratenhaven.

 

Yalta is daarentegen bekend om de in 1943 gehouden conferentie tussen de grote drie maar is daarnaast een vooral Russisch toeristen badplaats.

 

Op de kliffen van Sudak is een prachtig kasteel te zien met zicht op de Zwarte Zee en in het binnenland is waar de Krim misschien wel het bekendste om is; zijn mysterieuze, unieke landschap met kalkstenen plateaus en bizarre vulkanische formaties.  Novorossiya, oftewel Nieuw-Rusland, nu het zuiden van de Oekraïne werd gecreëerd door Catherina die hierdoor “de Grote” werd genoemd. 

 

Het gebied tussen de Kozakken en de Tartaren was dan toe een “no-man’s-land” was, werd ontgonnen en zij nodigde talloze, vooral Europese, werklui en handelaren uit om zich vooral hier te vestigen. Zo werd vooral de Zwarte Zee kust een vreemde mix van Russische en Europese leefstijlen. Haar minnaar, een grote Russiche generaal veroverde in de 18e eeuw een aantal belangrijke Turkse (Ottomaanse) forten en de stad Odessa werd gesticht als het St. Petersburg van het zuiden. 

Klimaat en landschap

Als mensen spreken over de broodmand van de Oekraïne bedoelen ze het centrum van deze regio die bekend staat om zijn vruchtbare grond.

 

Het Noorden is overwegend bos naast vele rivieren. Voorheen leefde hier de Kozakken en een groeiende populatie aan Joden die eerst door Catherina de Grote werden opgejaagd en daarna door de nazi’s die alleen grafstenen hebben achtergelaten.

 

Bij het plaatsje Berdychiv ,dat ooit een belangrijk intellectueel centrum was van de Joodse cultuur, heb ik een massa-executieplaats van duizenden Joden bezocht. Ten tijde van WWII werd er even buiten het stadje Vinnytsya een Fuhrer bunker gebouwd; de overblijfselen van deze kun je gratis bezichtigen. Voordat ik naar de Karpaten ben gereisd heb ik de tijd genomen om van het prachtige kasteel van Kamyanets-Podilsky te genieten.

 

De hoofdstad Kiev: 

Maar vergeet natuurlijk niet de hoofdstad van de Oekraïne te bezoeken – Kiev – een meltpot aan culturen en bezienswaardigheden. Het machtige “Lavra “klooster, het aandoenlijke concentratiekamp Babi Jar en de prachtig ui-vormige koepels op kerken. Probeer ook een voetbalwedstrijd van grootmacht “Dynamo Kiev” bij te wonen.

 

Je kunt tegenwoordig een bezoek brengen aan Tsjernobyl – de plek waar de grootste nucleaire ramp uit de wereldgeschiedenis plaatsvond. Een dagtrip die je nooit en te nimmer meer zal vergeten.

 

Tenslotte is er de regio in het westen van het land – zij menen dat zij de echte Oekraïner zijn van het land. Zij hielden de nationale trots hoog onder Pools, Litouws en Oostenrijks-Hongaarse heerschappij. Maar daarnaast voelen zij zich wel meer Europeaan dan Russisch i.t.t. hun landgenoten in de rest van de Oekraïne. Niet zo vreemd – de Russen waren hier maar zo’n 50 jaar en werden nu niet echt met open armen ontvangen. OEKRAÏNE uitgelicht:


informatie over OEKRAÏNE: