Bezienswaardigheden - Namibië

opuwo en epupa falls
inleiding


Indien je noordelijk rijdt van het Damaraland kom je in het Kaokoveld district terecht, een van Namibisch meest interessante. Het land wat ook wel de laatste wildernis van Zuidwest Afrika wordt genoemd is nagenoeg leeg – weinig autowegen, en mensen wat niet verwonderlijk is gezien de staat van het land en de droogte.

 

Dieren moeten zich hier aanpassen maar zijn wel degelijk aanwezig. Vanwege deze omstandigheden is het juist aantrekkelijk om hier heen te gaan als toerist – ten eerste leeft hier misschien de meest opmerkelijke lokale stam van het land – de Himba’s. In hun traditionele kledij, huidbescherming en haardracht zullen deze direct opvallen en een bezoek aan een van hun traditionele dorpjes zijn een must als je deze regio bezoekt.

 

Maar ook het landschap is onevenaarbaar; grote lege vlaktes met rotsen en bergen maar ook de Epupa watervallen die de grens vormt van Namibië en Angola.  Prachtige Baobab-bomen en een kolkende rivier waar je van kunt genieten vanaf een prachtig houten terras (veranda) van de camping.          


highlights


Opuwo

In de “Herero” taal betekent “Opuwo” zoiets als “het einde” wat eigenlijk wel klopt kijkend naar de stoffige verzameling van commerciële betonnen gebouwen die omringd worden door de traditionele “rondavels” en hutten.

 

Terwijl je eerste gedachte over de stad Opuwo waarschijnlijk niet positief zijn, is de kans groot dat deze snel veranderen in een van je mooiste ervaringen van je reis in Namibië. Zeker als je geïnteresseerd bent in andere culturen en stammen.

 

Upowo wordt gezien als de officieuze hoofdstad van Himba-land en kan dienen als een zeer comfortabele stad waaruit je verschillende excursies kunt ondernemen naar Himba-dorpjes in de omgeving. Maar niet alleen Himba-mensen doen deze stad aan – het dient als het commerciële middelpunt van het district Kaokoveld waar ook Herero (met hun grote Victoriaanse hoeden en jurken) samen scholen met Zena mensen afkomstig uit Angola.

 

Samen dient het als een van de meest interessante steden van Namibië waar je in de supermarkt verschillende stamleden kunt treffen. 

 

Himba excursie:

De Himba stam bestaat vandaag de dag uit zo’n 50.000 leden en wonen voornamelijk in het noordwesten van Namibië. Ze staan zeer dichtbij die andere opmerkelijke stam uit het land – de Herero – maar zien er zeer anders uit.

 

De Hmiba vrouwen smeren zich dagelijks in met een mix van “oker”, boter en kruiden van het land wat zich uit in een dikke laag bruinkleurig op hun huid.

 

Deze beschermt hen tegen de zon maar ook tegen insecten. Hun ingevlochten haar wordt ook ingesmeerd  wat een beetje wat weg heeft van “dreadlocks”. Ze wandelen topless in het rond en dragen alleen een kleed gemaakt van dierenhuid en wat sieraden en kettingen. Ze leven vooral van vee en kunnen overleven in droge, kale en dorre gebieden wat uiteindelijk ook hun redding is geweest.

 

In de jaren 80 en 90 waren de Himba’s bijna uitgestorven door oorlog en droogte maar de laatste 10 a 20 jaar maken zij een gestage groei door ook door het toerisme. 

 

Een tour met een professionele gids die de taal, cultuur en gewoonte kent is een van de hoogtepunten van je reis naar Namibie en zeker aan te raden. Bij het “Kaoko  Information Centre” kun je je laten informeren over de mogelijkheden. Zie onder voor details. Epupa watervallen: 

De Epupa watervallen worden gecreëerd door de Cunene rivier die de grens vormt tussen Namibië en Angola. Epupa is het Herero woord voor foam of vallend water en de rivier is zo’n halve kilometer breed en valt in verschillende stages naar beneden in een serie van watervallen verspreid over 1,5 km lengte.

 

De grootste waterval is zo’n 37 meter hoog waarna deze veranderd in een nauwe donkere diep- liggende rivier die beangstigend aandoet. Maar niet alleen de waterval is schitterend om te zien, de hele omgeving is prachtig.

 

Hoge palmbomen, grote kale Baobabs en vijgen bomen in een landschap vol bergen en gekleurde rotsen. Je kunt hier prachtige hikes maken en kijken naar Angola wat juist aan de andere kant van de rivier ligt.

 

In dit gebied wonen verschillende stammen bijvoorbeeld de Nomadische “Ovahimba” mensen maar ook de “Ovatjimba”, Ovazemba en Ovatwe stammen. Omdat het toerisme hier aantrekt zie je ook dat leden van de stammen “Herero” en “Oshiwambo” naartoe trekken.

 

Naast de camping hebben een aantal lokale stamleden een soort van marktje met kramen aangelegd. Let een beetje op met je camera als er lokale mensen aan het wassen en/of douchen zijn in de rivier. Vanaf o.a. de camping kun je verschillende hikes maar ook excursies maken.

 

Je kunt op krokodillenjacht (spotten), birdwatching-hikes maar ook een bezoek brengen met lokale gids naar een Himba dorpje. Tenslotte kun je ook een rafting-trip maken op de Cunene rivier. 

 

Andere bezienswaardigheden: 

De (auto) route tussen Epupa Falls naar Ruacana is zowel prachtig als een beetje angstig. Je komt heel weinig mensen tegen, geen dorpjes maar de vergezichten zijn adembenemend.

 

De weg is op vele plekken slecht (rotsen en zand) maar de route parallel aan de Angolese grens geeft je wel een avontuurlijk en innemend gevoel dat je alleen bent op de wereld. Neem voldoende tijd, water en eten mee en ook gereedschap (en een nieuwe band) als je op pad gaat. tips & advies (2019)


Opuwo is gelegen aan de aansluiting van de C41 met de C43. De plaats beschikt over een klein vliegveld. De autoweg naar het noordwesten, richting Epupa Falls is geasfalteerd en prima te berijden. Het enige nadeel is dat er na Opuwo geen “echt” benzinestation meer aanwezig is.

 

Je zult deze clandestien moeten kopen bij lokale mensen die het aanbieden. Benzine uit een jerrycan kost 20N$ per liter. 

 

De weg tussen Epupa en Ruacana is grotendeels onverhard en alleen aan te raden met een 4WD. Sommige stukken zijn rotsachtig en/of zeer zanderig zodat de kans is dat je vast komt te zitten. 


  • Naam            : Camping Opuwo Country Hotel

Prijs               : 175N$ p.p. per nacht inclusief auto

Tel.nr.            : 061-374750

Website         : www.nambialodges.com/opuwo.html

 

Inhoud:

Waarschijnlijk de mooiste en beste plek waar je kunt overnachten in Opuwo en omstreken. Gelegen op een berg uitkijkend op de stad is hier een prachtige lodge met uitzicht op de andere kant van de berg. Je kunt hier eten op het buitenterras maar ook in de zeer grote en exotische loungeruimte.

 

Er is een buitenzwembad en een aantal prachtig gelegen chalets. De camping ligt iets verder op de rand van de berg en heeft een groot en goed toilet- en wasblok. Het is nog wel wat aan de kale kant en een beetje sfeerloos maar de plaatsen op zich zien er goed uit.

 

De helft van je plekje is betegeld en er is een braai/ vuurpit aanwezig en een lampje. Er is elektra, een waterkraantje. s Avonds loopt er bewaking rond en hoor je de stad onder je krioelen. 

 

 

  • Naam             : Epupa Falls Lodge & Campsite

Prijs               : 200N$ p.p. per nacht inclusief auto

Tel.nr.             : 695 1065

Website          : www.nacobta.com.na

 

Inhoud:

Je hoeft niet ver te zoeken voor deze camping want deze is gelegen naast de watervallen en rivier. Het is een prachtige smalle camping met hoge palmbomen, een prachtige ingang met receptie-huis en een redelijk groot zwembad. Er is een terras gebouwd met prachtig zicht op de rivier, waterval en Angola (aan de andere zijde van de rivier) van het hoofdgebouw waar je kunt eten en wat kunt drinken.

 

De wc’s en douches zijn naast het zwembad en hebben vervelende zware gordijnen en kunnen dus niet echt op slot. Er zijn ook geen wastafels wat behoorlijk irritant is. Koos is de eigenaar en wandelt vaak rond op z’n eigen camping met een aantal kleine lieve hondjes. Onze plek had een klein aanrechtblok, een waterkraantje maar er was geen privé-lampje en ook geen elektra aanwezig.

 

Ook was er een vuurpit c.q. braai maar geen gril (die kun je wel lenen hier). De kampeerplekjes zijn vaak heel klein en de mooiste (aan de rivier) zijn vaak al ingenomen door toergroepen. In het hoofdseizoen schijnt het vaak erg druk en gehorig te zijn. Kijk overigens uit voor kleine aapjes die achter je spullen uit zijn. Excursie naar een Himba dorpje: 

Een van de hoogtepunten van een reis naar Namibie is een excursie naar een traditioneel Himba-dorp. Bij het Kaoko Information Centre kun je je (in het Engels) laten voorlichten over verschillende opties. Naast een bezoek aan een Himba dorp kun je ook bijvoorbeeld naar een “Herero” dorpje of een andere lokale stam.  

  • Prijs : 800 N$ per village
  • Bezoektijd : 2,5 uur 
  • Fooi gids : gaat naar het informatiecentrum (wij betaalden 100N$)

Wij zijn om 08:00 naar het informatiecentrum toe gereden waar we onze tour betaalden. Vervolgens kennis gemaakt met onze gids en gezamenlijk naar de plaatselijke supermarkt gereden waar we voor 400 N$ boodschappen hebben gedaan; maïs, suiker en zonnebloemolie.

 

Dan gaan we op weg in onze eigen auto – er worden verschillende dorpen aangedaan en het is aan de gids er eentje uit te zoeken. Het is niet helemaal duidelijk waarom wij naar deze zijn gegaan maar het was zo’n 50 km ten noordwesten van Opuwo. Niet te vinden vanaf de hoofdweg naar Epupa. Opeens rijden we over een zandpad en stoppen na een paar honderd meter voor de ingang van het met palen omringde dorpje.

 

We maken kennis met het opperhoofd van het dorp en mogen een hutje in waar we drie jonge dames treffen met kinderen. We mogen foto’s nemen en filmen. Daarna wandelen we door het dorpje met verschillende hutjes en mogen even kijken in de hoofd-hut. Daar wordt kalfshuid gestreken en staat buiten een pot “meelie-pap” op.

 

Verder wordt een jongetje kaal geschoren en worden bij twee dames hun haar ingevet. Ook wordt okersteen verkruimeld in poeder. Tenslotte halen we onze cadeaus uit de auto en brengen na bijna 3 uur onze gids terug naar Opuwo. zie ook:
meer links:


Serengeti NP

TANZANIA

In om nabij het wereldberoemde Serengeti NP in Tanzania liggen talloze Masai dorpjes.

Mdumbi

ZUID-AFRIKA

Aan de zuidkust van Zuid-Afrika kom je nog vaak onverwachts een lokale Xhosa markt tegen.