Bezienswaardigheden - Namibië

fish river canyon
inleiding


Een van Zuidelijk Afrikaans meest prachtige vergezichten moet het uitzicht zijn op de duizelingwekkende Fish River Canyon vergelijkbaar met z’n grotere broer in de Verenigde Staten. Je kunt deze vallei bekijken van een prachtig uitzichtpunt of een 5-daagse wandeling maken die de ervaring alleen maar zal verrijken.

 

Gelegen in het zuidelijke puntje op de grens van Zuid-Afrika en Namibië is dit hoogtepunt goed bereikbaar vanaf een reis van eerstgenoemde op weg naar Luderitz


highlights


Fish River Canyon:

De Fish River Canyon of Visrivier vallei  is de op een na langste canyon ter wereld, na de Grand Canyon in de Verenigde Staten. De kloof is circa 160 km lang, tot 27 km breed en is op sommige plaatsen tot 550 meter diep.

 

De leden van de “San” stam (bosjesmannen) geloofden in de mythe dat de vallei was uitgespuugd door een slang toen deze in de vallei wilde vluchtten achtervolgt door jagers. Geologisch bestaat de vallei eigenlijk uit twee gedeelten die op hun gehele eigen wijze zijn gevormd, de een in de ander.

 

De canyon ligt aan de benedenloop van de Visrivier; in de winter (onze zomer) liggen er alleen wat waterpartijen op de bodem, in de zomer ontstaat een heuse rivier. Deze rivier vervoert niet het hele jaar door water en is niet bevaarbaar. Het water is oranjekleurig. De canyon begint bij het plaatsje Seeheim en eindigt bij Ai-Ais. Daarna mondt de rivier uit in de Oranjerivier langs de grens met Zuid-Afrika.

 

De hoofdingang van de vallei ligt bij Hobas aan de noordkant van de vallei, terwijl “Ai-Ais” aan de zuidzijde ligt. Vanaf de eerstgenoemde is het nog zo’n 12km met de auto naar het belangrijkste uitzichtpunt waar o.a. toiletten, informatiepanels over de vallei en picknicktafels zijn te vinden onder een afdak.

 

Fish River Hiking Trail:

Om echt een totaalbeeld van de vallei te krijgen kun je een van Afrika’s meest memorabele hiking-routes wandelen. Deze hike neemt 5 dagen in beslag en is niet alleen zwaar maar geeft je het enige echte gevoel van de omvang van deze prachtige vallei en omgeving.

 

Je zult je in moeten schrijven bij het Hobas Information Centre waar je eten en drinken kunt kopen voor de fysieke en mentale zware wandeling. Hitte en vermoeidheid zullen je treffen op dit 90 kilometer lange pad die een van de meest populaire wandelroutes moet zijn in Zuidelijk Afrika. 

 

Andere bezienswaardigheden: 

  • Bij  Ai-Ais (zuidzijde Fish River Canyon) kun je de heetwaterbronnen bezoeken en/of het natuurpark Canyon waar je o.a. kunt hiken. 


tips & advies (2019)


Er is geen openbaar vervoer in en rond de vallei. 


Inhoud:

Er is o.a. een camping naast de entree bij Hobas – er is geen restaurant noch een benzinestation maar wel een zwembad en een kiosk. 


Entree Fish River Canyon: 85 N$ per persoon excl. 10 N$ per vehicle. zie ook:meer links:


Kings Canyon

AUSTRALIE

Voor een schitterende hike door een oeroud landschap is de Kings Canyon de uitgelezen plek.

Grand Canyon

VERENIGDE STATEN

Een van werelds meest bekende ravijnen en een Amerikaans symbool is de Grand Canyon.