Bezienswaardigheden - Namibië

etosha np
inleiding


In het noordwestelijke gedeelte van Namibië ligt een van land’s best bewaarde geheimen als het gaat om op safari te gaan – het Etosha Nationale Park. Verwacht hier geen dichte groene jungle en brede rivieren – Etosha is gecreëerd rond een zoutpan en is daarom niet een van werelds mooiste natuurparken.

 

Grote lege vlaktes, weinig bomen en struiken waar vooral waterpoelen grote drommen dieren trekken. Wind kan een rol spelen maar ook de slechte gravelwegen en de zon die op het zout weerspiegeld. Door de open stukken heb je een prachtig zicht op de aanwezige dieren die vanzelf naar je toe komen indien je parkeert bij een populaire waterpoel.

 

Niet zo populair en bekend als bijvoorbeeld Kruger maar toch op zeker een hoogtepunt op je reis door dit deel van Afrika. 


highlights


Etosha Nationale park:

Het Nationaal Park Etosha in Namibië is een van de grootste natuurparken van zuidelijk Afrika en een van lands meest populaire toeristische bezienswaardigheid.

 

De naam betekent “grote witte plaats met droog water” en daarmee is niets gelogen; het park is gevormd rond een enorme zoutpan omgeven door droog “bush” veld. Als het regent veranderd de “pan” in een droge vlakte in een paradijs vol met flamingo’s en pelikanen.

 

In 1907, na de oorlog tussen de Duitsers en de Herero's, werd het park gesticht. Oorspronkelijk werd de Etoshapan bewoond door de San. De laatst overgebleven Hai//om-San werden in 1954 door de Zuid-Afrikaanse machthebber uit het park verdreven. 

 

Niet minder dan 114 zoogdiersoorten leven in- en rond het park aangevuld met zo’n 340 vogelsoorten en 16 reptielsoorten. Olifanten, zebra's, leeuwen, jachtluipaarden, jakhalzen, gnoe’s, neushoorns, giraffen en talloze verschillende soorten antilopen bevolken het park. Natuurlijke en aangelegde waterdrinkplaatsen helpen de wildpopulatie te overleven in de droge tijd.

 

Werd eerst alleen het oostelijke gedeelte van het park geëxploiteerd voor toerisme, nu wordt er gewerkt om het westelijke gedeelte nog grootser te maken.

 

In 2019 zijn Namutoni, Halali en Okaukuejo nog steeds de grotere commerciële plaatsen (in het oosten en centrale gedeelte) met een winkel, accommodatie voor overnachtingen, kampeerplekken en verlichte drinkplaatsen waar 's avonds vanaf het camp-terrein wilde dieren kunnen worden bekeken maar lang gaat dat niet meer duren.tips & advies (2019)


Er is geen openbaar vervoer in- en rond het park Etosha dus je zult of met eigen vervoer moeten komen of op safari geregeld door een hotel of camping. 

 

Vooral het stuk weg aan de westzijde van het park – vanaf Okaukuejo – is behoorlijk slecht en daar is het bezit van een 4WD aan te raden. Er ligt zacht gravel waardoor je verschrikkelijk door elkaar wordt gerammeld als je in de auto zit. 


Bij Dolomite kun je van een lunch genieten (in de westzijde van het park) maar bij Okaukuejo moet je waarschijnlijk een uur in de rij staan voor een broodje o.i.d. Beter om zelf dus goed in te kopen als je naar Etosha NP komt.

 

Er is een supermarkt in de laatst genoemde plaats maar veel hebben ze niet.   • Naam           : Camping Etosha Roadhouse camp

Prijs              : 140N$ p.p. per nacht (inclusief auto)

 

Inhoud:

Deze camping is gelegen aan de westzijde van het Etosha NP – tegenover de Galton gate. Er staat een klein bordje maar het is wel degelijk open. Over een smal grintpad kom je uiteindelijk aan op de camping die, toen wij er waren, nog in opbouw was. Het is een echte bushcamping – er is bijvoorbeeld geen lodge aanwezig – maar ook geen café, winkel, receptiehuisje of restaurant.

 

M.a.w. je moet alles zelf meenemen. De plekjes zijn niet al te groot en je moet gebruik maken van een bushcamping – m.a.w. je staat onder de heldere hemel als je gaat douchen (water wordt heet gemaakt met hout) en dat geld ook voor de wc. Er is geen elektra bij je plek aanwezig en dus ook geen lampje. Wel is er een braai/ vuurpit aanwezig.

 

Omdat dit ooit onderdeel was van het Nationale Park is het niet verstandig in het donker over de camping te gaan wandelen want er worden regelmatig wilde beesten gespot. Het is ook een prachtige omgeving met kopjes, heuvels en veel bomen en struiken. Boven op de heuvel hebben ze een uitzichtpunt gemaakt met zicht op een waterpoel – hier komen regelmatig talloze wilde dieren hun dorst lessen. 

 

 

  • Naam               : Camping Etosha Olifantrus

Prijs                  : 175N$ p.p. per nacht (inclusief auto)

 

Inhoud:

I.t.t. bovenstaande camping is deze gelegen in het Etosha park zelf. En dan wel in het westelijke – relatief nieuwe – gedeelte van het park wat pas sinds kort actief is geworden voor toerisme. De weg is derhalve nog slecht maar er wordt hard aan gewerkt. Dit is de enige camping in dit gedeelte van het park en er is geen lodge aanwezig.

 

Wel een klein winkeltje waar ook de receptie in zit. Er is een douche-blok-afwasblok en er zijn ongeveer 15 campingplekken. De grootste en beste plekken zitten aan de buitenzijde waar het overigens vervelend is om elektra te trekken van het paaltje wat aan de overzijde van de weg staat. Bij alle plekjes is tevens een soort van canvas-afdak gemaakt en een hek zodat je wat privacy hebt.

 

Ook is er een braai- en vuurpit aanwezig. Het grootste pluspunt van deze camping is het prachtige uitzichtpunt wat ze gecreëerd hebben vlakbij een waterpoel. Olifanten maar ook nijlpaarden en andere grote wilde dieren komen hier geregeld hun dorst lessen. Je kunt hier ook overdag komen, er is een grote parkeerplaats aanwezig. Etosha NP: 

  • Entree prijs : 80N$ p.p per dag (exclusief 10N$ per auto per dag)
  • Boekje Etosha : 150N$ 

Het is best de moeite waard om zo’n relatief duur boekje te kopen van het Nationale park. Naast de routes die in het boekje staan (da’s op zich niet zo moeilijk) staan ook alle beesten die voorkomen in het park genoteerd zodat je deze kunt aankruisen mocht je deze gespot hebben. Ook herken je veel beter alle dieren. Tenslotte staan de “hotspots” erop waar bepaalde wilde beesten vaak voorkomen. 

 

In Okaukuejo is ook een camping gelegen maar het is hier verschrikkelijk open en er staat vaak veel wind. Ik zou dan ook zeker de camping van Olifantrus adviseren. 

 

Waarschijnlijk de beste tip die ik kan geven om wilde dieren te spotten in Etosha is je auto bij een waterpoel neer te zetten en je motor uit te doen. Heb geduld en de dieren komen een voor een (en vaak met groepen) tegelijk – met soorten gelijk – naar de waterpoel om te drinken. zie ook:
Meer links:


Kruger NP

ZUID-AFRIKA

Genoemd naar z'n oprichter en voormalig staatshoofd van Transvaal is het een prachtig park. 

Chobe NP

BOTSWANA

Op de rand met Namibië ligt het prachtige aan de rivier gelegen Chobe National Waterfront NP.