NAMIBIËOfficiële Naam                    : Republiek Namibië

Hoofdstad                           : Windhoek

Munteenheid                       : Namibische dollar (NAD)

Taal                                      : o.a. Engels en Afrikaans

Inwoneraantal                     : 2.500.000 

Visum nodig                       : Nee


inleiding


Namibië ligt in het zuidwesten van Zuidelijk Afrika en is een oude Duitse kolonie. Het heeft een turbulente geschiedenis waarbij ook Zuid-Afrika getracht heeft het land in te lijven tot z’n eigen grondgebied. De invloed van dat land is nog altijd zeer voelbaar ook omdat Namibië het een-na-laagste bevolkingsdichtheid heeft ter wereld. In en rond Opuwo (in het noorden) leven o.a. de Himba stammen. 

 

Namibië staat vooral bekend om zijn prachtige natuur. Namibië bestaat grotendeels uit woestijnvlakte zoals je goed kunt zien in de Sossus vallei (of Sossus Vlei). Je vindt er ook de Namib-woestijn. Dit is de oudste woestijn ter wereld. In Kolmanskop (vlakbij Luderitz) heeft het zand het mijnsdorpje inmiddels totaal overgenomen. Het is nu een toeristische attractie. 

 

Verder kent het land rotsformaties, de indrukwekkende Fish River Canyon en vele Nationale parken (zoals Ethosa en in de Caprivi Strip) waar je veel diersoorten in het wild kan ontdekken, zoals: olifanten, bergzebra’s, de zwarte neushoorn, leeuwen en antilopen.

 

Namibië heeft een lange kustrook met zandstrand, maar het land staat niet bekend als strandbestemming. Je kunt er veel dolfijnen en zeehonden spotten zoals de duizenden in Cape Cross. 

 

De economie van het land draait grotendeels op de winning en export van diamanten. Toerisme is het belangrijkste onderdeel van deze tertiaire sector.

 

Toerisme: 

Elk jaar komen er namelijk bijna één miljoen toeristen naar Namibië en er wordt verwacht dat dit nog zal stijgen. Het grootste deel van deze toeristen komt uit Duitsland en uit de buurlanden Angola en Zuid-Afrika. Niet verwonderlijk want Namibië was in het verleden een Duitse kolonie en dat kun je o.a. nog zien in de architectuur (van o.a. Swakopmund en Luderitz. Zie geschiedenis voor meer informatie. De bevolking daarentegen leeft grotendeels van de landbouw.

 

Omwille van klimatologische factoren is akker- en tuinbouw zeer moeilijk. Wel wordt er veel aan veeteelt (runderen, schapen en geiten) gedaan. Ongeveer 50% van de bevolking leeft onder de armoedegrens en daarom wordt het Afrikaanse land als matig ontwikkeld gezien. Er is een grote ongelijkheid door een kleine groep van welgestelde die ook in de Westerse wereld als zeer rijk beschouwd zou worden. 

 

Eén van de grootste problemen van het land is de grote werkloosheid en de grote afhankelijkheid van het delven van mineralen. Ook de aanwezigheid van AIDS is nog steeds zichtbaar. NAMIBIË uitgelicht:

informatie over NAMIBIË: