BEZIENSWAARDIGHEDEN - Malta

"VALLETTA"
inleiding


Valletta is de hoofdstad van de republiek Malta en de zetel van de Maltese regering en het parlement. Het is ook de meest zuidelijk gelegen en kleinste hoofdstad van Europa. De stad is ontstaan in de 16e eeuw en heeft een zeer interessante maar ook heftige geschiedenis waarin het enkele keren is omsingeld en onder vuur heeft gelegen. De “Orde van Malta” is verantwoordelijk voor het gros van de meest zandstenen gebouwen in de oude stad. Valletta staat ook bekend vanwege z’n grote aantal karakteristieke balkons, kleurrijke deuren, steegjes en leuke pleintjes en parken. De oude stad wordt omringd door een indrukwekkende vestingmuur en je kunt er talloze forten vinden. Om het plaatje compleet te maken heeft de stad een aantal prachtige kerken en tal van musea. In een gebied van ongeveer een halve vierkante kilometer vind je zo’n 320 monumenten, en daarmee heeft Valletta de hoogste concentratie aan historische bezienswaardigheden ter wereld. Het is niet voor niets dat Valetta sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Valletta mocht zich bovendien in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa noemen. 

 

Het is een “must-see” voor iedereen die Malta bezoekt. Het is derhalve een vrij kleine stad die je erg makkelijk te voet kan ontdekken al is het openbaar vervoer prima geregeld als je iets verder de uitwilt. Ook kun je de pont nemen naar een aantal plekken zoals de zogenaamde “three cities” die aan de andere kant van de baai liggen. Sliema, de aangrenzende stad is ook prima te bereiken d.m.v. de pont. 


highlights


Valletta is een aaneenschakeling van fotogenieke plekken. Honingkleurige huizen met Maltese balkons en kleurrijke deuren bepalen hier het straatbeeld en maken het de moeite waard om gewoon een paar uur doelloos rond te struinen. De balkons, de trappen die naar de waterkant leiden en de prachtige zandstenen gebouwen. Het is ook een stad met trendy barretjes, knusse restaurants, terrassen en live muziek die weerklinkt tussen de huizen. Je wandelingen kun je afwisselen met een bezoek aan een keur aan bezienswaardigheden; we noemen hier de belangrijkste:

 

“Sint-jansco” kathedraal:

De Sint-Janscokathedraal wordt beschouwd als één van de mooiste kathedralen van Europa en als één van de beste voorbeelden van hoogbarokke architectuur. Deze rijkelijk versierde kerk staat midden in de het centrum van Valletta en geldt als een van de bekendste en indrukwekkendste bezienswaardigheden van de stad.Het is de meest populaire bezienswaardigheid in de stad vol met fresco’s, bladgoud en pluche. De Sint-Janscokathedraal werd gebouwd door de Maltezer Orde tussen 1572 en 1577. In de kapel van de Sint-Janscokathedraal vind je één van Caravaggio’s beroemdste schilderijen, “de onthoofding van Johannes de Doper”. 

 

“Grand Master’s” paleis:

Al sinds de inwijding van Valletta als hoofdstad, is het Grootmeesters-paleis de plek waar de Maltese regering huist. Latere grootmeesters hebben het paleis laten renoveren, verfraaien en uitbreiden zodat het majestueuze en imposante gebouw met een al even imposante binnentuin, na al die jaren nog steeds een belangrijke bezienswaardigheid is in Valletta. Het Grand Master’s Palaca is een indrukwekkend stadspaleis. Hier vind je het kantoor van de Maltese president, maar ook als toerist kun je er een kijkje nemen. Dwaal door de rijkelijk versierde vertrekken en gangen vol harnassen.“Barakka” tuinen:

De tuinen van Barrakka (Upper Barrakka Gardens en Lower Barrakka Gardens) geven een prachtig uitzicht over de haven van Valletta en The Three Cities van Malta. Ze zijn een aangename plek om rond te wandelen en te genieten van de omgeving of zelfs een picknick te houden. Het is ook de plek waar dagelijks om 12:00 en 16:00 uur met veel ceremonieel vertoon kanonschoten worden gelost. Deze kanonnen staan hier al bijna 500 jaar en moesten de stad beschermen tegen aanvallen vanaf zee. Sinds 1820 hadden de kanonnen ook een praktische functie: stipt om 12:00 uur werden schoten gelost zodat kapiteins op zee precies de lengtegraad konden bepalen. Deze traditie is nooit verdwenen en daarom worden er nog steeds elke dag saluutschoten afgevoerd.

 

In de Lower Barrakka Gardens kan je de kleine tempel in Dorische stijl vinden, gewijd aan Sir Alexander Ball, een Britse admiraal. Je vind er ook het Siege Bell War Memorial, een gedenkteken voor de gevallenen van de omsingeling t.t.v. WW2.

  

Fort “St.Elmo”

Fort St. Elmo ligt op het uiterste punt van het schiereiland en waakt over de twee havens langs beide kanten van deze landtong. Deze strategische positie werd al sinds de middeleeuwen ten volle benut: reeds voor de constructie van het fort in het midden van de 16de eeuw, stonden hier al verdedigingswerken. De overwinning van de Maltezer Orde op het Ottomaanse leger, die het fort aanvielen in 1565, heeft geleid tot een uitbreiding van het fort en de bouw van de stad. Fort St. Elmo werd door de eeuwen heen meermaals uitgebreid en verbeterd en speelde een belangrijke rol in tal van conflicten tot en met WW2. Sindsdien werd het omgetoverd tot een van dé bezienswaardigheden in Valletta en werd daarnaast meerdere keren gebruikt als filmdecor. Nu kan je in het fort het Nationaal Oorlogsmuseum van Malta terugvinden.

 

“Lascaris” kamer

De indrukwekkende Lascaris War Rooms bestaan uit een ondergronds complex van tunnels en kamers die tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier huisvestten van de verdediging van Malta. De werken waren in het geheim begonnen in 1940 in opdracht van de Britten en waren begin 1943 klaar. Voor de werken werden een aantal tunnels die gebruikt werden als huisvesting voor slaven ten tijde van de hospitaalbroeders, uitgebreid. Na de oorlog werd de Lascaris War Rooms het hoofdkwartier van de middellandse zeevloot van de Royal Navy, die actief heeft deelgenomen aan conflicten zoals de Suezcrisis en de Cubaanse rakettencrisis. De NAVO heeft dit complex vanaf 1967 gedurende 10 jaar als hoofdkwartier gebruikt om duikboten te onderscheppen. Je kunt met een tour meegaan maar ook met je koptelefoon eigen “gids” spelen. 

 

“Three Cities” (drie steden)

Vittoriosa, Senglea en Cospicua zijn gelegen aan de overkant van de Grand Harbour en de leukste manier om er te komen is per traditionele Dghajsa. Dit typisch Maltese bootje lijkt op een gondel en brengt je in een paar minuten naar de overkant. Eenmaal aan de overkant moet je ook zeker een paar uur de tijd nemen om rond te kijken, want deze drie stadjes zijn ontzettend fotogeniek.

 

Andere bezienswaardigheden: 

Daarnaast kun je (souvenir)winkelen in “Republic” of “Merchant” street of het nationaal museum voor schone kunsten of het archeologische museum bezoeken. Je kunt ook het “Manoel” theater bezoeken of het “Casa Rocca Piccola”. Tenslotte kun je Vanuit Valletta kun je eenvoudig een aantal leuke dagtrips ondernemen naar omliggende dorpjes en bezienswaardigheden. Een van de mooiste dorpjes op Malta is bijvoorbeeld naar de stad Mdina die ook weleens de mooiste ommuurde stad van Europa wordt genoemd en bestaat uit sfeervolle straatjes en mooie pleinen. Andere uitstapjes kun je maken naar de megalithische tempels van Hagar Qim, Popeye Village of de Blue Lagoon. Verder kun je trips maken naar de andere eilanden Como en Gozo. Marsaxlokk

In het zuidoosten van Malta ligt het vissersdorpje Marsaxlokk, gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer vanuit Valetta. Marsaxlokk wordt gezien als het belangrijkste vissersdorp van Malta en daarnaast als een van de meest pittoreske plaatsjes vanwege een mooi uitzicht op zee. Het haventje of baai van het dorp ligt vol met traditonele bootjes die ze hier “luzzu” of “dghasja” noemen. In Marsaxlokk worden deze, i.t.t. elders op Malta, nog altijd voor de visvangst gebruikt. Ze zijn van hout en altijd in primaire kleiren geschilderd. De volorde van de kleuren laat zien van welke familie het vissersbootje is. Ook is er een oog op geschilderd waarvan men gelooft dat dit de vissers beschermt tegen het boze oog. Visnetten hangen te drogen en regelmatig ziet men er vissers in de weer met het repareren van deze netten. De vis die door deze vissers wordt gevangen, vormt het grootste deel van alle vis op Malta. Hierbij gaat het om zwaardvis, tonijn en de lokaal zeer populaire lampuki Langs het haventje staan inmiddels talloze (vis)restaurants waar toeristen plaats kunnen nemen. 

 

De zondagse markt in Marsaxlokk is de beroemdste markt van Malta. Op zondag is het namelijk vismarkt en komen de koks van het eiland de mooiste vissen en schelpdieren kopen. Maar er zijn ook tientallen stalletjes die plaatselijke producten, zoals honing, jam of linnengoed verkopen. De markt is de perfecte plek om een leuk souvenir op de kop te tikken. Op andere dagen is er een rustigere versie van de markt te vinden langs de promenade en kun je bijvoorbeeld schilderijen en kleding kopen. Als even durft weg te kijken van de kleurrijke bootjes in de haven, dan zie je de Parish Church van Marsaxlokk al staan. Hij stamt uit de 19de eeuw en is zowel aan de buiten- als de binnekant typisch Maltees. Aan de buitenkant gemaakt van zandsteen en een iconische koepel. Binnen is het weelderig rood en zie je veel bladgoud.geschiedenis


Al tijdens de middeleeuwen stond op de landtong een uitkijkpost. Nadat Keizer Karel V de eilanden aan de Orde van Malta schonk werd die uitkijkpost verbouwd tot het Fort Sint-Elmo. Na het succesvol afslaan van de Turkse invasie in 1565 ontstond het plan binnen de orde om op deze landtong een nieuwe, sterk gefortificeerde, hoofdstad te bouwen, die de oude landinwaarts gelegen hoofdstad Mdina moest vervangen. Op 28 maart 1566 werd de eerste steen gelegd. Paus Pius IV gaf opdracht de vestingsstad te ontwerpen. Er werden muren en bastions gebouwd, tot wel 45 meter hoog en de stad werd ontworpen volgens een schaakbord-patroon. De stad werd vernoemd naar grootmeester Jean de la Vallette, die in 1565 het eiland had verdedigd tegen de Turken. In 1571 werd het de hoofdstad van Malta.In 1798 werd de stad veroverd door Franse revolutionaire troepen onder bevel van Napoleon Bonaparte. Hiermee kwam de eeuwenlange heerschappij van de Orde van Malta ten einde. Twee jaar later werd de stad ingenomen door de Britten die er hun hoofdkwartier voor de "Mediterranean Fleet" van de "Royal Navy" zouden vestigen vanwege de strategische ligging in de Middellandse Zee. Onder Britse heerschappij werden grote bouwprojecten opgestart. De stad kreeg zelfs een treinverbinding naar Mdina. Ook waren er plannen om een groot deel van de fortificaties af te breken maar dit is nooit uitgevoerd. 

 

Tijdens WW2 werd Malta genadeloos gebombardeerd door zowel de Italiaanse als Duitse luchtmacht. Dit omdat het eiland op een belangrijk strategisch punt ligt in de Middellandse zee en belangrijk was voor de toevoer van soldaten en materiaal van Sicilië, Italië naar Noord-Afrika. Valletta is heden ten dage een zeer belangrijke toeristische trekpleister op Malta voor (Europese) toeristen. tips & advies (2021)


Malta International Airport, gelegen op het hoofdeiland  is de thuisbasis voor Air Malta. Treinen rijden niet (meer) op Malta. Je kunt een (veer)boot nemen tussen Sicilie, Italie en Malta.

 

Tussen Malta en Gozo vaart elke 45 minuten ('s nachts minder vaak) een (auto)veerdienst. Op Malta wordt het openbaar vervoer verzorgd door Malta Public Transport dat een uitgebreid en relatief frequent bereden busnet exploiteert waaronder ook nachtbussen en expresbussen. Het lijnennet is vrijwel volledig op Valletta gericht en voor de poort van de stad bevindt zich een groot busstation. Ook op Gozo rijden bussen, maar minder uitgebreid en frequent dan op Malta, zij het wel minstens 1 keer per uur. In juli 2015 is de zogeheten Tallinja-card ingevoerd. Dit systeem werkt net zoals de Nederlandse OV-chipkaart met een NFC-chip; de kaart dient vooraf met een saldo opgeladen te worden. Doordat deze enkel als persoonsgebonden kaart verkrijgbaar is, is dit vooral nuttig voor gebruik door lokale bevolking. Toeristen kunnen echter een 12-rittenkaart kopen en een Explorercard. Deze laatste is zeven dagen geldig. Daarnaast zijn er nog losse kaartjes in de bus te koop. In de praktijk zijn deze duurder dan het gebruik van een Tallinja-card.

 

Het land Malta kent links verkeer.


Naam           : Hotel & Spa “Preluna

Adres           : Watertower Road 124 (Sliema)

Website        : www.preluna.com

 

Inhoud:

Preluna Hotel is gelegen aan de baai van Sliema, met zicht op de Middellandse Zee. Het is een 12 hoog hotel met aan de voorzijde allemaal met balkons. Aan de andere kant van de weg ligt het zwembad. Uitzicht is naast de zee op enerzijds een oud fort (inmiddels een restauant), de boulevard en anderzijds in de verte het St. Elmo’s fort van Valetta. De oude stad is te bereiken via of een 10 minuten wnadeltocht en de pont of een busrit van ongeveer 20 minuten.

 

Het hotel herbergt 280 kamers met op de begane grond een grote lobby waar 24 uurs receptie aanwezig is. Hier is ook een bar met zitplekken en een aantal winkeltjes aan de boulevard-zijde. In de kelder bevindt zich een sauna en sportfaciliteiten terwijl op de eerste verdieping een zeer uitgebreid ontbijt wordt aangeboden als lopend buffet. Er zijn meerdere kleine liften aanwezig om elke gast naar z’n eigen verdieping te brengen. Op de kamer is een kluisje, een fijn 2p bed, kastjes, een inloop-klerenkast, stoeltjes en een klein tafeltje die je op je eigen balkon kunt zetten. Deze zijn redelijk groot en afgebakend van de buren. Er is een ruime badkamer met douche/bad en een wc.

 

In de buurt zijn talloze restaurantjes, cafe’s, winkels etc.