MACEDONIËOfficiële Naam                   : Republiek Noord-Macedonie

Hoofdstad                          : Skopje

Munteenheid                      : Macedonische Denar (MKD)

Taal                                     : Macedonisch en Albanees

Inwoneraantal                    : 2.000.000 

Visum nodig                       : NEE


inleiding


Macedonië ligt in het hart van de Balkan en is een mix op elk terrein wat je kunt verzinnen. Nog niet overladen met (Westerse) toeristen heeft dit land iets authentieks wat je alleen kunt voelen als je hier rondreist.

 

Grote trekpleisters in het land zijn de prachtige Byzantijnse kerken en kloosters, nationale parken, grote blauwe meren, de wijngaarden maar vooral de mix van de aanwezige bevolking.

 

Natuurlijk kent iedereen de grootsheid van het oude grote Macedonië toen het met Alexander de Grote als leider de halve wereld veroverde. Nu een groot twistpunt met buurland Griekenland die met de provincie Macedonië een groter gebied bestrijkt dan de kleine republiek Macedonië die zich zo graag wil laten horen.

 

Bezet door bijna alle buurlanden in de eeuwen voor hun onafhankelijkheid is het land nog zoekende naar een eigen identiteit. Vijfhonderd jaar onder het Ottomaanse Rijk maar ook deel geweest van Servië, Bulgarije en lang onderdeel geweest van het communistische Joegoslavië van Tito. Een zeer bewogen geschiedenis die z’n sporen heeft achtergelaten in het land en z’n mensen.

 

Zo kun je naast een Islamitische moskee, een Orthodoxe kerk treffen, een hamam naast een traditioneel Ottomaans huis, Romeins bad of een Middeleeuws kasteel. 


Onbekend maar zeker niet onbemind

Niet veel mensen weten dat Macedonië prima wijn levert, bergpieken “bezit” boven de 2500 meter en een keur heeft aan wilde dieren. Een ander pluspunt van dit landje is de heerlijke mix aan eten en het ervaren van een “middagje” terras met een heerlijke koffie of thee.

 

Ohrid en z’n meer zijn de grote toeristische trekpleisters van het land en hier kun je Nederlandse groepen aantreffen die hier direct heenvliegen. De rest van het land inclusief z’n hoofdstad Skopje heb je grotendeels voor jezelf. Het land is betaalbaar, goed bereisbaar en een gigantische mix van religie, achtergrond, bevolking, natuur en geschiedenis. Andere bezienswaardigheden zijn het nietige Kratovo met z'n prachtige architectuur en mooie omgeving en tenslotte het zeer indrukwekkende klooster van Sveti Jovan Bigorski. 

 

Vergeet ook niet dat Macedonië al tijdens z’n Joegoslavië tijd een achtergesteld gebied is geweest. Sinds 1991 onafhankelijk heeft het een zwakke economie en is al sinds kandidaat voor toetreding tot de Europese Unie. Ook heeft het het lidmaatschap aangevraagd voor de NAVO. Met de huidige demonstraties tegen de zittende regering zitten beide aanvragen waarschijnlijk weer in het “wacht” potje.

 

Voor jou de kans dit land (nog) te ontdekken voordat het grote toerisme hier doorbreekt en je dure euro’s nodig hebt om hier een leuke slaapplaats te bemachtigen. MACEDONIË uitgelicht:


informatie over MACEDONIË: