KIRGIZIËOfficiële Naam                    : Kirgizische Republiek

Hoofdstad                           : Bishkek

Munteenheid                      : Som (KGS)

Taal                                     : Kirgizisch, Russisch

Inwoneraantal                    : 5.000.000 

Visum nodig                       : JA


inleiding


Deze ex-Sovjetstaat ligt in Centraal Azië tussen de grootmachten China en Kazachstan in en grenst ook aan Tajikistan en Oezbekistan waarmee het een haatliefde verhouding heeft.

 

De binnenstaat (het land grenst niet aan een zee) Zo’n 90% van het land bestaat uit bergen, gletsjers, meren en valleien en is daarom uitermate geschikt voor de avonturier en natuurliefhebber.

 

Maar Kirgizië heeft ook cultuur en geschiedenis in de vorm van oude karavanserais, oude zijderoute steden en sovjet woonblokken. Het nomadische volk leeft buiten de steden nog steeds in de traditionele “gers” en drinkt paardenmelk. Vanaf de 19e eeuw kwam Kirgizië stap voor stap onder het gezag te staan van het Russische Rijk en later de Sovjet-Unie.

 

Bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verklaarde Kirgizië zich in 1991 onafhankelijk. De Centraal-Aziatische republiek is nog altijd instabiel, mede vanwege etnische spanningen en geweld: maar vooral de Oezbeken zijn een noemenswaardige etnische minderheid. Ook de corruptie, georganiseerde misdaad en de slechte economische situatie spelen bij de problemen in het land een rol.

 

Ondanks hervormingen raakte Kirgizië in een economische crisis. Het toerisme is in Kirgizië in ontwikkeling. In de afgelopen jaren is er een netwerk van logies bij lokale families ontstaan. De opbrengsten uit deze activiteiten komen rechtstreeks ten goede aan de families. 


Natuurschoon

Kirgizië is een pracht land en dan zeker qua natuur; zo kun je naar de Alpenweide Altyn Arashan en je daar laten verwennen in een heet stoombad. Te midden van hoge besneeuwde bergreuzen kun je paarden melken en slapen bij lokale mensen thuis.

 

Als je ooit op een paard rittour wilde gaan moet je dit zeker niet laten als je in Kirgizië bent op een reis. Als een echte “Marco Polo” kun je samen met een gids een twee daagse trip maken over de rollende met gras begroeide bijna “Mongoolse” heuvels.

 

Na dag een (en te hebben geslapen bij een familie) kom je bij het prachtige bergmeer Song-Kol aan waar je in een traditionele ger (hut) kunt slapen. Tenslotte kun je ook een wandeling maken langs het voor Kirgiziër heilige meer Issyk-Kol. Naast het bijwonen van een jachtpartij van een adelaar op een konijn is misschien het bezoeken van een eeuwenoude caravanserai (hostel) meer jouw ding – Tash Rabat werd al gebruikt door handelaren en verkopers op de befaamde Zijderoute.

 

Andere bezienswaardigheden

Een magische plek die je echt grijpt en te midden ligt van de Himalaya bergen en je bijna in China brengt. Bishek, de jonge hoofdstad heeft op zich niet heel veel te bieden voor toeristen maar is toch de moeite waard – een mix van Russische, Mongoolse, Chinese, Indiase, Iraanse en Turkse invloeden zullen hier je deel zijn. Niet ver van de hoofdstad kun je de Middeleeuwse stompe minarettoren van Burana aanschouwen – bijna de bakermat van het land.

 

Waar in Oezbekistan de bezienswaardigheden, architectuur en steden de hoofdmoot zijn is dat juist in Kirgizië de natuur – van rollende heuvels tot Alpenweiden, bergen, meren en natuurlijk de kans om een sneeuw luipaard of beer te zien. Een prachtig land met afstandelijke maar zeer vriendelijke mensen en een zeer interessant geschiedenis. KIRGIZIË uitgelicht:


informatie over KIRGIZIË: