Napels en Herculaneum

Bezienswaardigheden - Italië




inleiding


Napels is de derde stad van Italië en de grootste van het zuiden van het land. De belangrijke havenstad gelegen aan de golf van Napels heeft een zeer rijk verleden, kunst en cultuur en een eigen dialect, het Napolitaans, wat zeer afwijkt van het Italiaans.

 

De bewoners van de stad houden er sowieso andere regels op na met het oog op andere Italiaanse steden. We kennen allemaal het grote probleem van het niet ophalen van het huisvuil en het aan de laars lappen van bijna alle verkeersregels. Ook de Napolitaanse maffia speelt nog steeds een belangrijke rol in het stadse leven.

 

De oude binnenstad heeft antieke kerken, kastelen, een Middeleeuwse universiteit en talloze eetgelegenheden waar men “echte” lokale gerechten kan proberen. Wereldberoemde “gerechten” zoals de pizza, Italiaans ijs, espresso en spaghetti zijn uit Napels afkomstig of door de stad bekend geworden. Vergeet niet een bezoek te brengen aan een van de drie catacomben die onder de stad een stad op zich zijn. 

 

Net buiten de stad kunt u de vulkaan Vesuvius bezoeken en de ooit onder de lava bedekte Romeinse steden zoals Pompeï en Hercanuleum


highlights


Catacomben 

Er liggen verschillende tunnels onder de stad Napels en er zijn er drie toegankelijk voor het publiek.

 

Deze tunnels zijn op sommige plekken meters hoog en zijn gebouwd als vluchtroute voor de oude koningen van het Italiaanse rijk – van de stad naar de Golf waar men met boten kon ontkomen.

 

In de eeuwen erna is het als waterreservoir gebruikt. Ten tijde van WWII was het een veilige plek voor belangrijke spullen, wapens, triviant en als onderduikplek voor mensen tegen de bommen van Geallieerden en Duitsers. In de jaren na de oorlog werden de catacomben verwaarloost en vooral als afvalput gebruikt.

 

Momenteel zijn ze bezig om de tunnels uit te graven en komen auto’s, motoren en verschillende tekeningen en geschriften tegen op de wanden. Een zeer leerzame en interessante tour wordt zeker aangeraden.  


Hercanuleum

Nu gelegen in de moderne stad Ercalano ligt de ruïne stad Hercanuleum.

 

Een klein rustig vissersdorpje wat rijke Romeinen vaak als rustoord gebruikten in 79 vC onder de lavastromen van modder terechtkwam tijdens de vulkaanuitbarsting van de Vesuvius. In de ruïnes die zo’n 20 meter onder het huidige aardoppervlak liggen kunt men een goed beeld vormen van de Romeinse huizen en anders dan in Pompeï zijn hier veelal bovenverdiepingen bewaard gebleven.

 

Er zijn twee bakkerijen gevonden (grote maalstenen en stenen ovens), een werkplaats van een loodgieter en een wolbewerker. Ook badhuizen, cafetaria’s, een theater en een basilica. Grote tempels zijn vooralsnog niet gevonden maar opgravingen vinden nog immer plaats.

 

Ook zijn er in veel huizen fresco's bewaard gebleven. Maar het meest bijzonder zijn de wandmozaïeken in het zomertriclinium in het Huis van Neptunus en Amphitrite. Het is hier minder druk dan in de grote broer Pompeï en misschien wel daarom interessanter. 

 

Andere bezienswaardigheden: 

  • De kerken, kathedralen, kastelen en de pleinen en baai van het oude centrum van Napels


geschiedenis - napels en herculaneum


De stad Napels werd gesticht in de 8e eeuw vC door kolonisten afkomstig van het Griekse eiland Rhodos. Later kwamen de Funiciers, afkomstig uit hedendaags Libanon en meer Grieken uit Athene en noemden men de nieuwe stad “Neaplis” wat nieuwe stad betekent in het Grieks.

 

Neapolis groeide al snel uit tot een van de belangrijkste steden van “Groot Griekenland”. Napels werd in de 4e nC door de Romeinen bezet en gingen steeds meer vooral Romeinse veteranen er wonen. Het was ook een favoriet bij keizers als Caesar, Augustus en Tiberius.

 

In de 8e en 9e nC had de stad veel te lijden van Islamitische piraten en Vikingen. Deze laatste zouden een eeuw later zich in Napels  vestigen en het koninkrijk Sicilie vestigen.  In 1266 wees paus Clemens IV het koningschap over het Koninkrijk Napels toe aan Karel van Anjou van Frankrijk.

 

Deze verplaatste de hoofdstad van Palermo naar Napels. Ondanks dit zou Napels gestaag doorgroeien in de vorm van inwoneraantal maar ook als financieel centrum. Het zou een van de grootste steden van Europa worden. 

 

Koninkrijk geleid door Murat

In 1501 veroverden de Spanjaarden het koninkrijk Napels maar tijdens de Napolitaanse oorlogen zou het weer onder Frans bewind komen te staan. Napoleon gunde zijn grote maarschalk “Murat” het koninkrijk. De Spaanse Bourbons namen de stad weer over nadat de Fransen verslagen waren maar in 1860 is het voorgoed afgelopen.

 

De nationalisten van Garibaldi veroveren Napels en de stad wordt geunificeerd met de rest van Italië. De industrie verdwijnt naar het noorden van het land. Uit dezelfde tijd stamt de Napolitaanse maffia, de Camorra, die door de verpaupering van de bevolking de wind in de zeilen kreeg.

 

Ten tijde van WWII wordt de stad flink beschadigd door vooral Duitse bommen die de Geallieerden willen verhinderen de stad te gebruiken als aanvoerhaven. Na 1945, toen de repressieve fascisten, die de maffia flink beteugeld hadden, verdwenen waren, kon de Camorra zijn tentakels ook uitslaan naar de buitenwereld.

 

Na de oorlog

Ondanks vele pogingen van de autoriteiten slagen deze er tot nu toe niet in om de maffiabende ernstig te verzwakken. Deze maakt veelal gebruik van de corruptie die welig tiert in Napels om hun zaakjes te beschermen tegen overheidsbemoeienis.

 

Eind 2007 ontstaat er een grote vuilniscrisis in Napels. Maandenlang wordt het vuilnis niet opgehaald en blijft het in de straten liggen. Vuilnismannen kondigden aan dat ze het afval nergens meer kwijt konden. Het steeds terugkerende probleem wordt veroorzaakt door slecht bestuur, het verzet van omwonenden tegen het openen van nieuwe stortplaatsen en afvalverwerkingsinstallaties en de infiltratie door de maffia van de ophaaldiensten.


>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Italië. 



napels - tips & advies (2012)


Het grote (internationale) treinstation ligt in het oosten van de stad aan het plein van Giribaldi waar de meeste bussen ook vandaan vertrekken. 

 

Napels - Hercanuleum: deze site (in de moderne stad Ercolano) ligt zo’n 12 km zuidoost van het centrum en is het best per trein te bereiken. 

 

Napels - Caserta: treinreis van 22 kilometer. 


  • Naam : tunnels/catacomben van Borbonico

Adres         : Vico del Grottone 4 (ingang 1), Parcheggio di Via D. Morelli (ingang 2)

Prijs           : € 10 pp “normaal” of € 15 pp voor een avonturentrip

Tel.nr.        : 081 7645808 / 366 2484151

Website     : www.tunnelborbonico.info

Inhoud       : zie boven

  

  • Naam    :Hercanuleum

Adres            :  Ercolano’s (Piazza Scavi)

Prijs               : € 11 (65+ halve prijs); je kunt ook een combi ticket kopen inclusief Pompeï

Tel.nr.            : 081 7390963

Inhoud           : zie boven. 



Als je in Napels bent neem je natuurlijk een pizza – eindelijk zul je het verschil merken tussen je supermarkt pizza’s van Albert Heijn en een echte pizza uit Napels. 


Naam             : Hostel Mergellina

Adres             : Salita della Grotta 23

Prijs                : € 17 (8 persoons slaapzaal inclusief ontbijt)

Tel nr.              : 081 7612346

 

Inhoud:

Dit jeugdhostel gelegen tegen een steile wand aan van een heuvel is een prima plek om een paar dagen Napels en omstreken te ontdekken. Bereikbaar per metro en niet ver van de baai van Napels kun je hier (gratis) ontbijten (het is niet veel) en ’s avonds tv kijken of lezen in de grote lobby van het hostel. Er zijn in de kelder zelfs soms feestjes.

 

Alles is perfect geregeld (kluisjes etc.) en de kamers zien er goed uit – er is WIFI, er staan twee computers voor het gebruik van gasten  en er is genoeg keuze in verschillende soorten kamers en slaapzalen. 


Ook hier geld dat je bij restaurants en cafés een extra betaling (servicekosten) verplicht betaald – meestal is dit 1 of 2 euro per persoon. 

 

TIP: 

Soms is het eten redelijk te betalen maar zijn de drankjes juist heel erg duur – let daar a.u.b. op voordat u bestelt. 



zie ook:




meer links:


Efese / Efeze

TURKIJE

Efeze was na Rome de grootste stad van het Romeinse rijk. De bibliotheek is het hoogtepunt. 

Axum

ETHIOPIE

De pilaren zijn een overblijfsel van het koninkrijk Aksum wat een koninkrijk in de oudheid was.