ITALIËOfficiële Naam                   : Republiek Italië

Hoofdstad                          : Rome

Munteenheid                      : Euro (EUR)

Taal                                     : Italiaans

Inwoneraantal                    : 60.000.000 

Visum nodig                       : NEE


temperament


Italië is een land met zoveel verschillende variëteiten dat het haast onmogelijk is alles in een bezoek te zien, te bezoeken en mee te maken. Italië staat vooral bekend om de rijke cultuur en geschiedenis, het heerlijke eten, het temperament van de bevolking en de liefde voor mooie design van bijvoorbeeld meubels, auto’s en motoren.

 

Iedereen kent de pasta’s en pizza’s uit Napels, mozzarella kaas en Parma ham maar wat te denken van de cappuccino’s en espresso’s, de Italiaanse wijnen en likeur? 

 

De Romeinen domineerden het hele Middellandse Zee gebied rond het begin van onze jaartelling en wie kent niet de verhalen van Nero, Caesar, Augustus en Hadriaan? Vele gewoonten en gebruiken uit die tijd hebben als basis van de Westerse beschaving geleid. Genoeg uit deze tijd, en de Griekse, zijn overgebleven en kunnen doorgaans bezocht worden.

 

Het Colosseum, Forum Romana en Pompeï om maar enkelen te noemen worden met de miljoenen per jaar bezocht. 

 

Het Vaticaan en natuurschoon

En wat te denken van het Rooms Katholicisme wat uit naam van de paus wordt beleerd vanuit de Italiaanse enclave Vaticaan stad wat als een eiland in Rome ligt?

 

Of het ontstaan van de maffia op het eiland Sicilië of het opkomende fascisme in het begin van de vorige eeuw? Ook de Renaissance heeft z’n oorsprong in de voorloper van Italië begonnen net als de ontdekkingsreizen in de naam van Marco Polo. 

 

Italië heeft genoeg natuurschoon – iedereen kent de stranden van Rimini en de vulkanen Etna en Vesuvius – maar ook hiken in de Alpen of Dolomieten zijn activiteiten die in Italië tot de mogelijkheden horen. 

 

In het noorden zijn de prachtige meren Garda en Como aantrekkingsplaatsen waar veel (Nederlandse) toeristen op af komen. Vergeet Pisa niet met z’n scheve toren of Florence met z’n prachtige architectuur. Een bezoek aan het romantische Venetië is een onvergetelijke ervaring. 


Grote Europese macht

De Italiaanse eenwording werd pas in 1861 een feit en momenteel is Italië de vijfde economie van de G8 en is lid van alle Europese en Westerse verbonden. Maar niet alles is koek en ei in dit fantastische land.

 

Was het in de jaren 90 mediagigant Berlusconi die de scepter zwaaide in Italië en volgens sommige meer een rechtse dictator was dan een Europese leider.

 

Hij voerde wetten in die illegale immigratie tot een criminele activiteit bombardeerde, investeerde in een aantal nieuwe nucleaire energiereactoren maar verviel in corruptie, seks-feestjes en andere schandalen. Italië, het land met de meeste contradicties in Europa maar ook met de meeste UNESCO werelderfgoed-sites worstelt, zelfs nu nog, met de maffia.

 

Het systeem, zoals ze het zelf noemen is tot op de dag nog springlevend, vooral in het zuiden en zo nu en dan wordt er weer een hoog lid opgepakt en veroordeeld. De economische crisis hakte er diep in in het Zuid-Europese land en werd zelfs even in het rijtje van zwakke broeders genoemd naast Griekenland en Portugal.

 

Het land zou noodhulp nodig hebben. Vanaf 2014 is Italië bijna dagelijks in het nieuws als het gaat om de aankomst of ophalen van vluchtelingen die met bootjes vanuit Noord-Afrika richting Europa komen. ITALIË uitgelicht:


informatie over ITALIË

film


"Gladiator" - (2000; 8,5)

De Romeinse generaal Maximus wordt ter dood veroordeeld. Z'n gezin vermoord wordt hij als slaaf  verkocht aan de gladiatorenmeester.

 

Deze weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.