PRAKTISCHE INFORMATIE - Guatemala

* Bijgewerkt t/m 2015 - wijzigingen voorbehouden.


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen

paspoort en visa


Voor een reis naar Guatemala heb je een geldig paspoort nodig. Dit paspoort moet op het moment van vertrek uit Guatemala nog minstens zes maanden geldig zijn. 

 

Je hoeft van tevoren geen visum aan te vragen voor een reis naar Guatemala. Wanneer je het land binnenkomt krijg je bij de douane een toeristenvisum in je paspoort gestempeld. Hiermee mag je maximaal negentig dagen in het land blijven. Wil je langer blijven? Dan vraag je verlenging aan bij het immigratiekantoor. Dit proces is echter lang en vermoeiend. De meeste mensen die langer willen blijven, gaan de grens over als hun visum bijna verloopt. Na 72 uur keer je terug om opnieuw een visum van maximaal negentig dagen aan te vragen.


ambassades


 • De Guatemalaanse ambassade in Nederland: Javastraat 44, ’S-Gravenhage, Tel.nr. (070) 302 02 53/356 02 89, E-mail: embpaisesbajos@minex.gob.gt;
 • De Nederlandse ambassade in Guatemala: Km. 14.5 Carretera a El Salvador, Centro Empresarial Gran Plaza, Bodega 218, Puerta Parada, Santa Catarina Pinula, Tel.nr. (+502) 6634-5523 | (+502) 6634-5586, E-mail:  consulaat@holaguate.com  

 

Vanaf 30 juni 2013 is de Nederlandse ambassade te Guatemala gesloten. De consulaire dienstverlening is vanaf 1 juli 2013 overgenomen door de Nederlandse ambassade in San José, Costa Rica.


geldzaken


Munteenheid
 • Quetzal (GTQ)

Bankpas 

 • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo;
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden;
 • Er geldt een limiet per dag;
 • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard 

 • Creditcards worden in grote hotels, restaurants en winkels geaccepteerd;
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten 

 • Guatemala heeft voldoende geldautomaten (cajero automático, redbanc, ATM); voor zover bekend zijn er geen betaalautomaten;
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats vindt u op www.maestrocard.com, www.mastercard.com/atmlocator, www.visa.com/atmlocator of via www.atmlocator.info.

Geld wisselen

 • Bij banken kunt u geld wisselen. Wisselkantoren en hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan de banken;
 • Quetzals die u overhebt, kunt u het beste voor vertrek wisselen. De bank op het vliegveld is gewoonlijk open van maandag tot en met vrijdag van 8-20 uur.

Bijzonderheden 

 • Amerikaanse dollars worden vrijwel overal als betaalmiddel geaccepteerd;
 • Travellercheques, bij voorkeur in Amerikaanse dollars, kunt u bij de meeste banken inwisselen en worden door grote hotels, restaurants en winkels geaccepteerd;
 • Accepteer geen gescheurde biljetten, want deze raakt u moeilijk kwijt.

gezondheid


De medische zorg in Guatemala wordt verzorgd door openbare en particuliere instellingen. De particuliere ziekenhuizen zijn hygiënischer en beduidend beter toegerust. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg.

 

In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij de Nederlandse vertegenwoordiging in de hoofdstad Guatemala.


vaccinatie


Vaccinatie tegen gele koorts is voor Guatemala alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Guatemala binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Guatemala aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Guatemala inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid), buiktyfus en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Guatemala vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.  

 

Malaria preventie

Er komt in Guatemala malaria voor in gebieden beneden 1500 meter. We raden je aan om malariapillen te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in deze gebieden in Guatemala.


veiligheid


Het risico van (gewelddadige) overvallen op auto’s en in het openbaar vervoer is hoog. U wordt aangeraden geen taxi’s op straat aan te houden, maar gebruik te maken van taxi’s bij hotels en op de internationale luchthaven. Indien u per bus wilt reizen, wordt aangeraden gebruik te maken van rechtstreekse luxe busverbindingen. Guatemala ligt in een aardbeving gevoelig gebied. Vulkaanuitbarstingen en zware aardbevingen kunnen voorkomen. Ook bestaat het risico op tropische stormen en orkanen, speciaal in de periode juni tot november. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en - bij georganiseerde (toeristische) reizen - goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie vindt u op de website Tropical Storm Risk of National Hurricane Center. Nederlanders die tijdelijk of permanent in Guatemala verblijven wordt aangeraden zich te registreren via de website van de Nederlandse ambassade in San José, Costa Rica waar u tevens aanvullende informatie inzake een verblijf in Guatemala kunt vinden.  Ook kunt u contact opnemen met de Nederlandse consul in Guatemala, e-mail adres: consulaat@holaguate.com. Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen. 

 

De Guatemalteekse autoriteiten hebben naar aanleiding van de overvallen die begin augustus 2012 plaatsvonden, de beveiliging op het traject Flores-Tikal opgevoerd. Bezoekers aan Tikal wordt geadviseerd om tevoren bij het reisbureau na te gaan of onder politiebegeleiding naar de archeologische zone wordt gereisd. Voor reizigers die met privé vervoer reizen, wordt geadviseerd zich aan te sluiten bij de begeleide colonne van busjes van reisagentschappen. Belangengroepen blokkeren soms wegen. Het wordt aangeraden in dergelijke gevallen kalm te blijven, het moment af te wachten dat de blokkades worden opgeheven of terug te gaan. De acties zijn doorgaans niet tegen toeristen gericht, maar het gebeurt soms dat de woede zich ook richt op buitenlanders. U wordt geadviseerd demonstraties en samenscholingen te mijden. Gewelddadige criminele activiteiten waaronder moord, verkrachting en gewapende overvallen vormen een groot probleem in Guatemala. De politie is niet voldoende in staat om de criminaliteit aan te pakken. In het gehele land, ook in de zogeheten betere zones van Guatemala-Stad (zones 10 en 14) en in Antigua vinden dan ook regelmatig gewapende overvallen plaats, soms gepaard gaand met geweld. De maanden november en december vertonen ieder jaar een toename van het aantal overvallen. Toeristen worden regelmatig beroofd. Indien u betrokken raakt bij een overval, wordt geadviseerd geen verzet te bieden. Bij verzet worden snel wapens gebruikt, wat vaak tot dodelijke slachtoffers leidt. Het klonen/kopiëren van creditcards en pinpassen komt op grote schaal voor, waarbij rekeningen op korte termijn worden leeggehaald. Het zonder geld komen te zitten kan, vooral in dunbevolkte gebieden, tot extra veiligheidsrisico’s leiden in Guatemala. Vrouwen wordt afgeraden alleen of met een andere vrouw buiten de stad te reizen of in eenzame gebieden rond te trekken, ook al wordt u begeleid door een lokale gids. Als reizen toch noodzakelijk is, wordt dringend geadviseerd extra voorzichtig te zijn en zich aan te sluiten bij andere reizigers. In Petén en Alta Verapaz wordt geadviseerd niet alleen te reizen en waakzaamheid te betrachten in verband met aanhoudend drugsgeweld. Reizigers wordt geadviseerd gebruik te maken van de hoofdwegen en zich bij lokale autoriteiten op de hoogte te stellen over de veiligheidssituatie op de geplande route. Verder wordt ontraden om vóór zonsopgang en na zonsondergang te voet, per openbaar vervoer, per eigen of gehuurde auto te reizen. Ook overdag wordt u geadviseerd op uw hoede te zijn, aangezien ook dan overvallen plaatsvinden. Het is verstandig afgelegen plekken (zoals stille straten, afgelegen stranden en sommige ruïnes) te mijden. 

 

Onveilige gebieden:

Guatemala-Stad:

U wordt aangeraden extra waakzaamheid te betrachten in alle zones van Guatemala-Stad, met namebij het vliegveld, busstations en winkelcentra vooral voetgangers lopen een verhoogd risico. De als veilig bekend staande zones in Guatemala-Stad zone 10 (uitgaans- en zakendistrict) en zone 14 (als veilig bekend staande residentiële zone) zijn regelmatig doelwit van gewapende overvallers die het gemunt hebben op geld, mobiele telefoons en laptops. 

 

Alta Verapaz:

De "staat van beleg" in de regio Alta Verapaz (waar ook het Parque Las Victorias te Cobán zich bevindt) is inmiddels opgeheven, maar reizigers wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten bij reizen in genoemde regio. Een deel van de wegen in heel Guatemala is slecht begaanbaar. Met name in de westelijke regio kan men problemen ondervinden door beschadigde wegen. Reizigers wordt geadviseerd contact op te nemen met de lokale autoriteiten of INGUAT (nummer 1500, de nationale organisatie voor hulp aan toeristen) om zich op de hoogte te stellen van de meest recente nieuwsberichten. 

 

Vulkanen:

De vulkanen Pacaya, Fuego, Santiaguito en Tacana vertonen regelmatig verhoogde activiteit. Wanneer u van plan bent deze vulkanen te beklimmen, is het verstandig na te gaan of deze actief zijn. Het wordt afgeraden vulkanen alleen te beklimmen in verband met gevaar voor overvallen. Beter is het om in georganiseerd verband onder leiding van een ervaren gids de klim te ondernemen. Het beklimmen van de vulkaan Tajumulco in San Marcos wordt, vanwege de onveiligheid, afgeraden. 

 

Meer van Atitlan / Panajachel:

Indien u naar Panajachel reist, wordt aangeraden de langere route via Sololá te gebruiken in plaats van de kortere weg via Godínez. De omgeving rond het meer van Atitlan staat bekend als gevaarlijk met uitzondering van de weg tussen Solola en Panajachel. Wanneer u andere plaatsen aan het meer wilt gaan bezoeken wordt u aangeraden dit per boot (lancha) te doen vanuit Panajachel en niet over de weg. Wandeltochten in het natuurgebied rond de vulkaan San Pedro worden eveneens ontraden vanwege het verhoogde risico op overvallen. 

 

Wegen:

Er wordt regelmatig melding gemaakt van overvallen op de weg van Guatemala-Stad naar de Atlantische kust, vooral op de eerste 100 km vanuit Guatemala. Ook zijn overvallen gemeld op de hoofdwegen tussen Escuintla-Guatemala en Escuintla-Antigua. 

 

Petén (Tikal):

De Guatemalteekse autoriteiten hebben naar aanleiding van de overvallen die begin augustus 2012 plaatsvonden, de beveiliging op het traject Flores-Tikal opgevoerd. Bezoekers aan Tikal wordt geadviseerd om tevoren bij het reisbureau na te gaan of onder politiebegeleiding naar de archeologische zone wordt gereisd. Voor reizigers die met privé vervoer reizen, wordt geadviseerd zich aan te sluiten bij de begeleide colonne van busjes van reisagentschappen. 

 

Rio Dulce / Livingston:

Voor reizen in Rio Dulce en Livingston (Izabal) wordt ontraden tussen zonsondergang en zonsopgang de rivier te bevaren als ook om zich ’s nachts op straat te begeven. 

 

Overige gebieden:

Buiten bovengenoemde gebieden worden ook regelmatig (gewapende) overvallen gemeld in vrijwel alle toeristenplaatsen als Antigua, Quetzaltenango, Huehuetenango, Cerro de la Cruz bij Antigua en Petén (Tikal). Deze overvallen zijn gericht op toeristen die van en naar deze plekken reizen en gaan soms gepaard met fysiek geweld. Vaak zijn georganiseerde bendes (zogenaamde ‘Mara’s) betrokken bij de overvallen.


taal


De officiële landstaal is het Spaans, maar een aanzienlijk deel van de bevolking spreekt Mayatalen, in totaal 21, waarvan het K'iche', Kaqchikel, Q'eqchi en Mam de belangrijkste zijn. In sommige andere delen wordt het Garifuna of het Xinca gesproken. In enkele, meestal afgelegen, delen van Guatemala is de Mayabevolking niet tweetalig. De naam Guatemala is afkomstig van het Kaqchikel, en betekent: Land van veel bomen.


tijdzone


In Guatemala is het tijdverschil 7 uur tijdens onze wintertijd en 8 uur zodra bij ons de zomertijd ingaat.


electriciteit


Elektriciteit is gelijk aan die in de Verenigde Staten: 110-125 volt, 60 hertz, met bijbehorende stopcontacten, waarvoor je een verloopstekker nodig hebt.


feestdagen


01 Januari       

15 Augustus 

15 September 

12 Oktober 

20 Oktober 

01 November  

02 November 

Nieuwjaarsdag 

Maria Tenhemelopneming 

Onafhankelijkheidsdag 

Columbus dag 

Dag van de Revolutie 

Allerheiligen 

Allerzielenzie ook: