GEORGIEOfficiële naam        : Republiek Georgië

Hoofdstad               : Tblisi

Munteenheid           : Lari (GEL)

Taal                          : Georgisch

Inwoneraantal         : 4.900.000

Visum nodig            : NEE


inleiding


Georgië is een land dat geografisch in twee werelddelen ligt; Europa en Azië en dat is goed te merken als je het land bezoekt. Het is de poort tot de Kaukasus en de schakel tussen Oost en West.

 

Het kleine landje ligt tussen grootmachten Rusland, Turkije en Iran in en heeft in het verleden vaak te maken gehad met deze machtige buurlanden die menigmaal Georgië opslokten in hun veroveringszucht.

 

Ook nu zijn er nog problemen; de status van deelrepubliek Abchazië en Zuid-ossetie” vormen sinds onafhankelijk van de Sovjet Unie in 1991 voor veel conflicten. In 2008 viel Rusland Georgië binnen om duidelijk te maken wie er feitelijk nog steeds de baas is in de regio. Een bewogen geschiedenis is een understatement. 

 

De economie van Georgië, vroeger een van de meest welvarende van de oud Sovjetrepublieken, werd zwaar getroffen door de burgeroorlog (1991-1992): het toerisme, en de teelt van thee, tabak en citrusvruchten stortten in. 

 

Met het bewind van president Sjevardnadze (1992) is de economische situatie verbeterd, maar het herstel wordt bemoeilijkt door de autonomievraag van Abchazië, corruptie en een zwakke overheid. Dit zorgt voor een grote buitenlandse schuld, veel armoede, en achterstallige betalingen van lonen en pensioenen. Een belangrijke economische stap was het openen van een oliepijpleiding van Bakoe in Azerbeidzjan tot de havenstad Soepsa.

Interessante bestemming

Ondanks alle problemen is Georgië zeer de moeite waard om te bezoeken; met een zeer intense en lange geschiedenis en met het etiket van eerst producerende wijn ter wereld staat het land op menig reislijstje.

 

Het landschap is zeer gevarieerd met de hoge Kaukasus bergen in het noorden, de Zwarte Zee kust aan de westkust en het half woestijnachtige gebied in het zuidoosten. Een van de mooiste plaatsjes is Kazbegi waar je een prachtige wandeling kunt maken naar een op een top gelegen klooster. 

 

Misschien wel het hoogtepunt zijn de unieke wachttorens die overal verspreid staan in het prachtige landschap van Svaneti. Niet voor niets is de hele regio al jaren terug tot UNESCO gebied uitgeroepen. Maar er zijn ook eeuwenoude kerken, kloosters zoals in Kakheti, grotten maar ook het ouderlijk huis van Stalin (die in Gori geboren en getogen is) en de prachtige wijnvelden in het oosten zijn een genot voor het oog. En vergeet de hoofdstad Tbilisi niet die een mix is van alle bovenstaande. 

 

Heerlijke keuken en prachtige hoofdstad

Tbilisi wordt beschouwd als meest interessante stad in de Kaukasus terwijl Batumi het Benidorm van de Georgische Zwarte Zee kust wordt genoemd. Niet te vergeten is de verschrikkelijk gevarieerde keuken van Georgië – aangezien het land door menig land bestuurd is heeft het van elke omringende keuken het beste overgenomen en dat gemixt. Resultaat is een zeer pittige maar gevarieerde keuken die andere in het niets doen verdwijnen.

 

De grote wegen zijn redelijk, de mensen uiterst vriendelijk, behulpzaam en gastvrij en je hebt geen visum meer nodig. Het Engels wordt steeds meer wijdverspreid, net als toeristische informatiebureaus en hostels, alleen het Georgische alfabet voor velen nog een crime.

 

Georgië is een land om nu te bezoeken voordat de grote meute hiernaartoe afstevent aangezien het wel de potentie heeft, prijzen stijgen, mensen arrogant beginnen te worden en toeristen beginnen af te zetten en je nagejaagd wordt door taxichauffeurs en touts.Georgië uitgelicht:


informatie over Georgië: