Bezienswaardigheden - Duitsland

"hamburg"
inleiding


Hamburg is niet alleen de tweede stad van Duitsland maar ook de belangrijkste havenstad van het land. Een van de meest fascinerende steden van onze oosterburen gelegen aan de rivier de Elbe. Het wordt nog steeds de vrije Hanzen-stad genoemd; vrij omdat het naast een korte bezetting van Napoleon na werd de stad nooit door een buitenlandse macht bezet. Zelfs nu is Hamburg een (deel)staat in Duitsland.

 

Het tweede Venetië van het Noorden zoals Hamburg ook vaak genoemd wordt heeft voor elk wat wils; het is de rijkste stad van het land bereikt door commercie en handel ontstaan in tijden van de machtige Hanzen coöperatie waarvan Hamburg deel uit maakte. Nog steeds wonen de meeste miljonairs van onze oosterburen in de stad en dat zie je terug in de “dure” winkelstraten van de stad. Aan de andere kant is de stad zeer liberaal en een echte metropool met al zijn problemen.

 

Eerst verwoest door een grote brand en daarna platgegooid door Geallieerde bommen in WWII is deze groene stad wederom opgeleefd en daar zijn de Hamburgers trots op. Er heerst een opgewekte sfeer in de stad met z’n mix aan studenten, immigranten, (haven)arbeiders en elite. In de wijk St. Pauli waar drugs & Rock ’n Roll nog steeds hoogtij vieren lopen drugsdealers en hoeren bekeken worden door groepjes toeristen, terwijl op de Landingsbrucken de lokalen een biertje halen op deze kunstmatige “eilandjes”. 

 

Musea, theatervoorstellingen, winkelen, restaurants en een bezoekje aan bijvoorbeeld “Spreicherstadt”, het grootste warenhuis ter wereld zijn allen mogelijkheden die Hamburg biedt. Een stad met contrast die je zeker een paar dagen moet gaan bezoeken. 


highlights


“De binnenstad” 

Voor velen is echter de oude binnenstad de eigenlijke attractie. Gelegen aan het grote binnen stadsmeren “Binnen” en “Aussen” Alster is het centrum van Hamburg een mix van modern en oud.

 

Vele kanalen doorkruizen de oude binnenstad allen uitmondend in de grote brede Elbe rivier met drijvende “zonnen”dekken.

 

De gigantisch grote havens van de stad zijn hier alom aanwezig; de plek waar Hamburg “rijk” is geworden. In “Spreicherstadt” kun je het grootste warenhuis ter wereld zien en ook een hele nieuwe stad die hier in oude stijl is opgetrokken.

 

Drukke winkelstraten leiden je al snel naar het hart van de stad – het stadhuisplein met z’n prachtige stadhuis. Nadat je op het terras heb gezeten met een van de geneugten van de stad (worst, bier, wijn) kun je even lekker gaan luieren of relaxen in een van de vele groene plekken in de stad – deze zijn veelal gelegen in waar ooit de stadsmuren hebben gestaan.

 

Wil je wat cultuur opsnuiven; ga dan even kijken in de ruïne die ooit de “St. Nikolai” was – de kerk is zwaar geteisterd door de bombardementen van de Geallieerden t.t.v. WWII.

 

De overblijfselen zijn als herdenking blijven staan. In de kelders is een museum (over b.v. de vuurstorm van 1943) en het uitzicht vanaf de klokkentoren (te bereiken met een lift) is betoverend. 

 

“St. Pauli”

Ten westen van de havens en de oude binnenstad ligt de “rumoerige “wijk “St. Pauli”. Wellicht bekend en berucht vanwege zijn “volks”voetbalclub maar eerder door z’n warme buurt die rond de “Reeperbahn” is gevestigd.

 

Lui van allerlei aard leven in deze open en zeer levendige wijk en er is altijd wel iets te beleven. Aan de havens ligt de vismarkt waar je vooral in de vroege uren leven ziet terwijl naast het stadion de grote betonnen “Flakturm” staat die gebouwd is om duizenden te laten schuilen tegen Geallieerde bombardementen.

 

Een van de hoogtepunten is wellicht het kleine maar zeer bekende straatje “GroBe Freiheit” met z’n vele (nacht)clubs. Voordat de Beatles wereldwijd doorbraken werden het hier mannen en verbeterde hun muziekstijl. De tenten waar zij toen speelden zijn nog steeds grotendeels aanwezig (en te bezoeken).

 

 

Andere bezienswaardigheden: 

  • U boat museum (€ 9 entree) – vlakbij de Vismarkt, het (schuil)bunkermuseum “Hamburg-Hamm” (alleen op donderdag een paar uurtjes open) – in de wijk “Hamm” of het concentratiekamp “Neuengamme” (zie onder).


geschiedenis


Gesticht in de 9eeeuw toen het fort “Hammaburg” inclusief kasteelgracht werd gebouwd op de plek waar nu het centrum van Hamburg is gelegen. De stad die zich rond het fort vormde zou de eerste twee eeuwen na bouw als “missionaris” gebied betiteld worden.

  

Pas in de 13e eeuw kwam de handel op gang en kreeg het “vrijstad” ticket opgeplakt. Hamburg zou uitgroeien als een commerciële havenstad die tot de top in de Hanzesteden hiërarchie zou doorgroeien.

 

 In 1842 verwoestte een brand een derde van de stad; het duurde een tiental jaren maar in het begin van de 20ste eeuw was de bevolking al boven de miljoen inwoners gegroeid. 

 

Nadat Duitsland de eerste wereldoorlog had verloren werd de gehele handelsvloot ingenomen door de Geallieerden als herstelbetaling en Hamburg kon opnieuw beginnen.

 

Ten tijde van de daaropvolgende wereldoorlog was Hamburg een van de eerste (Duitse) steden die een vuurstorm meemaakte. Net buiten de stad werd een groot concentratiekamp (“Neuengamme”) gebouwd om ongenodigden van de nazi’s buiten het oog van de bevolking om te vermoorden.

 

Op 28 Juli 1943 bombardeerden de Geallieerden de havenstad zo erg dat er een storm van vuur ontstond die duizenden mensen verbrandde en honderdduizenden dakloos maakte. De stad was onherkenbaar geraakt en na de oorlog werd bekend dat 80% van de haven, meer dan de helft van de huizen en 40% van de industrie volledig verwoest was.

 

Maar ook na deze rampen kwam de stad Hamburg bovendrijven – in de jaren 60 maakte de “Beatles”, toen nog broekkies, furore in de “roze” buurt van Hamburg. Liberaal, open, cultureel en met een zeer gemixte populatie is het wederom de tweede stad van het land achter Berlijn is het de haven- en mediastad van Duitsland. tips & advies (2012)


Het “Hauptbahnhof” is het transportmiddelpunt van de stad en Noord Duitsland. Een chaotische meldpot van duizenden reizigers in een gigantisch pand. Hier rijden treinen naar elk hoekje van het land. Hier rijden ook de S en U bahn (metro). Het (internationale) busstation ligt er bijna naast en is veel overzichtelijker.

 

Trams zijn er niet in Hamburg. 


  • Naam : “Voormalig concentratiekamp Neuengamme

Adres         : Jean Dolidier Weg 75

Prijs           : gratis

Tijd            : altijd open maar het museum is open van 12:00 tot 19:00

Transport   : bus 227, 327 vanaf (metro)station “Bergedorff” (€ 2,85)

Website     : www.kz-gedenkstaette-neuengamme.de

 

Inhoud:

Het kamp is groot – dus als je bezoekt en je bent geïnteresseerd neem dan een paar uur de tijd om dit gigantische terrein in je op te nemen. Nee het heeft geen bestaande gevangenenbarakken meer (dit zijn nu stenen bakken) en ook het crematorium, de gevangenis en de entree zijn weg.

 

Wel staan er nog een aantal fabriekshallen, twee grote gevangenengebouwen, een grote wachttoren, een wagon en kun je zien waar klei werd gegraven. In een van de fabriekshallen kun je veel informatie vinden (expositie) m.b.t. slavenarbeid tijdens WWII in Duitsland en waar bijvoorbeeld de meeste arbeiders vandaan werden kwamen. 

 

Achter op het terrein is het gegraven kanaal nog zichtbaar, de kleiwagens en het commandant huis. Het museum is interessant en ook het gedenktekenpark en het noodhuisje geven je een goede indruk hoe het hier geweest moet zijn gedurende WWII. Tenslotte hebben ze ook een deel van de gevangenis die hier na WWII is geweest laten staan. Zeer indrukwekkend.  

 

 

  • Naam : “St. Nikolai” kerk

Adres         : Wily BrandtstraBe 60

Prijs           : 3,70 euro

Tijd             : 10:00 – 17:00/20:00

Transport   : lopend

Website      : www.mahnmal-st-nikolai.de

 

Inhoud:

Deze kerk is als ruïne achtergebleven nadat het in WWII door de Geallieerden tot puin werd gereduceerd. De toren staat nog overeind, alsmede een stuk achterpui en een zij ingang.

 

Doordat het in het centrum stond fungeerde het als een perfect mikpunt en speerpunt voor de Geallieerde luchtaanvallen. In de kelder van de kerk is een kleine expositie die naast de vuurstorm die ontstond na de in 1943 aanval, wordt er ook aandacht besteed aan andere (Duitse) luchtaanvallen in Coventry en Warchau. Er is ook een film al wordt deze alleen in het Duits vertoond. 

 

Naast wat monumenten kun je met een lift naar het dak van de kerk wat een prachtig schouwspel oplevert over de stad. De nieuwe stad ontvouwd zich hier voor je. Op het station (op vele grote treinstations in Duitsland) zitten oosterse “afhaalrestaurants” waar vaak ook een paar bankjes staan. Goedkoop, lekker, voedzaam en heel snel. Bij de keten “Mai Mai “heb je al een noedelbox voor € 2,50.

 

Dit geld hetzelfde voor de keten “Asia Hung”. 


Wildkampeerplek “Niendorfer Gehege” 

 

Inhoud:

Een donker, open bos met nogal veel paden. Desalniettemin moet je hier een plek kunnen vinden. Er zijn niet veel honden uitlaters en ’s avonds sterft het snel uit met mensen in het algemeen. Door het aantal dode takken heb ik zelf een soort van fort gemaakt zodat het in ieder geval aan een zijde onzichtbaar werd.

 

Ook het hoge gras kan hierbij helpen. Ik heb zelfs tot twee keer toe mijn tas hier verstopt. Door het vliegtuiggeluid kun je gemakkelijk je tentritsen openen en sluiten en aangezien er een busstop vlakbij is ben je zo terug in het centrum van de stad (2,85 euro). Ook kun je lopen naar halte “Hagenbecks Tierpark” waar je de U-bahn kunt nemen – hier is ook een EDEKA supermarkt. Water halen is een ander verhaal. Een goede plek heb ik niet gevonden. Ook kun je de bus pakken (halte OldenburgerstraBe). 

 

Neem wel elke keer een ander pad om naar je vaste plek te wandelen – in zo’n soort bos joggen vaak dezelfde mensen en je wilt niet gaan opvallen. Niemand anders loopt namelijk in het bos zelf (iedereen blijft op de paden). Datzelfde geld voor het lopen naar het bos toe – je ziet er niet uit als een jogger of een honden uitlater dus blijf anoniem en aangezien iedereen hier elkaar kent kun je beter op verschillende tijden, met verschillende kleding etc. aankomen en vertrekken. 

 

 

  • Naam           : Hostel “A&O” 

Adres           : AmsinckstraBe 2

Prijs             : € 12 (slaapzaal met 6 bedden)

Tel.nr.           : 040 6442104-5600

Transport     : lopend

Website       : http://www.aohostels.com

 

Inhoud:

Het lijkt groot en dat is het ook – maar het is prima verzorgd en schoon. Beneden zijn computers voor gebruik alsmede ruimte om te computeren en er is een bar. Ook is er een aparte kamer voor “games” en een grote zaal voor eventueel ontbijt. Er zijn twee liften die je naar een superschone kamer brengen.

 

Ik had een 6 bed slaapzaal met eigen wc en een ruimte waarin de douche en een wasbak bevestigd waren. Er hangt zeep en er is genoeg ruimte om je spullen op te hangen. Het personeel spreekt vloeiend Engels, is behulpzaam en zeer professioneel. Er zijn meerdere hostels onder dezelfde naam en ik verbleef vlakbij het hoofd treinstation en ZOB (busstation) zodat ik op tijd kan vertrekken.

 

Het is 24 uur per dag open, heeft gratis internet en er staat een koffiemachine. Tenslotte is er mogelijkheid om hier je tas te laten liggen en kan je bij de receptie genoeg informatie krijgen over de stad. Wellicht zou het enige minpuntje zijn dat je pas om 15:00 kunt inchecken maar ik kon om 11:00 in de ochtend mijn schoongemaakte kamer al in. 

 

TIP Neem je lakenzak mee en je kunt voor 12 euro een bed krijgen in het centrum van de tweede stad van Duitsland. Ontbijt is 5 euro maar je kan op de stoelen en tafels je eigen ontbijt nuttigen. zie ook:
meer links:


Amsterdam

NEDERLAND

De rode Python-brug die twee Oostelijke eilanden aan elkaar verbindt - typisch Nederlands? 

Antwerpen

BELGIE

Antwerpen heeft de grootste haven van het land en heeft ook Hollandse invloeden net als Hamburg.