ALGEMENE INFORMATIE - Duitsland

* Bijgewerkt t/m 2017 - wijzigingen voorbehouden.


 • Klimaat
 • Geografie
 • Inwoners
 • Natuur
 • Dieren
 • Steden
 • Staat
 • Religie
 • Sport
 • Eten & Drinken

 


klimaat


Het klimaat van Duitsland varieert net als het landschap: van een zeeklimaat in het noorden tot een hooggebergteklimaat in het uiterste zuiden. Noord- en Midden-Duitsland kennen zachte zomers en frisse, vochtige winters. In het zuiden en de bergketens zoals het Harz gebergte, het Zwarte Woud en Beieren zijn de zomers veel warmer, de winters veel kouder en valt er veel sneeuw.


geografie


Duitsland ligt in het hart van Europa en grenst in het noorden aan de Oostzee, Denemarken en de Noordzee in het noordwesten. Daaronder ligt de grens met Nederland, België en Luxemburg en tenslotte Frankrijk in het zuidwesten. In het zuiden liggen de landen Zwitserland en Oostenrijk met de Alpen. Tsjechië en Polen liggen in het oosten. 


inwoners


Met ruim 80 miljoen mensen heeft Duitsland de meeste aantal inwoners in de Europese Unie. Ruim 90% van die groep is Duits. Sinds het begin van de jaren 70 zijn miljoenen gastarbeiders naar Duitsland gekomen om te werken. De helft daarvan (zo’n 3,3 miljoen) zijn moslims hoofdzakelijk uit Turkije en Koerdistan. Andere immigranten komen uit voormalig Joegoslavië, Italië en Griekenland.

 

Het land is zo’n 8,5 maal groter dan Nederland. 


natuur


De natuur en het landschap van Duitsland zijn onder te verdelen in drie gedeelten; het vlakke laagland van Noord Duitsland wat eindigt in de kusten van de Oostzee en de Noordzee. Daar zijn ook bijvoorbeeld de Friese eilanden en de vele meren in de deelstaat “Pommeren” (noordoosten). Wat meer centraal is het middelgebergte; hier zijn de meeste rivieren en de romantische wijngebieden bij de rivier de Rijn en Moezel. Een belangrijk natuurpark is de Harz die tegenwoordig weer midden in het hart van het land ligt. Tenslotte is er het zuiden met de bergen van de Alpen, de bosrijke heuvels en meren. De hoogteverschillen zijn groot in het land: het laagste punt ligt 2 meter onder zeeniveau en het hoogste punt ligt 2963 meter erboven. 

 

Duitsland heeft tamelijk weinig bodemschatten. De landbouwgrond is daarentegen meestal erg vruchtbaar.


dieren


De dierenwereld lijkt veel op die van Nederland en België althans wat het noorden en westen betreft; in het oosten sluit de fauna aan bij die van Oost-Europa en in het zuiden (Beieren) bij die van de Alpen. Belangrijke dieren zijn o.a. de muskusrat, de bever, de stinkrob, de raaf en de eland.

 

Andere dieren uit Duitsland zijn de vos, das, marter en de otter. Ook komen er verschillende hertensoorten voor zoals het damhert. In de zee zwemmen zeehonden en de bruinvis terwijl de zee arend voorkomt in de Duitse wateren. 


steden


De vijf grootste steden van het land zijn in chronologische volgorde:

 1. Berlijn *                      3.500.000 inwoners
 2. Hamburg                   1.760.000 inwoners
 3. Munchen                  1. 295.000 inwoners
 4. Keulen                          990.000 inwoners
 5. Frankfurt (aM)              655..000 inwoners 

* = hoofdstad


staat


De Duitse regering bestaat uit de bondskanselier (Angela Merkel sinds 2005) en de bondsministers. De Duitse bondspresident is het staatshoofd en  voornamelijk ceremonieel. Sinds Maart van 2012 is dit Joachim Gauck. 


religie


Circa 65-70% van de bevolking van Duitsland heeft een religie en een derde kunnen we gerust atheïst noemen. De Katholieken vormen de grootste groep van de gelovigen en komen vooral uit het Zuiden en Westen van het land. Zij vormen ongeveer de helft van de gelovigen. De andere grote groep hangt de Evangelische kerk aan (zij komen voornamelijk in het noorden voor). Er is een Joodse minderheid en ongeveer 2% zijn orthodoxe Christenen. Bijna 4% is moslim. 


(nationale) sport


Voetbal is en blijft de nationale sport nummer 1 in Duitsland. Met vier en eveneens drie Europese titels op zak is het een van de meest belangrijke en beste voetballanden ter wereld. Het land staat ook sinds jaar en dag in de top 10 van beste voetballanden. Het heeft een duizelingwekkende verzameling aan titels. In 1954 won Duitsland in Zwitserland voor het eerst de wereldtitel en wel tegen het Hongarije van wereldvoetballer Puskas. Het werd met 3-2 geheel onverwacht verslagen terwijl het in halve finale buurland Oostenrijk met 6-1 naar huis had gestuurd. Ook in 1974 had niemand verwacht dat Duitsland het wederom onverslaanbare Nederland te verslaan; na alle landen in de laatste kwalificatieronde te hebben verslagen werd Nederland (met Cruijff) in eigen huis met 2-1 verslagen. In 1990 waren er geen grote favorieten; het werd in Italië een oersaai toernooi die werd gewonnen door Duitsland door in de finale Argentinië met 1-0 te verslaan. Revanche was daarmee genomen voor het verlies vier jaar eerder in Mexico. In 2014, in Brazilië, zou Duitsland voor de vierde keer in successie de titel binnenhalen; opmerkelijk was daarbij de winst van onze oosterburen tegen gastland Brazilië in de halve finale. Geschiedenis werd geschreven toen de Goddelijke kanaries met 7-1 werden afgeslacht. De Argentijnen werden net als in 1990 in de finale met 1-0 verslagen. Maar Duitsland won niet alle finales; in 1966 verloor Duitsland van Engeland (met de beruchte bal over de lijn) en ook in 1982 was het verliezend finalist, nu van Italië. Zoals gezegd verloor in Mexico, 1986 de “mannschaft” van het Argentinië van Diego Maradona met 3-2 en in 2002 verloor het van Brazilië. Duitsland werd ook vier keer derde; in 1934, in 1970, 2006 en 2010. In 1998, in 1994 en in 1962 werd de kwartfinale gehaald.

 

Het EK (Europees kampioenschap voetbal) werd gehouden bij onze zuiderburen en zou de eerste Europese cup voor Duitsland worden. In de finale werd de Sovjet Unie met maar liefst 3-0 verslagen. Vier jaar later stonden de Duitsers weer in de finale; met strafschoppen wist Tsjechoslowakije de cup mee naar huis te nemen. In 1980 was het weer raak en nu werd België in de finale, in Rome, met 1-2 verslagen. Legendarisch was natuurlijk de halve finalestrijd in München tussen latere winnaar Nederland tegen het sterke Duitsland. Het werd 2-1 door een prachtiger sliding-goal van Marco Van Basten. In 1992 was Zweden het gastland; verrassend was het dat Denemarken met 2-0 het toernooi won. Duitsland wist tijdens het EK 1996 in Engeland de cup voor de derde keer te winnen; het sterke Tsjechië was niet opgewassen tegen onze oosterburen – het werd 2-1. In 2000 en 2004 werden de Duitsers in de eerste ronde uitgeschakeld. In 2008 kwam Duitsland sterk terug; het was geen schande om tegen het ijzersterke Spanje met 1-0 tweede te worden. Vier jaar later, in 2012 werd het toernooi in zowel Polen als Oekraïne gehouden; de Duitsers haalden de halve finale waar ze werden uitgeschakeld door de Italianen – het werd 1-2. Tijdens het EK 2016 in Frankrijk wisten de Duitsers wederom de halve eindstrijd te halen. Italië werd in een nooit eerder vertoonde zwakke penaltyserie van twee kanten uitgeschakeld in de kwartfinale nadat het in reguliere tijd nog steeds 1-1 stond. Tegen gastland Frankrijk verloor men met 2-0 – onverdiend.  

 

Ook heeft Duitsland met clubs als Bayern Munchen, HSV en Borussia Dortmund vele Europese en wereldtitels behaald. Bayern is de bekendste en meest succesvolle club van Duitsland en behoort tot de Europese en wereldtop. FC Bayern is één van de vier clubs die alle grote Europese prijzen heeft gewonnen. Na het behalen van de 25e titel in de Bundesliga in 2015 mocht Bayern als eerste Duitse team vijf kampioenssterren boven het logo voeren. Zij wonnen 5x de Champions League (EC I) te weten in 1974 (Atletico Madrid), 1975 (Leeds, 2-0), 1976 (St. Etienne), 2001 (Valencia) en in 2013 tegen landgenoot Borussia Dortmund. Daarnaast 2x de wereldbeker (1976 tegen het Braziliaanse Cruzero) en in 2001 tegen Boca Juniors uit Argentinië. Ook werd 1x de UEFA cup, 1x de ECII en de Supercup binnengehaald. HSV won in 1983 de Europacup 1 ten koste van Juvuntus  terwijl Borrusia Dortmund dit in 1997 deed (ook tegen Juvuntus). De grootste spelers zijn wellicht Franz Beckenbauer (der Kaiser), Gerd Muller, Lothar Matteus en Karl Heinz Rummenige. Nieuwe sterren zijn Ozil, Gotze, Kroos en Muller.

 

Naast voetbal is tennis zeer populair met spelers als Boris Becker die 3x Wimbledon (1985, 1986 en 1989), 2x Australian Open (1991 en 1996) en 1x de US open (1989) won. In 1991 wist Michael Stich Wimbledon te winnen. Steffi Graf is een van de grootste vrouwelijke tennissters ooit en won een keur aan titels. Hieronder zaten 7 Wimbledon titels, 6 Rolland Garros, 4x Australian Open en 5 US open titels. 

 

In 1996 reed Ullrich voor het eerst mee in de Ronde van Frankrijk, en werd verrassend meteen tweede, daarmee samen met winnaar Bjarne Riis een dubbelslag voor Telekom bereikend. Het volgende jaar was Riis opnieuw kopman, maar de sterke Ullrich nam tijdens de belangrijkste bergetappe de leidersrol over, en slaagde er inderdaad ook in de Tour te winnen. In de volgende winter werd Ullrich echter te zwaar, en hij was niet op het niveau van de voorgaande jaren in de Tour. In de etappe naar Les Deux Alpes kreeg hij in slecht weer een hongerklop en verloor 8 minuten op Marco Pantani en daarmee de Tour van 1998. De volgende jaren was steeds een herhaling van het toursucces zijn doel, maar een knieblessure (in 1999) en de simpelweg sterkere Lance Armstrong maakten dat onmogelijk. Wel won hij in 1999 de Ronde van Spanje en de tijdrit bij het wereldkampioenschap, wat hem in 2000 korte tijd de nummer één-positie op de wereldranglijst bezorgde. Ullrich moest bekennen (naast vele andere renners) dat ook hij doping had gebruikt en verloor veel van z’n gewonnen titels. Eric Zabel is een andere goede renner (ook betrapt op doping) die het Duitse wielrennen (eindelijk) op de kaart hebben gezet. Dit laatste hebben schaatsers als Friesinger en Niemann gedaan voor de schaatssport bij onze oosterburen. 


eten & drinken


Er bestaat in Duitsland eigenlijk geen typisch Duits gerecht; we weten dat het avondeten net als bij ons de belangrijkste maaltijd is. Deze bestaat meestal uit aardappelen, groente en een stuk vlees. De gerechten die vooral in Duitsland bekend zijn verschillen per streek behoorlijk. Tegenwoordig worden net als bij ons steeds meer “buitenlandse” gerechten gegeten. 

 • Worst: dit wordt zeer veel gegeten in heel Duitsland; braadworst en salami zijn zeer geliefd op brood maar zuurkool met worst is een “must” als je in Duitsland bent. Vaak wordt hier bier over gesprenkeld en wordt het vermengd met stukjes ham. 
 • “Kieler” Sprotten: gerookte sprot uit Kiel 
 • Marsepein     wij in Nederland associëren marsepein direct met Sinterklaas, maar deze lekkernij heeft z’n oorsprong bij onze oosterburen. Ook wordt er veel gebak gemaakt en gegeten.

------------------------

De bekendste en meest gedronken alcoholsoort is bier! Per jaar per persoon zo’n 140 liter! Er zijn zo’n 5000 soorten. Sinds de Middeleeuwen wordt er in heel Duitsland bier gedronken. Dit was vooral de taak van de huisvrouw. Momenteel zijn er nog een paar kleine privé brouwerijen maar de meeste zijn opgekocht door “grote” namen als Flensburger Pilsner, Dom Kölsch, Münchens Kindl Witbier en Kloster Andechs Dubblebock. Bier wordt vaak gedronken in combinatie met worst, zoals braadworst. 

 

Ook wordt er in Duitsland veel wijn gedronken; de Duitsers danken hun wijncultuur aan de Romeinen: die gebruikten de waterwegen om door te stoten naar Germania en tussendoor liet men de 'barbaarse' stammen zien hoe men druivenplanten verbouwt.  De Duitse wijnbouwgebieden, 13 in totaal, behoren tot de meest noordelijke ter wereld.  Dit heeft tot gevolg dat ze gedurende de zomermaanden meer te kampen hebben met neerslag, in tegenstelling tot de zuidelijkere streken waar het amper regent.  Deze overvloedige regen maakt dat de druiven ook midden in de zomer ongehinderd kunnen groeien.  De warme herfst die volgt laat hen dan weer toe om langer te rijpen.  Dit langzame rijpingsproces verleent de Duitse wijn zijn specifieke smaak. De meest typische Duitse witte wijn is de Riesling.  Hij geeft de finesses van de Duitse wijn het best weer, nl. een frisse, fruitig zure smaak, een laag alcoholgehalte en een fijn boeket.  Andere wijnsoorten zijn: de Silvaner, de Müller-Thurgau, Ruländer en als rode variant de Blaue Spätburgunder.   


zie ook: