Rio de Janeiro

Bezienswaardigheden - Brazilie
inleiding


Een van de meest bewogen steden ter wereld mogen we wel zeggen; Rio de Janeiro met een rijk verleden, gezegend met prachtige brede zandstranden met de mooiste mensen ter wereld, op steenworpafstand van het tropisch regenwoud, het grootste feest op aarde en veel muziek, cultuur en activiteit.

 

Tot 1960 was “Rio” de hoofdstad van het land maar zou daarna zware tijden beleven waardoor vele krottenwijken (favela’s) zijn ontstaan overal in de stad.

 

Daar heeft het gigantische beeld van Christus de Verlosser die op de Corcovado heuvel staat niets aan kunnen veranderen. Rio is zoals heel Brazilië een voetbal..; het heeft vier professionele clubteams en de stad heeft het grootste en wellicht beruchtste voetbalstadion ter wereld: de Maracana.

 

Een bezoek aan de Sambadrome (tijdens Carnaval), een kijkje op het Copacobana strand, een avond tijdens een sambasessie in de stadswijk Lapa of een wandeling langs eeuwenoude koloniale panden in het historische centrum zullen een unieke herinnering blijven.


suikerbroodberg en copacobana


Pao de Acuar:

Vanaf de suikerbroodberg heb je waarschijnlijk het mooiste uitzicht over een van de meest indrukwekkende en prachtigste steden ter wereld.

 

Probeer wel de “prime-time” toeristen tijden te mijden want het kan echt loeidruk worden waardoor genieten van het panorama uitgesloten is. Neem eten en drinken mee want de prijzen bij het op de top gelegen restaurant zijn hoog.

 

Deze puntige berg is te bereiken via een kabelbaan maar kan ook met enig kunst- en vliegwerk beklommen worden vanaf de achterzijde.


Ipanema & Copacobana strand:

Misschien heeft het wereldberoemde strand de Copacobana de naam en de faam maar het hippe Ipanema steelt de echte show.

 

Langs de boulevard met aan beide zijden bomen aan Ipanema strand zijn talloze restaurants, cafés, winkels en clubs te vinden en is een plaats voor oude hippies maar ook popsterren, modellen en kinderen uit de favela’s.

 

Het strand is smal door de sterke stroom iets wat opgesloten zit in de naam Ipanema maar is zeker in de weekenden stampvol.

 

Het Copacobana strand is veel wijder, rustiger en hier vind je veel volleybal en voetbaljeugd terug. Het wordt ’s nachts verlicht maar het blijft niet raadzaam om hier –alleen- te gaan rondneuzen.


Carnaval (Sambadrome):

De meest opwindende, exotische en extravagante optocht van praalwagens in het daarvoor speciaal gemaakte stadion, de Sambadrome, is de crème de la crème voor het grootste carnavalsfeest wereldwijd.

 

Het feest, de mensen, het enthousiasme en de show zijn de ingrediënten voor een ongekende ervaring dat niets op aarde evenaart. Als je de kans hebt om dit bij te wonen moet je gaan, ondanks de soms hoge kosten.

 

Naast de Sambadrome worden ten tijde van carnaval dagelijks vele “blogs” gehouden in verschillende stadswijken op verschillende tijden en in verschillende stijlen – straatoptochten met een dansende menigte met drank en muziek.

 

Andere bezienswaardigheden:

  • Jardim Botanico en Lapa


geschiedenis - rio de janeiro


Rio de Janeiro werd op 1 maart 1565 door de  Portugezen gesticht onder de naam Saõ Sebastião do Rio de Janeiro, met de bedoeling andere Europeanen, in het bijzonder de Fransen, uit het gebied te verdrijven. Deze hadden namelijk pogingen ondernomen om dit gebied in bezit te nemen. 

 

In de loop van de tijd werd Rio een steeds belangrijkere handelsstad voor de Portugezen, waardoor concurrenten als de Fransen en Nederlanders de stad meerdere keren aanvielen.

 

Uiteindelijk werden de Nederlanders in 1654 uit het gebied verjaagd door de Portugezen. Aan het eind van de 17de eeuw was Rio de derde belangrijkste nederzetting van Brazilië (na Salvador en Recife-Olinda).

 

Suikerriet en mijnen

Dit was hoofdzakelijk te danken aan de bloeiende teelt van suikerriet en de exploitatie van de mijnen in Minas Gerais. In 1807 rukten Napoleons troepen op naar Lissabon. Twee dagen voor de invasie, vertrokken 40 schepen met als passagiers de Portugese kroonprins Dom João VI en zijn volledige hofhouding van 15 000 personen.

 

Toen hij even later Koning van Portugal werd, riep hij Rio uit tot hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk van Portugal, Brazilië en de Algarve.

 

Toen Brazilië in 1822 onafhankelijk werd van Portugal, werd Rio de Janeiro de hoofdstad van de nieuwe natie. Aan het einde van de eeuw kwamen heel veel Europese immigranten naar Rio en vestigden vele (oud) slaven zich in de stad en groeide deze explosief.

 

Hollywood aan de Copacabana

Rio ontwikkelde zich begin 20e eeuw zich als exotische en romantische plek en vele Hollywood sterren en  mensen uit de hoge sociëteit brachten geld in het laatje. In 1960 werd een nieuwe hoofdstad gebouwd, Brasilia en werden (helaas) vele koloniale panden gesloopt voor nieuwbouw.

 

Ook ontstonden de eerste grote favela’s (krottenwijken) die tegenwoordig nog goed zichtbaar zijn door de hele stad. Rio zal de Olympische Zomerspelen 2016 organiseren. In 2009 werd de stad verkozen boven Chicago, Madrid en Tokio. Het zal de eerste keer zijn dat een Zuid-Amerikaanse stad de organisatie van het evenement in handen krijgt.


>> Lees hier de GESCHIEDENIS van Brazilië. rio de janeiro - tips & advies (2011)


Er is een groot (internationaal) busstation in Rio waar je langs verschillende kiosken verschillende bustour bedrijven kunt terugvinden met verschillende kwaliteiten en prijzen. Beneden, op de begane grond is het een beetje chaotisch maar er is een goed Engels sprekende informatiebalie met mensen die je goed kunnen verder helpen.

 

Rio de Janeiro - Ilha Grande: met de bus 2 uur rijden vanaf het grote busstation naar het dorpje “Mangaratiba” waar de ferry gaat naar Ilha Grande (Vila do Abraao) . Er gaan er twee per dag (8:00 en 22:00) en dat de trip R$ 6,50 kost. Een priveboot kun je krijgen voor R$ 20.

 

Maar er gaan in een ander klein dorpje (Jeri.. nog wat) meer boten. Dit dorp is met minibusjes te bereiken wat ongeveer 25 minuten duurt. Deze boot kost R$ 15 en doet er zo’n ander half uur over.

 

Rio de Janeiro - Paraty: de reis van Rio naar Paraty duurt zo’n 4 uur met de bus.

 

Rio de Janeiro - Buenos Aires (Argentinië): Op de eerste verdieping zijn een aantal bedrijven die naar Buenos Aires vertrekken. De trip duurt zo’n 46 uur en is de moeite waard (vergelijk wel prijzen met vliegen) maar de bussen zijn comfortabel en goed. Prijs is R$ 286.


Op strand Copacobana ku je heerlijke churasco’s en cocoada kopen – het lijkt wel een bordje rijst met daarop een mix van gecondenseerde melk en wat coco’s.


  • Naam : Crab hostel

Adres : Rua Prudente 903

Prijs : 50 $R (slaapzaal) – tijdens carnaval alleen mogelijk om een paar dagen te

boeken Website : www.crabhostel.com

 

Inhoud:

Een prima hostel vlakbij het beroemde “Ipanema” strand op een toplocatie. Grote kamers met veel bedden met ruime

douche- en wc ruimte.

 

Ontbijt is inclusief en wordt ’s morgens aan de kleine houten picknicktafels als buffet gepresenteerd – niet super, maar voldoende. Het is wel een beetje een party hostel dus je bent gewaarschuwd.zie ook:
meer links:


Buenos Aires

ARGENTINIE

De kleurrijke hoofdstad van Argentinië heeft talloze interessante bezienswaardigheden. 

Panama-City

PANAMA

De hoofdstad van Panama is een mix van moderne hoogbouw en een prachtig oud historisch centrum.