BRAZILIEOfficiële naam        : Federale Republiek Brazilië

Hoofdstad               : Brasilia

Munteenheid          : Real (BRL)

Taal                         : Portugees

Inwoneraantal        : 205.000.000

Visum nodig           : NEE


INLEIDING


Brazilië is het grootste land van Zuid Amerika en het vierde grootste land ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het land een schat aan verschillende natuur heeft door een groot verschil in klimaat en geografie. Meest bekend en het allergrootste is natuurlijk de Amazone en z'n gelijknamige rivier. 

 

Iedereen kent de brede zandstranden zoals Copacobana en Ipanema in Rio de Janeiro en het gigantische grote regenwoud gebied de Amazone.

 

Daarnaast heeft Brazilië de Pantanal, het grootste moerasgebied ter wereld waar duizenden dieren zoals de jaguar en de anaconda worden beschermd tegen stropers. Maar Brazilië heeft meer – wat dacht je van de Amazone rivier, de goudmijnen, de Iguazu watervallen, duingebieden en talloze natuurparken waarin je kunt hiken, wandelen en in rivieren en meren kunt zwemmen.

 

Stukje Geschiedenis: 

De Portugezen waren de eerste Europeanen die voet aan wal zette in Brazilië en die de plaatselijke bevolking (de Indianen) begonnen te kolonialiseren. Jezuïeten brachten de Indianen het katholieke geloof en ze werden verhandeld om te werken op de grote plantages.

 

Vooral de Fransen en Nederlanders hebben getracht om delen van het huidige Brazilië in te lijven met gemengde resultaten. Tegenwoordig zijn er nog vele koloniale forten, huizen en gebouwen te bewonderen zoals in prachtige steden zoals Olinda, Belem en Sao Luis die allen op de UNESCO werelderfgoedlijst staan.   

 

De Brazilianen zijn divers in oorsprong: het is een mengelmoes van Afrikanen (die als slaaf werden gehaald door de Europeanen), Europeanen en indianen. Hoewel elementen van de Afrikaanse en Indiaanse culturen voortleven in de Braziliaanse cultuur, heeft Brazilië overwegend een westerse cultuur.

 

Ongeveer 89 % van de bevolking is Christelijk. Andere opvallende feiten is dat Brazilianen gek zijn van feesten en voetbal.

 

Het samba-voetbal van Brazilië: 

Brazilië won maar liefst vijf keer de wereldbeker en heeft talloze wereldberoemde voetballers voortgebracht waar Pele, Zico en Ronaldo de bekendste van zijn.

 

Het grootste feest is ogenschijnlijk het Carnaval wat overal in het land wordt gevierd maar waar Rio de Janeiro de grote show steelt met de grootste optocht ter wereld. Er is zelfs een speciaal stadion gebouwd waar deze parade wordt gehouden: de Sambadrome 

 

Economische malaise: 

Brazilië heeft sinds een paar jaar te kampen met een zeer forse daling van de economie. Dit resulteert in hogere belastingen en bezuinigingen en talloze demonstraties op de straat. President Rousseff was eerst geschorst en daarna afgezet omdat ze oud-president, ondanks dat deze verdacht wordt van corruptie, een baan had aangeboden.

 

Tel daarbij op dat er ministers komen en gaan in de Braziliaanse regering, er een Griekse ambassadeur kortgeleden is vermoord en talloze hoge bewindsvoerders worden verdacht (en veroordeeld) voor fraude en corruptie en het is duidelijk dat de toestand in Brazilië momenteel niet goed is. Brazilië uitgelicht:informatie over Brazilië: