BRAZILIEOfficiële naam        : Federale Republiek Brazilië

Hoofdstad               : Brasilia

Munteenheid          : Real (BRL)

Taal                         : Portugees

Inwoneraantal        : 205.000.000

Visum nodig           : NEE


INLEIDING


Brazilië is het grootste land van Zuid Amerika en het vierde grootste land ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het land een schat aan verschillende natuur heeft door een groot verschil in klimaat en geografie. Iedereen kent de brede zandstranden zoals Copacobana en Ipanema in Rio de Janeiro en het gigantische grote regenwoud gebied “de Amazone”. Daarnaast heeft Brazilie de Pantanal, het grootste moerasgebied ter wereld waar duizenden dieren zoals de jaguar en de anaconda worden beschermd tegen stropers. Maar Brazilië heeft meer – wat dacht je van de Amazone rivier, de goudmijnen, de “Iguazu” watervallen, duingebieden en talloze natuurparken waarin je kunt hiken, wandelen en in rivieren en meren kunt zwemmen. De Portugezen waren de eerste Europeanen die voet aan wal zette in Brazilië en die de plaatselijke bevolking (de Indianen) begonnen te kolonialiseren. Jezuïeten brachten de Indianen het katholieke geloof en ze werden verhandeld om te werken op de grote plantages. Vooral de Fransen en Nederlanders hebben getracht om delen van het huidige Brazilië in te lijven met gemengde resultaten. Tegenwoordig zijn er nog vele koloniale forten, huizen en gebouwen te bewonderen zoals in prachtige steden zoals Olinda, Belem en Sao Luis die allen op de UNESCO werelderfgoedlijst staan.  

 

De Brazilianen zijn divers in oorsprong: het is een mengelmoes van Afrikanen (die als slaaf werden gehaald door de Europeanen), Europeanen en indianen. Hoewel elementen van de Afrikaanse en Indiaanse culturen voortleven in de Braziliaanse cultuur, heeft Brazilië overwegend een westerse cultuur. Ongeveer 89 % van de bevolking is Christelijk. Andere opvallende feiten is dat Brazilianen gek zijn van feesten en voetbal. Brazilië won maar liefst vijf keer de wereldbeker en heeft talloze wereldberoemde voetballers voortgebracht waar Pele, Zico en Ronaldo de bekendste van zijn. Het grootste feest is ogenschijnlijk het Carnaval wat overal in het land wordt gevierd maar waar Rio de Janeiro de grote show steelt met de grootste optocht ter wereld. Er is zelfs een speciaal stadion gebouwd waar deze parade wordt gehouden: de Sambadrome.  

 

Brazilië heeft sinds een paar jaar te kampen met een zeer forse daling van de economie. Dit resulteert in hogere belastingen en bezuinigingen en talloze demonstraties op de straat. President “Rousseff” was eerst geschorst en daarna afgezet omdat ze oud-president, ondanks dat deze verdacht wordt van corruptie, een baan had aangeboden. Tel daarbij op dat er ministers komen en gaan in de Braziliaanse regering, er een Griekse ambassadeur kortgeleden is vermoord en talloze hoge bewindsvoerders worden verdacht (en veroordeeld) voor fraude en corruptie en het is duidelijk dat de toestand in Brazilië momenteel niet goed is. Er zijn grote opstanden en rellen in gevangenissen en onlangs zijn er meer dan 120 mensen gestorven tijdens demonstraties van de Braziliaanse politie. Inmiddels is het leger ingezet en men vreest dat hiermee de toestand niet direct verbeterd.


ACTUALITEIT:

De extreemrechtse kandidaat “Jair Bolsonaro” is de nieuwe president van Brazilie. De oud burgemeester van Sao Paulo verslaat hiermee z’n linkse uitdager “Haddad” van de Arbeiderspartij. Bolsonaro werd een maand voor de verkiezingen nog neergestoken in zijn buik terwijl campagne voerend. De voormalige linkse president “Lula” mocht niet meedoen aan deze verkiezingen vanwege grote corruptie. In westerse media wordt de rechts-populistische politicus vaak omschreven als een 'tropische Trump' met negatieve uitspraken over donkere mensen, minderheden en homo’s. Ook is hij tegen klimaatbeheersing. I.t.t. zo'n drie kwart van zijn collega-parlementariërs, wordt Bolsonaro niet verdacht van betrokkenheid bij het enorme corruptieschandaal dat de Braziliaanse politiek al jaren in zijn greep houdt. Hij belooft de corruptie en criminaliteit hard te zullen aanpakken, onder meer door militairen te benoemen in zijn kabinet en het aantal ministeries en parlementariërs te verminderen.

Bron: www.nu.nl (September en Oktober 2018).Brazilië uitgelicht:informatie over Brazilië: