BELGIEOfficiële naam        : Koninkrijk België

Hoofdstad               : Brussel

Munteenheid           : Euro (EUR)

Taal                          : Vlaams, Frans en Duits

Inwoneraantal         : 11.500.000 

Visum nodig            : NEE


zuiderbuur belgie


De meeste Nederlanders gaan op vakantie naar buurlanden Frankrijk en Duitsland waar zuiderbuur België vaak wordt “vergeten”.

 

Dit kleine, overzichtelijke, zeer diverse en interessante land zo dichtbij wordt nog weleens aangeduid als “saai” en “oninteressant”.

 

België heeft een keur aan bezienswaardigheden waaronder meer dan 60 UNESCO sites en talloze musea, prachtige historische centra, festivals, culinaire hoogstandjes en diverse landschappen waar vele landen alleen van kunnen dromen. 

 

België valt in bijna elk opzicht in tweeën; qua landschap, qua welvaart, qua taal maar ook qua politiek.

 

Wallonië: 

Het zuidelijke “Wallonië”, Frans sprekend heeft een schat aan natuurlijke bezienswaardigheden teert op industriële vervallen fabrieken terwijl het platte monotone noorden met z’n prachtige oude steden, Vlaams spreekt en een stuk meer te besteden heeft. 

 

De meer welvarende Noordelingen streven al jaren naar een onafhankelijk Vlaanderen. Vooral Franstaligen die liever Engels leren dan Nederlands en de nog niet vergeten “fout” van oud premier Leterme die i.p.v. het Belgische het Franse volkslied begon te zingen liggen (nog steeds) gevoelig.

 

Toch hebben de twee een meer gemeen dan zij zelf misschien voor mogelijk houden. De crisis die in 2008 begon en diverse andere “landelijke” problemen heeft het opdelingsvraagstuk weer even naar de achtergrond gedrukt. 


Politiek in België: 

De Belgische politiek werd de afgelopen jaren opgezadeld met diverse schandalen waarop niet onmiddellijk een afdoend antwoord kon worden geformuleerd: de Agustazaak, de Bende van Nijvel, de ontvoering van oud-premier Paul Vanden Boeynants, de moord op André Cools en de zelfmoord van Alain Van der Biest.

 

Het systematisch falen van de orde- en rechtshandhaving werd erg duidelijk na de arrestatie van Marc Dutroux en wekte verontwaardiging in heel het land. Reorganisatie van Gerecht en Politie drongen zich op.

 

Naast de druk van het constant uiteen vallen van het land is daar het rechts extremisme wat zich nadrukkelijk in het noorden (Vlaanderen) manifesteert in het grote en machtige “Vlaams Blok”. België worstelt met het grote aantal vluchtelingen, terroristische aanslagen en pogingen daartoe. 

 

Geld-issues: 

Een ander groot struikelblok van België is het onoverbrugbare staatsschuld die maar blijft toenemen. Elke talengemeenschap en verschillende regio’s bij onze zuiderburen houdt er een eigen Parlement en zelfbestuur op na. De administratieve molen draait op volle toeren en kost een vermogen. Ook de kosten voor het Koninklijk Huis schijnen geen grenzen te kennen.

 

Ondanks deze problemen staat de levensstandaard in België onverminderd hoog. Nieuwe musea worden geopend, infrastructuur plannen met nieuwe stations worden uitgevoerd en bijvoorbeeld de Belgische gezondheidszorg behoort tot de beste ter wereld. En volgens een enquête vindt bijna 80 procent van de Belgen dat ze in zeer goede gezondheid verkeren. 


Bezienswaardigheden BELGIE. België uitgelicht:


informatie over België: