AUSTRALIEOfficiële naam        : Gemenebest Australië

Hoofdstad               : Canberra

Munteenheid           : Australische dollar (AUD)

Taal                          : Engels

Inwoneraantal         : 23.000.000

Visum nodig            : NEE (wel een ETA)


willem jansz ontdekking


Australië, dat zijn naam dankt aan het vermeende continent terra australis incognita ("onbekend zuidelijk land"), werd al enkele tienduizenden jaren bewoond voor het door Europeanen zou worden ontdekt.

 

Nadat de Nederlander Willem Jansz Australië in 1606 als eerste Europeaan ontdekte duurde het nog tot 1770 voor de oostkust door de Britten in bezit werd genomen, die het eiland in eerste instantie als strafkolonie gebruikten.

 

Van 1650 tot 1817 heette het hele continent Nieuw Holland, alleen de namen Nieuw-Zeeland en Tasmanië herinneren nu nog aan de Nederlandse ontdekkingsreizen in dit gebied. New South Wales was in 1788 de eerste kolonie en in de 19e eeuw volgden nog vijf andere koloniën, de voorlopers van de huidige Australische staten. 

 

Australië wordt een federatie: 

Op 1 januari 1901 voegden de zes koloniën zich samen tot één federatie en werd het - hoewel nog niet volledig - onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

 

Australië ontleent zijn soevereiniteit aan het zogenoemde “settled colony principle” dat bepaalt dat het land vreedzaam werd gekoloniseerd.

 

Aan het feit of het nu wel de Nederlanders of toch de Portugezen waren die als eerste Europeanen Australië ontdekten wordt nu zwaar getwijfeld door nieuwe onderzoeken. 

 

Strenge regels: 

Ondanks het feit dat Australië opgebouwd is (als je het zo mag noemen) door kolonisten hanteert het land een van werelds strengste maar ook meest omstreden immigratiewetten en regels. Iets wat zeer zwaar op de maag drukt van menig bewoner en politicus.

 

Een ander natuurlijk probleem waar het land down under al jaren mee worstelt zijn de steeds vaker en groter voorkomende overstromingen en bosbranden. Door de opwarming van de aarde wordt Australië veelvuldig getroffen door orkanen en zowel grote droogte als stormen die gekampt gaan met veel regen.


Bezienswaardigheden Australië: Australië uitgelicht:informatie over Australië

films


"The Rabbit Proof Fence" - (2002; 7,5)

 

Het is een waargebeurd verhaal over de moeder van de auteur en twee andere jonge Aborigine-meisjes, die samen wegliepen van het Moore River Native Settlement, ten noorden van Perth."Crocodile Dundee" - (1986 - 6,5)

 

Een Amerikaanse journaliste vertrekt naar Australie voor een documentaire over het land. Daar ontmoet ze de lokale typische krokodillenlegende "Mike Dundee" in de outback.