ALBANIEOfficiële naam        : Republiek Albanië 

Hoofdstad              : Tirana 

Munteenheid          : Lek (ALL)

Taal                         : Albanees

Inwoneraantal        : 3.000.000

Visum nodig           : NEE


inleiding


Albanië is misschien wel het meest onbekende land van Europa –daarnaast kennen mensen het als het enige moslim land in ons continent. Albanië betekent zoveel als 'het land van de witte bergen'.

 

Albanië kan worden beschouwd als een typisch Balkanland, maar het onderscheidt zich in een aantal opzichten van zijn naaste buren. De bevolking is tamelijk homogeen, en de islam is er de dominerende godsdienst. 

 

Een diverse geschiedenis: 

Aan de kust gelegen in de Balkan heeft het een zeer rijke en diverse geschiedenis; zelf claimen ze afstammelingen te zijn van de Illyriers is het land daarna bevolkt door de Grieken die werden “opgevolgd” door de Romeinen in het begin van onze jaartelling.

 

Serven, slaven en daarna voor zo’n 500 jaar de Ottomanen. Goede voorbeelden zijn de prachtig bewaard gebleven Ottomaanse steden zoals Berat en Gjirokasta. In het zuiden , in Butrint kun je nog de overblijfselen zien van de oudheid. 

 

Voor en tijdens WWII werd Albanië overvleugeld en bestuurd door Fascistisch Italië waar na de oorlog Enver Hoxha de teugels in handen nam en het land meenam op een communistische reis die pas halverwege jaren 80 ten einde kwam met de dood van de dictator.

 

De bunkers van Hoxha: 

Een van de opvallendste dingen die je zult zien in het land zijn de duizenden een persoonsbunker die de oud dictator kris kras door het land liet bouwen.

 

Het land kent veel verschillende soorten landschappen – aan de kust zijn daar de laagvlaktes en de grootste steden terwijl in het oosten – het binnenland een keur heeft aan hoge ruige bergen met sneeuwpieken en kolkende rivieren.

 

Toeristische attractie: 

Een ferry tocht door de nauwe vallei van Koman is een andere grote bezienswaardigheid van Albanië. Ander zeer opvallend ding is de behulpzaamheid en vriendelijkheid van de bevolking. Tenslotte is daar de Albanese diaspora; honderdduizenden Albanezen verdienen hun brood momenteel in het buitenland. In de zomermaanden komen deze “rijke” landgenoten terug en bevolken vooral de stranden van hun thuisland die veranderen in kolkende partysteden.   

 

Hoewel Albanië een flinke economische groei kent, blijft het een van de armste landen van Europa. De infrastructuur is onderontwikkeld, onderwijs is niet voor alle kinderen bereikbaar, en een groot deel van de Albanese economie is direct of indirect met de misdaad verbonden.

 

Ook de corruptie vormt een ernstig probleem waardoor automatische toetreding in de Europese Unie wordt tegengehouden. Albanië uitgelicht:


INFORMATIE over ALBANIE: