BLOG: Savoca (Italië)

een van de meest bekende filmlocaties van the godfather

Maart 2023


inleiding


HOME / Blogs

Iedereen kent de legendarische filmreeks van de “Godfather”; de filmmuziek, de acteurs en de iconische beelden van afgebladderde gebouwen op Sicilië en het grote landhuis aan het meer. 

 

Heb je je ooit afgevraagd waar deze fragmenten zijn gefilmd? Het zal je misschien verbazen dat de meeste op of dichtbij de daadwerkelijke plekken zijn opgenomen. Zo is er veel op Sicilië getaped maar ook in de hoofdstad van Cuba, Havana en in New York en Las Vegas


Beeld uit "Godfather I" (1972) bij Bar "Vitelli", Savoca, Italië
Beeld uit "Godfather I" (1972) bij Bar "Vitelli", Savoca, Italië

sicilie


Het is niet meer dan normaal dat je deze film locatie-tocht begint in het dorp dat de naam draagt van de beroemde familie; Corleone. 

 

Maar op een paar gegeelde oude posters op de muren vind je hier weinig, en zeker geen film locatie. Het dorp met de wereldberoemde naam was tijdens de opnames begin jaren 70 al veel te veel gemoderniseerd. Wel is er de "Corleone" drank die je kunt proberen, gemaakt vanaf 1860. 

 

Er is wel een museum maar gezien het papier van een aantal toeristen is deze vaker gesloten dan open. Regisseur Francis Ford Coppola zocht een plek als decor die dezelfde sfeer zou uitademen als de tijd waarin de film gespeeld werd. Hij vond het in het nietige maar piepkleine bergdorpje Savoca


Stukje geschiedenis ..............


De maffia heeft z’n oorsprong liggen op het platteland van Sicilië, Italië en staat voor een geheime criminele organisatie die extreem geweld gebruikt om z’n doelen te bereiken. De handel kan liggen in o.a. de prostitutie, drugs maar ook politiek. De organisatie bestaat uit een Don, de grote baas met daaronder een militaire indeling met soldaten als uitvoerenden.

 

De Don’s worden bijgestaan door raadgevers. 's Werelds bekendste "consigliere" is misschien wel de fictieve Tom Hagen uit de trilogie-film "The Godfather".

 

De eerste maffiafamilies trokken uit het platteland naar Palermo. Andere Italiaanse families weken uit naar de Verenigde Staten. In steden als New York ontstond een gelijkwaardig fenomeen als wat men in het thuisland Italië kende. Zo ging het ook met de jonge Vito die als wees op Ellis eiland aankomt in de VS en zich opwerkt als maffiabaas en bekend komt te staan als de fictieve "peetvader". 


>>> Lees meer over de GESCHIEDENIS van Italië


De hoofdstraat van het dorp "Corleone" op Sicilië.
De hoofdstraat van het dorp "Corleone" op Sicilië.

Bar "Vitelli" waar de wereldberoemde scenes zijn opgenomen.
Bar "Vitelli" waar de wereldberoemde scenes zijn opgenomen.

bar vitolli in savoca


Het is een bloedhete dag als wij het lokale busje nemen van de Italiaanse stad Taormina naar Savoca wat op een 300 meter hoge heuvel ligt. Door de vele haarspeldbochten kom ik wat duizelig het busje uit maar dit verdwijnt als sneeuw voor de zon. Want we stappen uit voor het café Vitelli, wereldberoemd geworden door de trilogie. De bar waar hoofdpersoon "Michael Corleone" om de hand van de dochter van de baas komt vragen.

 

Deze bar ziet er nu nog exact zo uit als in de film. We herkennen het direct. Een prachtige romantische setting met een heerlijk schaduw-rijk terras met een door druivenranken bedekte pergola. Er zitten een aantal lokale mensen op het terras en wij nemen ook plaats. Vanzelfsprekend op het meest bekende sitje. De rest van het terras is leeg.

 

We raken aan de praat voor zover dat gaat en we worden gemaand om even binnen te kijken, in het café zelf. Als onze ogen gewend raken aan de donkerte binnen lijkt het alsof we in een oubollig museum terecht zijn gekomen.

 

Omgekrulde foto’s en krantenknipsels aan de muur, attributen uit de film onder het stof in een setting die doet terugdenken aan de tijd waarin de film is opgenomen. En een schaal vol citroenen! Vol verbazing staan we te kijken naar de spulletjes die inmiddels heilig verklaard zijn.

 

De eigenaar roept dat we wat spullen moeten pakken en op de plek moeten gaan zitten waar ooit de bodyguards van Michael Corleone met hem zaten voor een foto. We zetten de petten op en krijgen de houten geweren in onze handen gedrukt.

 

Even tussen neus en lippen door krijgen we te horen dat zelfs het vliegengordijn nog hangt van begin jaren 70. Zippend aan de “granita” laten we de filmbeelden van “Il Padrino” nog ‘ns voorbij komen. 


>>> Lees ook m'n blog over unieke DINERPLEKKEN op de wereld. 


Prullaria, foto's, krantenknipselen - allen afkomstig uit "El Padrino"
Prullaria, foto's, krantenknipselen - allen afkomstig uit "El Padrino"

"Michael Corleone wordt op het eerste gezicht stapelverliefd op de prachtige verschijning van een jonge Italiaanse dame, Appolonia genaamd. Terwijl de drie mannen (Michael en z’n twee bodyguards) uit het straatje komen links van het café nemen ze plaats op het terras van café Vitelli. Michael probeert de eigenaar uit te leggen op wie hij zo verliefd is geworden en het blijkt dat het de dochter van de eigenaar is.

 

Na een eerste boze reactie van de vader proberen de bodyguards te bemiddelen in een gesprek tussen de eigenaar, de dochter en de familie. 

 

Een tweede ontmoeting tussen Michael, Appolonia, vader Vitelli en familie vindt weer plaats bij de beroemde bar, waar ze samen aan een lange tafel buiten zitten". Tenslotte is de bar ook de plek waar het huwelijksfeest tussen Michael en Appolonia plaatsvindt.

 

Overdonderd wandelen we naar de rand van het pleintje waar het inmiddels iconische beeld is neergezet van de filmmaker “Coppola”. Met zicht op de Chiesa di San Nicolò (waar het huwelijk in de film heeft plaatsgevonden) kun je in de schittering van het beeld de bar (achter je) zien. Maar je kunt ook een kijkje nemen van de groene vallei onder je.

 

Het dorp is niet voor niets opgenomen sinds 2008 op de lijst met de mooiste dorpen van Italië

 

TIP: 

Bestel een heerlijke granita" op het terras en waan jezelf terug in de tijd


Het legendarische beeld van filmmaker "Francis Ford Copolla"
Het legendarische beeld van filmmaker "Francis Ford Copolla"

zie ook:


Met z'n prachtige vervallen theater
Met z'n prachtige vervallen theater

> Taormina >>>

Bezienswaardigheden uit het hele land
Bezienswaardigheden uit het hele land

> ITALIE >>>

Na onze reis naar Peru en Bolivia een dag rondgebracht in "the big Apple"
Na onze reis naar Peru en Bolivia een dag rondgebracht in "the big Apple"

> New York >>>