Tunis

Bezienswaardigheden - Tunesië




inleiding


Tunis is de hoofdstad en grootste stad van Tunesië en ligt in het uiterste noorden van het land aan de Middellandse Zee. Gesticht door de Arabieren in de 8e eeuw heeft deze multifunctionele stad een prachtige oude historische binnenstad; de Medina.

 

Kleine smalle straatjes met een soort van goot in het midden, kleine marktjes en bedrijfjes die beroepen uitoefenen op traditionele wijze. Maar ook Islamitische hamams, terrasjes waar oude mannetjes hun pijp roken en koffie drinken. Als je even voorbij de stadsmuren wandelt kom je in de nieuwe stad, die de Fransen bouwden in de 19e eeuw.

 

Europese straten met brede boulevards, galerijen, balkonnetjes, cafés en patisserieën. En vergeet niet naar de mooiste mozaïeken te gaan kijken ter wereld – het Bardomuseum.

 

Direct buiten Tunis liggen de restanten van het oude Carthago; de stad die voor eeuwen het Middellandse Zeegebied domineerden. Een aangename bijkomstigheid is dat de afgravingen dicht bij zee liggen. De warme bronnen van Antoninus Pius getuigen van de vroegere Romeinse aanwezigheid hier. Ook een museum behoort tot de aanwezige bezienswaardigheden. Op loopafstand ligt het prachtige romantische stadje Sidi Bou Said geheel in wit-blauw geverfd – naast peperdure jachten is hier een mooi zandstrand.

 

Claudia Cardinale (Italiaans filmactrice) is een van de sterren die in Tunis is geboren in 1938. 


highlights


Medina

Gesticht in de 7e eeuw door de Arabieren was de Medina Tunis, en Tunis de Medina. De nauwe straatjes zijn gemaakt voor de hete zomers en koude winters in het land – toen de ruimte opraakte bouwden de mensen er gewoon een verdieping bovenop.

 

Er zijn hier prachtige moskeeën (waaronder de grote Zaytouna of grote moskee) met gekleurde minaretten en vele madrassas oftewel Koranscholen. Andere bezienswaardigheden zijn de souqs (markten); “Bab el Bahar is wellicht de mooiste en indrukwekkendste van Noord Afrika. Iedere ambacht heeft zijn eigen plek en zo kun je degene die juwelen verhandelen, pottenbakkers, tapijthandelaren, parfumeurs, zadelmakers zien.

 

Vroeger waren er ook grote plekken voor slaven en goudsmeden. Wat niet mag ontbreken is een kijkje te nemen in een traditionele hammam en tenslotte zijn er talloze musea in de ommuurde binnenstad. Toen in de 19e eeuw de Fransen de “Ville Nouvelle” bouwden verloor de Medina zijn sleutelrol; mensen en bedrijven trokken weg en de oude binnenstad verloederde; in het begin van de vorige eeuw werden er zelfs gedeelten gesloopt om auto’s toegang te geven. Nu wonen er nog 15.000 mensen en staat het op de UNESCO werelderfgoed.  

  • Bardo museum : zie onder

Sidi Bou Said

Een van de mooiste en romantische plekjes van het land. Sidi Bou Said heeft sinds 1915 een beschermd status en is momenteel een van de duurste plekken om een huis te kopen in Tunesië.

 

Het dorpje is gebouwd op een klif en zijn prachtig bewerkte blauw witte huizen zijn omgeven door bougainville en vlammend rode geraniums geïnspireerd door de Spaanse moslims die hier zich in de 16e eeuw vestigden.

 

Vele souvenirwinkeltjes met opdringerige verkopers zullen je deel zijn maar het uitzicht over historisch Carthago, de “Marina” haven gevuld met peperdure jachten, het zandstrand, Tunis en de azuurblauwe Middellandse Zee maken dit ruim goed. Zeer makkelijk bereikbaar en te combineren met een bezoek aan Carthago. 

 

Carthago

Iedereen kent de verhalen over het oude Carthageense rijk wat vanuit de stad Carthago werd bestuurd. En ook al is er niet heel veel bewaard gebleven uit die tijd (zal het zout strooi verhaal dan toch waar zijn?) er is genoeg te zien om je zeker een halve dag bezig te houden.

 

Het gebied bestrijkt een behoorlijk oppervlak en is zeer veelzijdig.

 

Een van de hoogtepunten is een bezoek aan de “Byrsa” heuvel waar je naast een prachtig panorama op het oude rijk de zeer inventieve havens zien waar de machtige marine lag. Hier kun je ook de overblijfselen zien van een oud Foenistisch koninklijk huizenblok wat met aarde gevuld werd door de Romeinen en begraven.

 

De stad werd nadat het verwoest was door de Romeinen ingenomen en je kunt een bezoek brengen aan de imposante Antonine baden en de ruïnes van een aantal indrukwekkende Romeinse villa’s. Het is mogelijk om een combinatieticket te kopen voor alle sites van het gebied; het staat sinds jaar en dag op de UNESCO wereldergoedlijst en is een must om te zien.

 

Andere bezienswaardigheden: 

  • Ville Nouvelle.

>> Lees hier over de grootste Carthaagse leider; Hannibal 



geschiedenis - tunis


In het tweede millennium v. Christus ontstond hier een Berberse plaats genaamd Tunes en zou het gebied dienstdoen als legerkamp waar de Romeinen verbleven tijdens de 2e Punische oorlog.  In de loop van de eeuwen zou ze een onderdeel worden van de Carthagen en later van Numidië.

 

Gedurende de oudheid zou deze vestiging altijd in de schaduw blijven staan van het nabij gelegen Carthago.

 

Met de komst van de Arabische legers in de 7e eeuw, kreeg de stad enige mate van betekenis als havenstad. De grote moskee (Zaytouna) werd gebouwd maar in de 9e eeuw kreeg de stad pas echt een boost; Ibrahim ibn Ahmed III, heerser van Tunesië van dat moment vestigde zich hier en nam zijn hele hof mee.

 

Omdat de volgende heersers Mahdia als hoofdstad betitelden bleef Tunis buiten schot toen de volgende machthebbers zich aanmelden. Van de 10e tot de 16e eeuw werd de stad geregeerd door een opeenvolging van vier Berberse dynastieën. Onder de laatste twee, zou de stad uitgroeien tot één van de grootste en rijkste van de Islamitische wereld.

 

Tot de 16e eeuw zou ze de hoofdstad zijn van het koninkrijk van de Hafsiden. Net als de rest van Tunesië, werd de stad in de 16e eeuw veroverd door de Ottomanen, na verschrikkelijke veldslagen met de Spanjaarden waar de stad hevig onder bloedde en veel inwoners vluchtten.

 

De Ottomaanse pasha stelde orde op zaken en vele inwoners retourneerden alsmede Moren vanuit Spanje en Italiaanse Joden die de stad lieten floreren. Tenslotte waren het de Fransen die in de 19e eeuw  het Tunis meer drooglegden en hun nieuwe stad (Ville Nouvelle) bouwden en Tunis een nieuw gezicht gaven en de Medina in aanzien lieten zakken. 


>> Lees hier de gehele Tunesische GESCHIEDENIS



tunis - tips & advies (2012)


Het treinstation ligt zeer centraal in “Ville Nouvelle” (Place de Barcelona) en het is ook hier waar heel veel trams stoppen. Voor het busstation moet je even doorlopen, langs het treinstation en dan aan de linkerkant een hoge brug over. Direct over de brug is links een station voor minibusjes en rechts het grote busstation. 

 

Tunis - Sidi Bou Said / Carthago: neem de metro vanaf “Tunis Marine” (1 Dinar, 35 minuten cq 20 minuten). 

 

Tunis - Matmata: eerst met de grote bus naar Gabes (deze gaat 10x per dag, kost circa 17 Dinar en duurt ongeveer 6,5 uur); daarna met een minibus (louage) naar Matmata (7x per dag en kosten circa 2 Dinar.

 

Tunis - Kelibia: het is zo’n 2uur in de louage naar El Haouaria en dan nog 40 minuten naar Kelibia. 

 

--------------------------------------------------------------------

Boottrip Tunis – Sicilië (Caprani)

www.grimaldi-ferries.com of www.gnv.it

40 euro voor een 9 uur durende reis


  • Naam : Bardo museum

Adres        : Bardo wijk

Prijs           : 4 Dinar entree + 1 Dinar camera

Tijd            : Maandag gesloten

 

Inhoud:

Een absolute must indien je de hoofdstad bezoekt en zeker als je historische sites hebt bekeken in Tunesië. Dit is de kers op de taart aangezien hier de ontbrekende puzzelstukjes letterlijk worden tentoongesteld. Het is gelegen in een van de mooiste paleizen van het land waar de sultan regeerde in de 13e eeuw.

 

Het kan zich meten met bijvoorbeeld het paleis in Istanbul waar de pasha heerste met z’n harem en doet je denken aan de avonturen uit de tijd van de 1001 nachten. Er staan beelden en columns waaronder het oudste spirituele monument en een soort van totempaal uit de 3e eeuw vC waar een kind waarschijnlijk voor offering naar het altaar wordt gedragen uit de tijd van het oude Carthago. Zeker is dat hier de mooiste mozaïeken wereldwijd worden laten zien. 

 

  • Naam : Carthago

Adres : een paar kilometer ten noorden van Tunis

Prijs : 9 Dinar (combinatieticket)

Inhoud : zie boven



In restaurant Les 3 Etoiles wat vlakbij de oude Medina ligt kun je prima en goedkoop eten. Vooral de couscous is perfect. 


  • Naam             : Hotel De La Medina

Adres             : Rue des Glacieres 1

Prijs                : 20 Dinar (double excl. Wc en douche)

Tel.nr.             : 71 327497

 

Inhoud:

Dit hostel is gelegen aan “Place de Victoire” in de oude historische binnenstad (de Medina) van Tunis. Als je geluk hebt neem je een kamer die daarop uitkijkt. Het is een oud gebouw, nogal krap en de kamers zijn dan ook minimaal. Je moet extra betalen voor de douche die net als alles zeer klein is.

 

De receptie is vriendelijk maar zit achter een groot glas, alsof je in een bank binnen staat. Verwacht er niets van en geniet van deze centrale unieke ligging.  

 

  • Naam              : Grand Hotel de France

Adres              : Rue Mastapha Mbarek 8

Prijs                 : 28 Dinar (double excl. wc en douche en ontbijt)

Tel.nr.              : 71 326244

Website           : hotelfrancetunis@yahoo.fr

 

Inhoud:

Een prachtig koloniaal pand met hoge plafonds, veel licht, gekleurde tegeltjes en krakerige houten trappen. De kamers zijn groot, het personeel vriendelijk en het is allemaal super schoon. Zoals vaak in Tunesië betaal je extra voor de douche maar dit hotel is een fantastisch begin van je reis in dit prachtige veelzijdige land.

 

Er is mogelijkheid van ontbijt in de ruime ontbijtzaal, WIFI en er staat een computer (helaas doet deze het niet altijd). Ook is er een kleine binnenplaats met een aantal stoelen en tafeltjes. 



zie ook:




meer links:


Cairo 

EGYPTE

Een van de vele sights in de hoofdstad van Egypte is de citadel met zijn oorlogsmuseum. 

Valletta

MALTA

Midden in de Middellandse Zee ligt Malta met zijn prachtige maar ook interessante hoofdstad Valletta.