ALGEMENE INFORMATIE - Senegal

* Bijgewerkt t/m 2012 - wijzigingen voorbehouden.


  • Klimaat
  • Geografie
  • Inwoners
  • Natuur
  • Dieren
  • Steden
  • Staat
  • Religie
  • Sport
  • Eten & Drinken 

klimaat


Senegal ligt qua klimaat in een overgangsgebied. Het noorden ondervindt sterk de invloed van de Sahara-woestijn. De regentijd in het noorden is maar kort en net voldoende om landbouw en vooral de belangrijke pindateelt mogelijk te maken. De regenperiode loopt van juli tot en met midden oktober. De gemiddelde jaarlijkse neerslag neemt toe van noord naar zuid en van het binnenland naar de kust.De regen valt bijna altijd in de vorm van stortbuien die enkele uren kunnen duren. Door de zeer hoge luchtvochtigheid in combinatie met de hoge temperaturen is deze periode niet de meest aangename tijd. In het zuidwesten van de Casamance valt gemiddeld 1500-2000 mm neerslag per jaar. In het noorden valt slechts 300-400 mm. In het gebied rond de hoofdstad Dakar valt ± 500 mm per jaar. 


Het klimaat in de kuststrook vanaf Dakar naar het zuiden is door de invloed van de zee wat gematigder. In december overdag ongeveer 22°C tot mei/juni zo'n 35°C. 's Nachts koelt het flink af. De heetste maanden zijn mei/juni en oktober aan de kust, en maart t/m juni en oktober in het binnenland. In het binnenland kunnen de temperaturen in de zomermaanden oplopen tot tussen de 40 à 50°C. Kaolack is de warmste stad van Senegal; 's middags is het meestal rond de 38°C. In de Sahel-zône kunnen de nachten fris zijn en kan de temperatuur teruglopen tot 10-15°C. 's Middags kan de temperatuur weer oplopen tot tegen de 40 graden. Langs de Senegal-rivier duurt het droge seizoen 8-10 maanden, in de Casamance vijf maanden.Het droogste gebied ligt rond St. Louis in het noorden, daar valt gemiddeld 345 mm per jaar. Van januari tot en met maart waait vaak de "harmattan", een frisse woestijnwind. Nadeel is dat deze wind vaak dikke rode stof uit de Sahara meevoert.


geografie


Senegal heeft een lange kuststrook met de Atlantische oceaan in het westen. Ook in het Westen ligt hier het kleine Gambia wat omklemd wordt door Senegal. De grens met Mauritanië in het noorden wordt gevormd door de rivier de Senegal. In het oosten ligt Mali terwijl in het zuiden de grens vormt met opeenvolgend Guinee en Guinea-Bissau.

 

Senegal is ongeveer 5x zo groot als Nederland. 


inwoners


Senegal telde in 2000 bijna tien miljoen inwoners waarvan de meeste aan de kust. Per jaar groeit de bevolking met ongeveer 3%. Bijna de helft van de bevolking is jonger dan 15 jaar terwijl ongeveer 3% van de bevolking boven de 65 jaar is. 

 

De grootste bevolkingsgroep is de Wolof (ca. 45%)die vooral in de grote steden en de regio's Dakar en Thiès wonen.  De andere zijn de Sérer in het zuidelijke Sine-Saloum (15%), Toucouleur in het stroomgebied van de Senegal (11%), Fulani of Fulbe (nomaden; ca. 12%), Diola en Mandingo, beide in de Casamance (elk ca. 4%).

 

Circa 350.000 buitenlanders wonen in Senegal waaronder Syriers, Kaapverdianen, Mauritaniers, Fransen en Libanezen. De meeste van de 200.000 Senegalzen in het buitenland wonen in Frankrijk. 


natuur


Senegal is over het algemeen erg vlak. Er is een heuvellandschap in het zuidoostelijke grensgebied met Mali en Guinee, dat in hoogte varieert van gemiddeld 300 tot 400 meter. Het hoogste punt van Senegal ligt in de buurt van Nepen Diakha in het zuidoosten en meet 581 meter. In Senegal zijn van noord naar zuid een aantal landschapstypen te onderscheiden. In het noorden ligt de sahel - steppe met korte grassen, struiken en her en der een boom. Dan volgt een parklandsavanne met lange grassen, grote struiken en steeds meer bomen. De bossavanne loopt over van Gambia naar het zuiden van Senegal en kenmerkt zich door lange grassen, boomgroepen en palmen.

 

In het zuidwesten van de Casamance-regio komt tropisch oerwoud voor. De kust en de stroomgebieden van de rivieren ziet er groen uit met b.v. mangrovebossen. De heuvels van Cap Vert zijn de resten van een oud vulkanisch eiland. De Petite Côte ten noorden van Cap Vert heeft mooie zandstranden. Achter de stranden liggen uitgebreide zandduingebieden die zich tot 20 km landinwaarts voortzetten. Ten zuiden van Joal wordt de kust moerassig en komen veel kreken voor, afgewisseld met brede riviermondingen. Er zijn twee belangrijke rivieren, de langste is de Sénégal, die de noordgrens vormt met Mauritanië, en in het zuidoosten stroomt de rivier de Gambia.


dieren


In de dichtbevolkte gebieden is nauwelijks nog een wild dier te bekennen en de ruimte die met name het grote wild ter beschikking staat wordt steeds kleiner. Vandaag de dag leven er nog een klein aantal olifanten en leeuwen in het nationale park Niokolo Koba, samen met een groter aantal antilopen, nijlpaarden, apen, hyena’s en wrattenzwijnen. Echter in vergelijking met de wildparken in Oost en Zuid-Afrika is dit allemaal zeer bescheiden. Wie komt voor een echte safari heeft in Senegal weinig te zoeken.

 

Een ander verhaal betreft echter de vogelpopulatie in Senegal, met name in de maanden december tot en met Februari. West Afrika geldt in het algemeen als een van de grootste vogelparadijzen op aarde. Met name in de verschillende rivierdelta’s leven grote hoeveelheden vogels. De witte pelikaan is zeker een van de meest opvallende soorten, zeker ook door zijn afmetingen. Verder vind je de kleine wevervogels, paradijsvogels, zilverreigers, visadelaars en de maraboet met zijn felrode keelzak en natuurlijk de grote hoeveelheden overwinterende trekvogels uit Europa.


steden


De vijf grootste steden van het land zijn in chronologische volgorde:

  1. Dakar *           1.000.000 inwoners 
  2. Pikine                 800.000  inwoners
  3. Touba                 500.000  inwoners
  4. Guediawaye       265.000  inwoners
  5. Thies                  245.000 inwoners

* = hoofdstad


staat


Senegal is een democratische republiek. De president wordt elke 5 jaar rechtstreeks gekozen en is sinds 2012 Macky Sall. De premier is Abdoul Mbaye (ook sinds 2012). 


religie


De islam de belangrijkste godsdienst is, beoefend door ongeveer 90 procent van de bevolking van het land, de christelijke gemeenschap, op 7 procent van de bevolking, ook rooms-katholieken en diverse protestantse denominaties. Kleine rooms-katholieke gemeenschappen zijn vooral te vinden in de kustgebieden Serer, Jola, Mankanya en Balant de bevolking, en in het oosten van Senegal onder de Bassari en Coniagui.Er is ook een 1 procent bevolking die beweren animisme in hun geloof, met name in de zuidoostelijke regio van het land.

 

De Senegalese islamitische orden hebben een grote invloed op de samenleving. Zij vervullen traditioneel een bemiddelende rol tussen overheid en de plattelandsbevolking.


(nationale) sport


Senegal heeft een zeer nationaal actieve sportscene. Veruit de populairste sport in Senegal is voetbal. In 2002 verscheen Senegal voor het eerst op een WK voetbal eindronde en verbaasden daar iedereen toen ze in hun eerste wedstrijd de regerende wereldkampioen Frankrijk met 1-0 versloegen. Frankrijk werd met één schamel punt in de eerste ronde uitgeschakeld, terwijl Senegal de tweede ronde bereikte. In de tweede ronde versloegen ze Zweden (2-1) na verlenging, maar in de kwartfinale werden ze door Turkije uitgeschakeld met 1-0. 

 

Dakar heeft al een aantal keren de Afrika Cup georganiseerd en behaalde vier keer de kwartfinale van dit toernooi (1992, 1994, 2000 en 2004). In 2002 verloor Senegal in de finale van Kameroen te verliezen (3-2). Ook basketbal is populair. 

 

Wat je niet zo snel zou verwachten is dat worstelen ook zeer hoog staat aangeschreven en dat Sengalese toppers nationale sporthelden zijn. 


eten & drinken


Het hoofdbestanddeel van de plaatselijke keuken vormen granen (gierst, maniok en fonio). Ook behoren rijst en pepers tot de belangrijkste producten van een Senegalese maaltijd. Vlees- en visschotels worden vaak met veel verschillende soorten sauzen bereid. In de streken van Senegal waar dichte wouden te vinden zijn, is de voeding vaak ook gevarieerder.

 

Enkele belangrijke gerechten zijn: 

  • Tiébou (yapp) = rijst met vis en groenten (vlees); 
  • Yassa = het vlees of de vis met gesneden ui, rode pepertjes, peper en zout gemarineerd, daarna gegrild en vervolgens in de marinade gestoofd. Het gerecht wordt opgediend met rijst; 
  • Domoda = visballetjes, bereid met lente-ui, peterselie, knoflook en kruiden, geserveerd in een rijke stoofpot met zoete aardappelen; 
  • Kip roti = totaal iets anders als je thuis geserveerd krijgt – gewoon kip met heel veel uien.

Maar ook wordt er gegrild schapenvlees en veel fruit (o.a. mango’s) gegeten. 

 

DRANKEN: 

In Senegal worden voornamelijk veel exotische vruchtensappen (mango, guave, papaja etc.) gedronken. Muntthee is een erg bekende drank in Senegal want het wordt altijd en overal gedronken. Het is een drank die de nodige zorgvuldigheid vereist bij de bereiding ervan en soms kan het hele ritueel wel een tijdje duren. Je drinkt de muntthee uit een klein kopje en het drinken van de thee gebeurt in drie fasen: het eerste kopje thee is bitter als de dood, het tweede kopje sterk als het leven en het derde zoet als de liefde.

 

Ook het drankje genaamd 'bissap' wordt veelvuldig genuttigd. Het is een soort thee die gemaakt wordt van de rode bloemen van een hibiscus en vooral koud gedronken wordt. De drank krijgt een mooie bordeauxrode kleur van de meer donkerrode bloemen en omdat deze zeer gewild is, is die ook duurder. Een nogal pikant, maar zeer verfrissend drankje is 'gingembre'. Het is namelijk een aftreksel van gember waaraan muskaatnoot en munt worden toegevoegd.

 

Aan alcoholische dranken ontbreekt het ook niet in Senegal. Zo is de 'palmwijn' namelijk een specialiteit van de Casamance. Deze alcoholische drank wordt in de toppen van de palmen met behulp van een bekertje afgetapt. Vers getapt is het een melkachtige, zachte, bruisende heel lichte drank. Maar de palmwijn wordt zwaarder als hij gaat gisten. Ook bier wordt veelvuldig als alcoholische drank genuttigd in Senegal. De meest verspreide bieren zijn de merken 'Flag' en 'Gazelle'. Het bier 'Flag' bevat meer alcohol en wordt voornamelijk in flesjes van 33 cl (en soms 50 cl) verkocht. 'Gazelle' is heel licht bier en geniet grote populariteit in Senegal. Dit bier is alleen verkrijgbaar in flessen van 75 cl. Bier uit de tap is zeldzaam.

 

Sucre = frisdrank.


zie ook: