Tours - Zuid Afrika

shark cage diving



inleiding


Misschien wel de grootste vraag die je jezelf moet stellen is of dit nu wel allemaal zo naturel is en goed is voor het beest wat je gaat zien.

 

Ik heb lang getwijfeld en het feit dat het steeds een ander beest is dat langs de kooi zwemt deed mij concluderen (wellicht naïef en foutief) dat het niet schadelijk is voor de haai in kwestie. Sterker nog - wellicht dat de witte vaak onbegrepen haai (na de overdreven films uit de jaren 70 – “Jaws”) positiever benaderd gaat worden.

 

Duiken als educatie: 

Het kan dus educatief werken. Het aas dat wordt gebruikt is geen eten (de haaien worden dus niet gevoederd) – het is een soep van pinguïns en zeehonden dat geen “echt” eten bevat maar wel de geur waardoor de haaien op de boot afkomen.

 

De boten en personeel wordt strikt en regelmatig gecontroleerd. Praktische andere dingen die mij deden beseffen wel te gaan was het feit dat het prijzig is maar niet onbetaalbaar.

 

Meer plekken op de wereld: 

Dit wordt het wellicht wel in de toekomst. Het kan natuurlijk alleen op plekken waar de grote witte haai aanwezig is en ik weet niet of ik ooit nog terugga naar OF Mexico, OF Zuid-Afrika OF Australië. M.a.w. dit was een kans. Een feit is helaas wel dat sinds het haaienduiken populairder is geworden ook het aantal haaiaanvallen (o.a. op mensen) groter is geworden. 


opties en tips


Plaatsen: Mosselbay, Hermanus en Gansbaai (je kunt het ook in Kaapstad regelen).

 

Groep: 20 tot 25 mensen groot

 

Kosten: 995R p.p.

 

Beste tijd: Mei – September (beste zicht)

 

Tijdsindicatie : 6 uur

 

Transport:  100R (retour van Hermanus naar Kleinbaai) – 45 minuten heen en 45 minuten terug.

 

Inclusief: Lunch (2x), snacks, gids, boot en alle duikersspullen. 

 

Er zijn mogelijkheden om een onderwatercamera te huren, een (grote) handdoek en de film te kopen van de (halve) dag. Je krijgt een wetsuit, waterschoenen en een duikbril – er is dus geen duikbrevet of ervaring nodig want je duikt elke keer gewoon onder water.

 

Meenemen: 

  • Handdoek;
  • Warme kleding (het kan fris worden op de boot);
  • Slippers o.i.d.;
  • Hoofddeksel, zonnebril en zonnecrème;
  • Geld (je betaalt aldaar);
  • Camera o.i.d.

 

Extra info: www.greatwhitsharkdiving.co.za



samenvatting


Er gaan 3 tot 4 groepen per dag en je krijgt te horen op welk tijdstip je bent ingedeeld. Met slecht weer (teveel wind) wordt de trip gecanceld. Als je geen haaien ziet krijg je een voucher waardoor je veel korting krijgt op een nieuwe trip.

 

Nadat je bent opgehaald krijg je een lunch en wordt het papierwerk geregeld (o.a. de betaling). Daarna vaar je in 25 minuten naar de plek waar de boot ligt, kleed je je om in een “wet suit” en nemen de deelnemers per keer (5 personen per keer) deel in de kooi.

 

Wisseling van de wacht: 

Je blijft ongeveer 15 a 20 minuten in het water waar na een andere groep erin gaat. Als een haai blijft cirkelen circuleert de groep sneller.

 

Tijdens de hele tijd worden er opnames gemaakt en deze DVD kun je later kopen (200R). Na zo’n 2 uur op het water vaart de boot terug. Je kunt snel douchen als je wilt en iedereen verzamelt voor een warme lunch.

 

Tijdens de maaltijd wordt de film laten zien. Daarna wordt je keurig op de stoep teruggebracht.



zie ook:





meer links:


Kaikoura

NIEUW-ZEELAND

Vanaf Kaikoura gaan trips die je meenemen de oceaan op om (wilde) dolfijnen tegen te komen. 

Galapagos eilanden

ECUADOR

Je kunt een prachtige 5-daagse boot trip boeken om de Galapagos te komen te bekijken.