Tours - Zuid Afrika

(shaka) zoeloe sites (Kwazulu-natal)



inleiding


Zonder enige twijfel is Koning Shaka de bekendste en grootste Zoeloe die bestaan heb. Ondanks talloze boeken en geschriften, zelfs een miniserie blijft Shaka een mythisch persoon die valt onder de meest indrukwekkende generaals maar ook onder die bekend werden als bloeddorstige tiran. 

 

Zeker is dat hij met z’n nieuwe vorm van oorlog maken talloze stammen eronder kreeg en het grootste Zoeloe rijk opbouwde wat ooit bestaan heeft.

 

Hij veranderde van tactiek en techniek en liet z’n soldaten dit tot in den treuren oefenen met succes. In 1828 werd Shaka vermoord door z’n eigen halfbroers die daarna vechten om de macht.

 

De Zoeloes raakte na de dood van Shaka eerst in gevecht met elkaar, waarna ze botsen met de Boeren (in 1838). In 1879 werd een wrede oorlog gevoerd met de Britten toen het rijk geannexeerd werd.


kwadukuza (stanger)


In Juli 1825 vestigde Shaka Zoeloe hier z’n hoofdstad en Koninklijke residentie en het was ook hier dat hij door z’n (vermeende) halfbroers Dingaan en Mhlangane om het leven werd gebracht in 1828. Dingaan zou hierna de macht overnemen.

 

Het Shaka Memorial Gardens (Cooper street) bestaat uit een gedenkteken (steen) in 1932 hier neergezet boven Shaka’s grafkamer wat van origine een graanpit was.

 

Vlakbij zou de plek zijn waar Shaka z’n speren scherp maakte. Elk jaar wordt hier een grote ceremonie gehouden ter ere van de grote koning waar duizenden Zoeloe’s op af komen in traditionele kledij, speren – het is dan Shaka dag. Kwadukuza (of Stanger) ligt precies tussen Richards Bay en Durban (Natal) in en is het niet zo moeilijk hier te geraken met (openbaar) vervoer.

 

Het ligt aan de drukke N2 die parallel aan de kust ligt.


eshowe


Eshowe was de stad waar vier Zoeloe koningen resideerden; Shaka, Mpande, Cetshwayo, Dinizulu); dit was ook de plaats waar (in Dlinza bos) Shaka z’n vrouwen verborgen hield tijdens de Zoeloe oorlogen. Het was Cetshwayo’s vesting voordat hij naar Ondini ging; net als die laatste plek werd ook deze totaal verwoest tijdens de oorlog met de Britten.

 

Deze bouwden in 1883 het fort Nongqayi als politiebureau voor de bloot voetse Zoeloe politie (de Nongqayi) die in geval van nood de Britten moest bijstaan.  Eshowe werd het nieuwe administratieve centrum van het nieuwe verworven Britse gebied.  

 

In het bos kun je prachtige wandelingen maken en men beweert dat sommige paden aangelegd zijn door Britse soldaten toen zij hier de macht hadden. Het ook in het bos gelegen Nongqayi fort met z’n drie torens doet tegenwoordig dienst als “Het historische museum Zoeloeland”. Ernaast is het Vukani Zoeloe cultureel museum waar je Zoeloe kunst gebaseerd op de traditionele Zoeloe cultuur kunt bekijken. Tenslotte is er een vlindertuin aanwezig.

 

Je kunt een combi ticket kopen. ZIE RV Eshowe. Als je met openbaar vervoer reist kun je het beste naar Eshowe komen vanuit Empangeni wat aan de drukke N2 ligt (vlakbij Richard’s Bay). Hiervandaan kun je in een uur met een combi (55R) naar Eshowe rijden.



Nkwalini Vallei


In Kwabulawayo (Shaka’s kraal) was ooit Shaka’s hoofdstad. Coward’s Bush - dit was de plek waar Zoeloe krijgers die hun speer in de strijd waren kwijt geraakt of wonden in hun rug hadden werden geëxecuteerd; hier staat een klein gedenkteken.

 

Kwabulawayo ligt met als Cowards Bush wat ertegenover ligt, tussen de doorgaande verharde wegen R34 en R66 in, aan de R230. Naar mijn weten niet met openbaar vervoer te bereiken.


shaka land


Dit project werd gebouwd vanwege de TV series van Shaka Zulu eind jaren 80. Sindsdien is het een soort van Disney achtig terrein waar een 3 tot 4 uur durende tour wordt gegeven (Nani experience) inclusief lunch en dans.

 

Er wordt gesuggereerd dat hier de beste Zoeloe dans in het land wordt gegeven. Shakaland ligt 14 km ten zuiden van Eshowe naar Empangeni aan de Route 66.

 

Van de weg af zul je nog 3 kilometer moeten lopen wat gevaarlijk is. Taxichauffeurs willen je vanuit Eshowe brengen voor 150R (je kunt afdingen naar 130R). Anders zul je met een tour mee moeten gaan.   

 

Entree                        : 450R

Website                      www.shakaland.com



Vallei van de Koningen (Emakhosini Ophathe Heritage Park)


In de Koninklijke Vallei liggen de grote koningen Nkhosinkulu, Senangakhona (vader van Shaka), Dingaan en Mpande) en Dinizulu  begraven; in het militaire kamp “Mgungundlovu” (hoofdstad van Dingaan van 1829 tot 1838) werd de Nederlandse Piet Retief en andere vooraanstaande (onderhandelaars) Voortrekkers door de Zoeloes vermoord.

 

Dit was de aanleiding van de Boeren – Zoeloe oorlog in 1838. e kunt hier een gedenkteken zien van Piet Retief waar hij zou liggen begraven (R34). Er zou een aangewezen plek zijn waar de grote hut van Dingaan zou hebben gestaan.

 

Plannen zijn er voor een museum (www.emakho.sini.co.za). Tenslotte staat er even verderop nog een groot Zoeloe gedenkteken (de ziel van eMakhosini). Deze vallei ligt op de weg van Melmoth richting Vrijheid (R34);een paar kilometer na de kruising met Ulundi volgt een bord waar je van de weg afgaat. Dan is het nog 5 kilometer naar de daadwerkelijke site. Deze site is niet met openbaar vervoer te bereiken.



Gingindlovu


Na de slag van Ndonkdakusuka in 1856 waarin de toekomstige Zoeloe koning  Cetswayo (toen nog prins) z’n broer versloeg een militair kamp bouwen die hij Gingindlovu noemde (opslurper van de olifant); dit omdat hij z’n broer als grootste tegenstander zag.

 

Tegenwoordig is hier het verzamelpunt van mensen voor de “Shembe” kerk bij Judea aanschouwen wat een traditioneel samen zijn is (wordt gezien als cultuur hoogtepunt van de Zoeloes).


Graf van koning Cetshwayo


Koning Cetshwayo werd gevangen genomen door de Britten en naar Kaapstad gevoerd. Later werd hij teruggehaald omdat het in Zoeloeland door de vele oorlogen totaal uit de hand dreigde te lopen.

 

Toen de koning uiteindelijk weer werd vrijgelaten, was het uiteengeslagen koninkrijk van de Zoeloes niet langer een bedreiging voor het Britse imperium.

 

De Britten konden hun aandacht vestigen op de Boeren. Het graf valt nog altijd onder het beheer van de “Shezi” gemeenschap. De weg erheen is behoorlijk matig aangegeven en als je hierheen wilt (het graf is er nog) wordt het gebruik van een lokale gids geadviseerd.


ladysmith


Je kunt delen zien van een oud Zoeloe fort (onderdeel van het nieuwe politiestation). Het is mogelijk o.a. vanaf Newcastle in een uurtje naar Ladysmith taxieen.



zie OOK:







meer links:


Lipa (Chang Rai)

THAILAND

D.m.v. een tour met een lokale gids kun je een kijkje nemen in kleine dorpjes zoals hier in Lipa, Thailand. 

Opuwo

NAMIBIE

In een klein dorpje vlakbij Opuwo komen we in aanraking met een hele stam Himba's.