Reisverhalen - Zuid Afrika

Port St. John's



inleiding


Het is een gedeeltelijke gravel-road maar ook delen met prima asfalt. Het is eind ochtend als we het kleine kuststadje Port St. John’s doorrijden en er een prima sfeer hangt. Het zijn maar een paar straten en we zien een grote circustent staan en wat leuke aardige winkeltjes. 

 

We besluiten naar Amapondo backpackers te gaan wat ik prima vind – je kunt daar kamperen en anders had ik (zonder auto) hier nooit kunnen komen – het is 4 km buiten de stad. We komen een bordje tegen dat je moet oppassen voor de twee huisezels maar die zien we niet als we de steile oprit opkarren.

 

Nadat we aangebeld hebben checken we in en zet ik m’n tent op, op een plateau met zicht op het strand en de Indische Oceaan. Ook staan er een paar verlaten en deels kapotte huisjes aan de overkant van de rivier.

 

Omdat het nog vroeg is besluiten we in het stadje wat te eten en dan vanavond (namiddag) het hier rustig aan te doen – wat te lezen en een potje bier te drinken.


port st. john's


Het is een vreemd stadje met mooie dingen (een kerk, moskee en wat mooie koloniale panden) naast een marktje en opmerkelijk veel bouwbedrijven in het centrum. Nadat we wat rond hebben gekeken vinden we een bouwkeet die dienst doet als lokaal restaurant. Veel toeristen komen hier niet da’s al heel snel duidelijk maar we genieten van het eten en de andere lokalen.

 

Het wordt kip met rijst en een glas gratis limonade. Met de fooi (10%) zijn ze zo blij dat ze ermee staan te zwaaien alsof ze de loterij hebben gewonnen. We zijn in het dorpje al wat mensen (vrouwen) in traditionele kledij tegengekomen en vernemen van lokale mensen dat er in die grote witte circustent op een veldje vlakbij een cultureel evenement aan de gang is.

 

Buiten op het terrein zien we verschillende groepen rondkuieren en dan ontmoeten we de organisatrice van het evenement. Zij neemt ons mee naar binnen en we mogen even bij de VIP tafels zitten. We pakken een optreden mee en vanwege de lunch worden deze een uur gestopt.


het culturele evenement


Er staan nog meer (kleinere) tentjes om de hoofdtent heen waar kleine kraampjes in staan. We lopen rond, kijken wat, kopen wat en mogen (opmerkelijk genoeg) allemaal foto’s nemen van de groepen die optreden.

 

De Xhosa mensen blijken zeer vriendelijke en open mensen te zijn en groepen houden zelfs op met eten, gaan in een groep staan voor een foto. Het is lief en prachtig. Dan beginnen de festiviteiten weer binnen en we wandelen naar binnen en zoeken een plekje. Later zou blijken dat we bij de artiesten zouden zitten die het prachtig vinden.

 

Ze willen op de foto, handen schudden en met ons praten. Da’s wel eens anders geweest in Afrika. Een voor een komen de groepen op –sommige wat saai terwijl de andere spectaculair zijn. We zwaaien wat af hier terwijl de reactie van het publiek – die de anderen opjutten aanstekelijk is. Na een groot aantal verschillende optredens besluiten we richting hostel te gaan.



feest in het hostel


Er lopen in het hostel drie honden in het rond en twee katten waarbij de hele grote hond een beetje gek is. Overal hangen papiertjes dat je “Ceasar” (als je dronken bent) niet bij z’n oren of hoofd moet pakken want dan bijt deze. De andere twee zijn vaak de sigaar als het gaat om Ceasar want als hij niet genoeg aandacht krijgt haalt hij het wel bij de andere twee viervoeters die daar zo te zien ook niet allemaal blij mee zijn.

 

De muziek is goed, we bestellen nog een biertje (75 CL) en de grote “braai” gaat aan. We besluiten een bord vlees te kopen die we dan zelf op de barbecue mogen leggen. De alcohol vloeit en op een gegeven moment wordt er in de tuin een grote pop in de fik gestoken. Mensen beginnen te dansen en dan worden de grote kisten open gedaan en worden pruiken, maskers en andere kledij uitgedeeld.

 

De sfeer wordt steeds beter en iedereen is al behoorlijk aangeschoten. Het feest gaat door tot in de kleine uurtjes. Ik ga naar bed als het licht wordt.



tips & advies


Er is midden in het dorp een “taxirank”.


Er is (naast de bar van het hostel – zie “overnachting”) in het dorpje een beetje een commercieel Westers restaurantje

aanwezig dat “Steve” heet. Daarnaast kun je daar schuin tegenover in een keet eten.

 

Tussen de lokalen kun je voor 30R een heerlijke maaltijd halen of daar opeten met kip en rijst.


  • Naam :Amapondo backpackers

Adres : Second Beach Road

Prijs : 70R (camping)

Tel.nr. : 047 564 1344

Website : www.amapondo.co.za

 

Inhoud:

Ongeveer 4 km van het plaatsje Port St. John’s af ligt dit prachtige hostel gelegen tegen een heuvel aan. Ze hebben een beveiligde parkeerplaats, een goede campingspot (met uitzicht op het hostel en de daarachter gelegen zee), slaapzalen en goedkope kamers. Het is allemaal zeer professioneel maar ook relaxed en hippie-achtig.

 

Er is een grote keuken met alles erop en eraan, douches en wc’s (allen schoon met wc papier, zeep en een handdoek) maar ook een gezellige bar waar je prima eten kunt bestellen en drinken. Het is zo’n 10 minuten lopen naar het strand waar je uit moet kijken voor haaien maar verderop schijn je wel veilig te kunnen zwemmen. Je kunt hier een keur aan activiteiten gaan doen en alles is goed en keurig geregeld.

 

In het dorp kun je boodschappen doen. WIFI is aanwezig bij de bar en is gratis. Als je echt gek wilt doen, verblijf dan in het huisje boven op de berg (600R) – je hebt hier een keuken, twee terrassen, uitzicht op de Indische Oceaan en zelfs een badkuip binnen.



zie ook:




meer links:


Axim

GHANA

Aan de Goudkust in Ghana ligt Axim met z'n prachtige zandstranden en kleine hutjes - een klein paradijsje. 

Cape Cross

NAMIBIE

Cape Cross ligt in het noorden van Namibië en kent een hele grote groep van zeehonden.