Tours - Zuid Afrika

kruger park



inleiding


Het Krugerpark is zoals Mandela, de springbok en de tafelberg een van de symbolen van Zuid Afrika. Kruger is een van de grootste wildparken van het land en het continent en is gelegen op de grens met Zimbabwe en Mozambique. Het park trekt hordes nationale en internationale toeristen en wemelt van de wilde dieren.

 

Er zijn niet minder dan negen poorten en er is een netwerk van gravel- maar ook asfaltwegen door het park aangelegd. Het is mogelijk Kruger in te gaan met je eigen auto maar natuurlijk kun je ook met een tour (dagtrip) het park bezoeken alsmede een jeepsafari tour boeken in het park zelf.

 

Tenslotte is de mogelijkheid daar om met een ranger te voet een wandeling te maken in het park.

 

Er zijn verschillende kampementen in het park aangelegd en je kunt hier verblijven in zowel een vijf sterren logement als in je eigen tentje.


geschiedenis park


Het waren de Bosjesmannen die de eerste stappen zetten in de huidige savanne wat wij nu het huidige Kruger park noemen. Je kunt in delen van het park oude rotstekeningen vinden van de San mensen.

 

Rond 500 v.Chr. zouden er verschillende Bantu sprekende stammen het gebied intrekken tijdens de grote Afrikaanse migratie.

 

Hun bekendste vestiging was die van Thulamela dat floreerde tussen de 16e en 17e eeuw. Vanwege de toenemende jacht met steeds modernere wapens, ontstond eind negentiende eeuw de behoefte aan bescherming van de natuur in het algemeen en het wild in het bijzonder.

 

Jagen wordt verboden: 

De volksraad van de Zuid-Afrikaansche Republiek (Transvaal) verbood daarom de jacht tussen de Sabie en de Krokodilrivier. In 1898 ging president Paul Kruger van de ZAR over tot het instellen van het Sabie Wildreservaat. Kort daarop brak de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) uit, waardoor van natuurbescherming weinig meer terecht kwam.

 

In 1903 - Transvaal was intussen na de verloren oorlog een Britse kolonie geworden - werd de Britse majoor James Stevenson-Hamilton de eerste hoofdveldwachter van het gebied. Hij was een gepassioneerd natuurliefhebber en zette zich in voor de uitbreiding van het gebied. Jaar na jaar kwamen onder zijn leiding steeds meer gebieden bij het reservaat. 

 

Paul Kruger: 

In 1916 werd een spoorlijn aangelegd, waardoor het grote publiek het park gemakkelijker kon bereiken en het voor toeristen interessanter werd. Een derde mijlpaal werd bereikt in 1926, toen UZA-minister van Lande Piet Grobler besloot hier het eerste nationaal park van Zuid-Afrika in te stellen.

 

Het werd vernoemd naar een van de grondleggers van het park, Paul Kruger. Helaas worden nog steeds op grote delen van het park (tussen de 20 en 50%) claims gelegd ware het land van iemand anders. Kruger is uitgegroeid tot een zeer belangrijk conservatie- en onderzoekscentrum. 

 

Sinds enkele jaren is het park onderdeel van het grensoverschrijdende Groter “Limpopo Oorgrenspark”, waarin ook parken gelegen in Mozambique en Zimbabwe zijn opgenomen. Helaas moesten honderden neushoorns overgezet worden naar andere delen van het park en zelfs andere nationale parken in Zuid Afrika en omringende landen vanwege het grote aantal stropers dat actief is vanwege de kostbare hoorn.

 

In Azië wordt dit gebruikt in verschillende medicamenten en toepassingen vanwege hun vermeende magische kracht.



kruger park


Het Krugerpark is 380 km lang, 60 km breed en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 20.000 km². Naast het eigenlijke park zijn talloze “game reserve parken” die je ook kunt bezoeken. Het park bevat 25 kampen, waarvan 12 grote kampen zoals Skukuza, Lower Sabie en Satara. Alle kampen zijn omheind.

 

Alleen in deze kampen, en op aangewezen plaatsen zoals picknickplaatsen als Tshokwane, is het toegestaan voor bezoekers om uit de auto te stappen. Uniek is het park omdat je in je eigen auto kunt rondrijden. Er zijn zelfs bepaalde stukken echt ruig terrein vastgelegd waar je alleen met 4WD op kunt rijden – deze kun je boeken.

 

“Lebombo Motorised Eco Trail” is de bekendste en langste van deze en loopt parallel aan de oostgrens van het park.

 

Divers aanbod aan wild: 

Naast de grootte is dit park ook bekend om de grote variatie aan diersoorten. Hiervan zijn de zogenaamde 'Big Five' het meest bekend: de leeuw, de buffel, de luipaard, de neushoorn en de Afrikaanse olifant.

 

Van deze laatste leeft in het Krugerpark de grootste populatie ter wereld. Naast deze vijf dieren zijn er ook nog vele andere, zoals de giraffe, het nijlpaard, de koedoe, de impala, de wilde hond, de zebra, de jachtluipaard, de hyena, de krokodillen, de bavianen en diverse vogelsoorten.

 

Er vloeien verschillende rivieren door het park waar de “Sabierivier” en de “krokodillenrivier de bekendste zijn. Het park kent ook meer dan 300 archeologische vindplaatsen, zoals Masorini en Thulamela. Deze archeologische plekken stammen uit de steentijd, de ijzertijd en uit de tijd van de Bosjesmannen (San).

 

Aantallen (wilde) dieren: 

  • 1.600 leeuwen
  • 8.800 neushoorns (witte)
  • 7.700 giraffen
  • 13.000 olifanten

het park bezoeken


Je kunt het park op verschillende manieren aandoen – je kunt een dagtrip boeken vanuit hostels, hotels en informatiecentra in de omliggende steden (Nelspruit en bijvoorbeeld Hazyview).

 

Deze omvatten meestal de entree fee, maaltijden en transport voor zo’n 800 a 1000R per persoon. Ook kun je online boeken of gewoon naar het park toerijden in de hoop dat er nog een plekje is (deze wordt afgeraden aangezien de populaire sites snel vol zijn).

 

Naast een safari in je eigen auto of in tour (jeep) kun je ook wandelen in het park. De wildernis wandelingen zijn vaak drie dagen en moeten duidelijk van tevoren worden geboekt vanwege hun populariteit. Reken op meer dan 3000R voor drie dagen inclusief een gids, maaltijden, overnachtingen in Spartaanse hutjes.

 

Je wandelt ongeveer 20km per dag en zouden voor elk persoon met een gemiddelde fitheid te doen zijn.


overnachtingsopties


Binnen het park zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten. Ten eerste kun je in een van de privéwildparken die tegen Kruger aanliggen waar je kunt verblijven. Mocht dit te prijzig worden dan kun je in een van de vele “rest kampen” overnachten.

 

Deze zijn allemaal omheind (met schrikdraad) en je kunt hier een hut huren alsmede kamperen (met je eigen tent). Deze kampen hebben meestal een of meer satelliet kampen. “Skukuza” is het grootste “rest” kamp (zie onder). Een stukje avontuurlijker zijn de “bushveld” kampementen.

 

Er zijn er vijf in het Kruger en zijn meer “self catering”. Hier staan “vaste” hutten en cottages en zijn een stuk kleiner dan de “rest” kampen. Ze liggen ook een stuk meer afgelegen maar zijn ook een stuk prijziger. “Bush” lodges moeten in hun geheel geboekt worden en is een prima optie voor een familie of groep. Er zijn twee van deze mogelijkheden in het park aanwezig.

 

Tenslotte zijn daar de “schuilplaatsen” waar je pas een half uur voordat het donker wordt in kan gaan en een half uur nadat het licht is weer moet vertrekken. Je moet je eigen hout meebrengen en het maximum personen is zes.



administratie


Je kunt een plekje in het Kruger reserveren online, per telefoon of persoonlijk.   

  • National Parks

643 Leydts street, Muckleneuk, Pretoria

Reserveringen         : +27 (0) 12 428 9111

www.sanparks.org

  • Lowveld Tourism

Nelspruit of Cape Town kantoor

www.lowveldtourism.com

 

 

Kosten:

  • Entree Kruger          = 265R per dag per persoon
  • Camping Skukuza  = 280R per dag per persoon (+ 75R voor extra persoon)

 

Skukuza kamp

Het grootste kamp van Kruger is het centraal gelegen Skukuza rest kamp. Het is het park’s administratieve centrum en ligt aan de “Sabie” rivier. Er is een bank, pinautomaat, winkel (met dagelijkse benodigdheden maar ook souvenirs), tankstation, bibliotheek, zwembad, postkantoor, restaurant, politiebureau, museum en een informatiecentrum.

 

Je kunt hier kamperen maar ook een huisje of zelfs een “upgrade” bungalow huren.

 

LET OP:

De poort van het kamp gaat open als het licht wordt (05:30) en gaat om 18:00 dicht; mocht je later zijn krijg je een boete.  



Activiteiten Skukuza kamp 2016:

  • Naam             : "Sunrise tour"

Prijs                : 242R

Duur              : 3uur

 

  • Naam             : "Sunset drive"

Prijs                : 242R

Duur              : 3uur

 

  • Naam             : "Night drive"

Prijs                : 207R

Duur              : 2uur

 

  • Naam             : "Bush walk"  (’s ochtends)

Prijs                : 455R (incl lichte snack)

Duur              : 3 uur

 

  • Naam             : "Bush walk" (’s middags)

Prijs                : 350R 

Duur              : 2 uur



tips


  • Neem altijd iets warms mee als je op een tour gaat; de ramen staan vaak open en de temperatuur varieert veel en snel;
  • Rijdt een combinatie van asfalt en gravel om het “leuk” te houden;
  • In de zomer kun je goed beesten spotten omdat ze naar waterpoelen toegaan; in de regentijd is het gras hoog en de begroeiing dicht zodat je moeilijk kunt spotten; 
  • Vergeet geen zonnebrand, zonnebril en een hoofddeksel mee te nemen;
  • In Zuid Kruger zijn de hoeveelheid dieren een stuk groter dan in het noorden; 

De beste spotplekken: 

  • De meeste neushoorns worden gespot bij “Berg en Dal”;
  • Kijk in grote bomen voor luipaarden;
  • Spot onder bomen (vooral als het warm wordt) leeuwen en jachtluipaarden;
  • Vroeg in de morgen (als het licht wordt – 05:00) zijn de meeste dieren actief en kun je deze het best spotten
  • Bij waterpoelen komen de meeste dieren samen waar dus ook de meeste dieren samenkomen;
  • Langs de “Sabie” rivier zijn talloze olifanten aan het grazen in grote hoeveelheden;  

Nog meer advies en tips: 

  • Neem een verrekijker mee om wilde dieren op afstand te spotten;
  • Zonder prooidieren geen wilde dieren dus kijk of impala’s etc nerveus reageren en de kans dat er een roofdier in de buurt is groot


zie ook:





meer links:


Chobe waterfront NP

BOTSWANA

Chobe natuurpark heeft een lange strook langs het water en ligt in het noordoosten van Botswana. 

Serengeti natuurpark

TANZANIA

Serengeti is samen met Kruger in Zuid-Afrika een van werelds bekendste natuurparken in Afrika.