Reisverhalen - Zuid Afrika

addo NP



oranje olifanten


Het park ligt zo’n 5 km van de ingang van het hostel vandaan en een kwartier later rijden we onder de eerste poort door het buffergebied in. Ik heb wederom geluk gehad – gisteren heb ik gelift vanaf “Graaff Reinet” en ben voor het hostel afgezet.

 

’s Middags raakte ik in gesprek met een Australische en een jongen uit Tanzania en zij vonden het geen probleem om mij vandaag op een halve dag safari in hun auto mee te nemen.

 

Er volgt een tweede complex waar je je moet inschrijven en hier kun je de entree betalen Het is 07:45 als we het eigenlijke park inrijden.


het noordelijke gedeelte


Het eerste wat mij opvalt is dat hier geen hoge grote bomen met wat struikgewas groeit maar dichte groene lage struiken waardoor het zicht totaal belemmerd wordt. De weg is nog naar het asfalt en wij hebben gevraagd bij de poort waar leeuwen of jachtluipaarden vanochtend gespot zijn.

 

Je moet bij Zuurkop zijn zegt de oude man en wij zoeken deze op de kaart op die we hebben gekregen. Hier veranderd het asfalt in gravel en het blijkt dat we omhoog rijden een heuvel op. We rijden via Woodsland. Een prachtig uitzicht is ons deel dat reikt helemaal naar de Indische Oceaan waar we schuimkoppen op het water zien, een klein eilandje voor de kust en het gele zandstrand.

 

Daarvoor een zee aan groen maar ook delen die open zijn met gras en een waterpoel. Terwijl we de loop Kadauw Lookout Point nemen blijkt wederom dat dieren spotten hier heel moeilijk gaat worden. Tanzaniaan "Baracka” schijnt ook niet voor spotten in de wieg gelegd – hij kijkt vooruit terwijl hij links zou moeten kijken en voorin heeft het stel (wat geen stel blijkt te zijn) het veel te druk met een discussie over een vlucht i.p.v. het spotten naar dieren. We zien kleine dieren en een aantal harte beesten maar grote beesten ontbreken totaal.

 

Het enige wat we echt tegenkomen is de een na de andere warthog die we ook in Kruger veelal hebben gezien. Een beetje teleurgesteld nemen we de Mpunzi loop waar we opeens een struisvogelhoofd boven het groen ziet uitkomen. Met de kaart erbij bepalen we dat we wellicht beter af zijn in het zuidelijke gedeelte waar het meer open is. We kruizen een grote doorgaande weg en komen uit in het zuidelijke gedeelte van het park.



het zuidelijke gedeelte


Eerst maar ‘ns de grote “Harvey” loop inrijden wat goed uitpakt. Na wederom talloze warthog’s komen we de eerste eenzame olifant tegen op een groot open veld. Ooit zwierf in de Oostelijke kaap een aanzienlijke kudde olifanten rond – de mens zou de hele groep uitmoorden op elf exemplaren na.

 

Hier in Addo kun je de nakomelingen zien van de kudde. Het zijn er meer dan 450 momenteel. Hier heb je een prachtig zicht op de oceaan verderop en opeens zien we nog een olifant lopen. Ook zien we zebra’s, harte beesten, meer warthog’s en wat impala’s maar veel zijn het er niet.

 

We rijden verder eerst de Mbotyi en Ngulube loop in. Hier komt een grote oranje olifant onze kant op. Nu weten we waarom het hostel zo genoemd is want het is echt waar – dit grote exemplaar heeft zich heerlijk gewassen in het stof en is echt helemaal oranje.

 

Na nog een olifant te hebben gezien rijden we bijna een schildpad aan die de weg over wil steken. Ook een varaan wil de weg oversteken maar loopt snel terug. Ik zou zo graag een jachtluipaard of leeuw willen zien maar het ziet er niet zo goed uit eigenlijk. Omdat de tijd al daar is besluiten we terug te rijden (we hebben ook alles gezien in het zuiden) naar het noordelijke gedeelte.

 

Zo groot is het park dus blijkbaar niet maar er schijnen plannen te zijn om het water- het landgedeelte te verdubbelen. Ik pers er nog een extra ritje door de “Mbabala” loop uit maar we zien alles wat we nog niet gezien hebben en we passeren een kamp, picknickplaats en heel dicht struikgewas waar spotten nagenoeg niet te doen is. Toch gaan we nog ‘ns terug naar Zuurkop en het blijkt dat het nu veel drukker is dan vanmorgen vroeg wat ook opmerkelijk is. Via Woodlands rijden we het park weer uit.

 

Het is even over enen in de middag en we rijden terug naar het hostel.



tips & advies


Er rijdt geen openbaar vervoer van en naar Addo – het enige wat je kunt doen is een aantal keer overstappen (indien je naar Port Elizabeth wilt gaan) maar je zult uren onderweg zijn en qua kosten kun je net zo goed een shuttle vanaf het hostel nemen.

 

Het beste kun je iemand van het hostel (of park) vragen of er iemand naar PE gaat. Laatste optie is liften en dan kun je het beste naar Addo dorp wandelen (4km vanaf het hostel) en bij het tankstation je bordje PE laten zien aan voorbijkomend verkeer.


Bij het hostel zit een super bar waar je heerlijk op het terras kunt zitten maar ook binnen waar vaak bandjes spelen.


  • Naam : Orange Elephant Backpackers

Adres : R335, Main Road

Prijs : 60R (camping)

Tel.nr. : 042 233 0023

Website : www.addobackpackers.com

 

Inhoud:

Dit is naar mijn weten het dicht bijzijndste backpackershostel van Addo op zo’n 5 km van de belangrijkste (noord) poort van het Addo olifanten NP. Het is een groot terrein met een grote gezellige bar waar veel lokalen opduiken om binnen naar een band te luisteren, te ping-pongen of te zitten op het grote gezellige halve hippie terras. De rest van het terrein staat vol met bomen, struiken, gras en een aantal huisjes die je kunt huren.

 

Een buitendouche, een braai, hangmatten en dan een grote parkeerplaats. Je kunt hier goed kamperen in de tuin of slapen in de slaapzaal vlakbij het hoofdgebouw. Hier zijn buiten wc’s en douches en een groot buitenterras. Binnen is een receptie waar je o.a. tours kunt boeken naar Addo (650 of 1000R incl. .lunch) of naar het jachtluipaarden verblijf (380R).

 

Ook hier zijn kamers die je kunt huren. Er is een behoorlijke keuken met gratis koffie en thee en internet. Je moet wel zoeken naar elektriciteitspluggen. Ook is de eigenaar wat stug en moeilijk maar met de juiste aanpak kun je z’n hart veroveren en blijkt het een zeer geschikte kerel. Passie is vrijheid en motoren. Er zijn veel vrijwilligers hier die helpen bij de receptie, de tuin of bar. Ook zijn er vier huishonden aanwezig. Shuttles kunnen ook makkelijk geregeld



BESTEDINGSTIJD:

Je kunt een halve dag tour boeken naar het Addo Elephant Park wat je 650R kost exclusief lunch maar inclusief entree fee van 232R. Ook kun je een hele dag boeken voor 1000R inclusief lunch en entree. In het park liggen de entreeprijzen voor tours beduidend hoger.

 

Tenslotte kun je ook een tour boeken naar het “jachtluipaard” resort voor 380R. Entree voor dit centrum inclusief informatieve tour en tijd met een tam jachtluipaard kost 80R. Tenslotte kun je hier ook “bush” walks maken en/of een paardrijd tocht.

 

  • Dieren in Addo zijn o.a. olifanten, leeuwen, zebra’s, harte beesten, zwarte neushoorns, buffels, luipaarden maar tegenwoordig ook drie jachtluipaarden, de grote witte haai en walvissen.

 

Indien je met een trip meegaat is de kans dat je grote wilde katten treft een stuk groter. Deze tippen elkaar als er iets gesignaleerd is zodat ze exact weten waar te gaan. Daarnaast weten de gidsen waar ze moeten zoeken en hoe ze moeten spotten. Nadeel zijn de hoge kosten. Je kunt ook met je eigen auto het park bezoeken.

 

TIPS:

Ik zou altijd water, eten, een pet en zonnebril meenemen als je op safari gaat en een vest want soms wordt het fris in de jeep als de ramen open staan. Het park is zeer stoffig en je komt zeker enigszins oranje terug.

 

In het zuidelijk gedeelte van het park zijn meer open velden zodat je makkelijker dieren kunt spotten. Het lijkt erop dat dieren zoals de hoefdieren hier meestal rondlopen omdat ze meer overzicht hebben. Olifanten schijnen dit gebied ook fijner te vinden dan het dichte struikgewas wat vooral in het noorden aanwezig is.



zie ook:




meer links:


Kubu eiland

BOTSWANA

Kubu eiland is een eilandje in een ontzettende grote zoutpan met talloze grote baobab-bomen. 

Yala natuurpark

SRI LANKA

Yala NP staat bekend vanwege z'n grote aantallen luipaarden maar je kunt ook olifanten spotten.