Bezienswaardigheden - Vietnam

Mekong delta




inleiding


De rijstkom van Vietnam en ook een grote van de wereld. De Mekong-delta is een gebied in het zuidwesten van Vietnam waar de rivier Mekong met een net van zijtakken (die met kanalen zijn verbonden) in de Zuid-Chinese Zee uitmondt. De delta is door sedimentatie ontstaan en breidt zich jaarlijks uit met ongeveer 80 meter. Het is een van de grootste delta’s wereldwijd.

 

Elke vierkante meter van de Mekong is in gebruik en naast rijst wordt er ook veel suikerriet, fruit en kokosnoten verbouwd. Het gebied wordt beschouwd als platteland maar het is een van de drukbevolkte gebieden in Vietnam. Een van de bevolkingsgroepen zijn de (Cambodjaanse) Khmer die ook de eerste bewoners waren. Nu worden zij door de etnische Vietnamezen als minderheid beschouwd en behandeld. Hun aantal fluctueert – de Vietnamezen noemen een miljoen terwijl de Khmer zelf het aantal op 7 miljoen houden.  

 

Naast het gaan naar een drijvende markt, is de Mekong delta een uitermate geschikt gebied voor het maken van een boottocht over de brede rivieren maar des te meer de kleine kanalen waar het leven geheel op het water plaatsvind. Je vind er oude bunkers gebruikt door de Vietcong, huizen op palen met visnetten eronder en er worden zeer geschikte “home-stays” aangeboden. Je kunt o.a. een nacht op het water vertoeven.

 

Natuurlijk kun je een tour boeken vanuit HCMC maar het is veel leuker en spannender om met een lokale bus erheen te gaan en je eigen tijd in te delen.


sporen van de vietnamoorlog


Sporen van de Vietnamoorlog

De Vietminh en Vietcong waren tijdens de Vietnamoorlog die woedde in Zuidoost-Azië meesters in het misleiden van de vijand. Ik ging op zoek naar sporen die leidden naar overblijfselen van de communisten die hun aanwezigheid toch verraden ....          Lees verder >> 

 

Vietnam | Oorlogssporen | Blog



Rung Tram (2014):

Vanwege de ligging is dit waarschijnlijk alleen een plek die je wilt bezoeken als je echt geïnteresseerd bent in de Vietnamoorlog. Dat gezegd hebbende is het ook een schitterende plek om rond te vragen in een “mangrove” bos in een houten bootje gepeddeld door iemand in Vietcong uniform. 

 

De rit duurt zo’n 25 minuten en kost 30.000.

 

Als dit geen historische betekenis had gehad voor de Vietnamezen had dit stuk bos allang zijn omgeturnd in een rijstveld. Je maakt een rondje in een smalle boot die nauwelijks door de waterweggetjes kan manoeuvreren tussen bomen en struiken in.

 

Het is geheel overwoekerd en op sommige plekken staan rieten en houten hutjes die waarschijnlijk replica’s zijn van oud Vietcong leider hide-outs. Het complex was gebouwd op 2 km van een Amerikaanse militaire basis af. Hier hebben hier alleen hooggeplaatste generaals gezeten. Er zijn drie grote open gebieden in het bos waar verdwaalde Amerikaanse bommen zijn gevallen en je kunt ingangen zien van ondergrondse bunkers.

 

In het droge seizoen kun je d.m.v. een pad met houten paaltjes een wandeling maken door het bos.


My Tho en Ben Tre (2002):

My Tho is de poort van de Mekong en de eerste echte stad die als Mekongstad kan worden aangemerkt. Bekend om z’n markt maar voor de bekende “drijvende markten” zul je toch echt naar Vinh Long (Cai Be) of Can T (Cai Rang) moeten gaan.

 

De stad werd gesticht door Chinese vluchtelingen afkomstig uit Taiwan in 1680 en het is ironisch dat ze in de jaren 70 ook weer weg moesten om politieke redenen. Naast het toerisme (zie “tour” onder) leeft de stad van de vis maar ook van de verbouwing van rijst, kokosnoten en fruit.  

 

Het stadje Ben Tre ligt aan de andere kant van het kanaal van My Tho (zie “tour” onder) en profiteert als een jongere broer mee van het succes. Maar het stadje is wel een stuk rustiger, heeft een gezellig aandoende promenade met oude vervallen huizen en wat tempels. Een van de bijzonderheden van Ben Tre is de productie (en verkoop) van kokosnoot snoep.

 

Je kunt een fabriekje bezoeken waar de vrouwen bezig zijn de stroperige waar in stukken te hakken voor verkoop.



geschiedenis


De Mekong delta is het laatste gebied dat geannexeerd en bevolkt werd door Vietnam. Tot de 18e eeuw was het onderdeel van het “Khmer” Koninkrijk en door sommige bevolkingsgroepen wordt dit nog steeds als onderdeel van Cambodja beschouwd die het tot op de dag van vandaag “Kampuchea Krom” noemen – het lage Cambodja.

 

Daarvoor had het Khmer leger enkele overwinningen behaald op de Vietnamezen om het daarna weer allemaal te verliezen. Maar de echte breuk kwam toen de Fransen in de 19e eeuw als koloniserende macht het gebied als onderdeel van protectoraat “CochinChina” indeelden.

 

In 1949 werd dit pas officeel en wordt in Cambodja als een regelrechte ramp beschouwd – nu nog.

 

Het meest actuele nieuws is dat er in de archeologische stad “Oc-Eo” wat toentertijd misschien de meest florerende stad was van Zuid-Oost-Azië (van de 6e tot de 1e eeuw v.Chr.) bewijs is gevonden dat zelfs de Romeinen handel dreven met het “Funan” rijk dat regeerde over Cambodja en dit deel van Vietnam.   

 

De Cambodjaanse Khmer

In de jaren 70 probeerden de rode Khmer het gebied wederom terug te nemen en zouden vele aanvallen uitvoeren op steden in de delta en Vietnamese mensen in de grensstreek. Bijvoorbeeld op de “Sam” berg vlakbij “Chau Doc” kun je nog een verlaten militaire post aanschouwen.

 

Ook bij “Ba Chuc” waar de Rode Khmer honderden onschuldige (Vietnamese) burgers doodde staat een monument. Deze slachting was misschien wel de hoofdreden (of in ieder geval het excuus) om Cambodja binnen te vallen.

 

Alleen door de invasie van het Vietnamese leger (en het elimineren van deze groep) keerde de rust terug in het gebied. Het overgrote deel van de bevolking van de Mekong delta is etnisch Vietnamees, maar er wonen nog steeds heel veel Khmer mensen naast etnische Chinezen en een aantal “Chams”. In 1975 werd door het Communistische regime een collectief marktwezen voor de verbouwing van rijst ingevoerd. 

 

Een ramp stond te gebeuren toen de productie stil viel en Saigon (nu Ho Chi Minh City) dood hongerde. Mensen uit die stad kwamen zelf naar de delta toe om rijst op de zwarte markt te kopen. Er werden check-points opgezet om te controleren; mensen die meer dan 10 kg rijst mee hadden werden gearresteerd. In 1986 werd dit plan opzijgezet en vandaag de dag is de delta een van de meest productieve rijstgebieden ter wereld.



tips & advies (2002 en 2014)


Vinh Long – Rung Tram (Xeo Quyt): Er gaat (helaas) geen directe bus van VL naar Cao Lahn om bij My Hie” uit te stappen en naar “Rung Tram” te gaan. Of je moet helemaal omrijden met de bus via Sadec, Cao Lanh en dan My Hiep wat prijzig is en veel tijd opslokt.

 

Het beste is om een mototaxi te nemen vanaf Vinh Long naar Anthoitrving wat de kruising van Cao Lanh en HCMC. Dit is zo’n 15 km en kosten zijn ongeveer 50.000 Dong. Daar is een bushalte en gaan frequent bussen richting Cao Lanh. Geef aan dat je eruit wilt bij de kruising 2 km voorbij “My Hiep” richting Rung Tram of Xeo Quyt. Kosten zijn ongeveer 12.000 Dong en de afstand rond de 20 a 25 km.

 

Daarna zul je of de laatste 6 km moeten lopen of een motortaxi moeten regelen want openbaar vervoer rijdt hier niet. Ze vragen hier wel de hoofdprijs aan toeristen. Ik denk dat 20.000 Dong voldoende is.

 

Rung Tram (Xeo Quyt) – HCMC: op de kruising 6 km voorbij Rung Tram kun je een minibus aanhouden die direct naar “Mien Tay” gaat (zuidelijk busstation van HCMC). Kosten zijn 90.000 Dong maar neemt wel zo’n 3 uur in beslag.

 

Om van dat busstation naar District 1 te gaan (centrum) moet je het bus terrein oplopen en bus 102 zoeken – kosten 6.000 (als ze niet voor je tas vragen) maar de tijd is wel zo’n 1,5 uur.


  • Naam : Lac Long hotel

Adres : 2 HD Hung Vuong

Prijs : vanaf 130.000 Dong (single)

Tel.nr. : 383 6846

 

Inhoud:

Gelegen in een zijstraatje vlakbij de markt en het (oude) busstation naast een veelvoud aan andere (budget)hostels ligt dit tophostel. Een heerlijke gezellig en zeer sociale familie runt deze tent die al sinds jaar en dag bestaat. Er zijn verschillende kamers met een keur aan dingen.

 

Ik had een single kamer op de derde verdieping zonder raam en zonder AC. Maar je hebt een ijskast, tv, twee stoelen en een tafeltje, een 2p bed, twee schone handdoeken, zeep, tandenborstel, wc papier en een klerenkast. Er is een wc en (hete) douche en een wasbak. Daarnaast spreekt het meisje wat er werkt Engels, is er een goed werkend WIFI en alles is schoon en netjes.

 

De zus van het meisje bied boottours aan naar o.a. Cai Be drijvende markt aan voor 200 Dong p.p. (de mijne was opeens vol zei ze waar ik m’n twijfels over had).



TOUR Mekong (My Tho)(in 2002 ondernomen)

Tijd : 07:45 – 19:00

Prijs : 215.000 VND (PRIJS: 2014)

Inclusief : (Engels) sprekende gids, vervoer (AC), boot trip, vers fruit en lunch

 

Inhoud:

  • Opgehaald door busje en naar de stad My Tho;
  • Lokale motorboot langs “Dragon” eiland, Unicorn eiland, Phoenix eiland en Turtle eiland;
  • Stop in Unicorn eiland – langs honing makerij (je krijgt hier o.a. rijst banaan, bananen wijn, honingthee);
  • Wandeling door stadje;  
  • Roeiboot door het natuurlijke kokosnoot kanaal;
  • Motorboot naar Ben Tri provincie;
  • Naar een winkel waar ze handgemaakte kokosnoot snoep hebben;
  • Kleine motorboot door kleine groene kanalen;
  • Lunch in lokaal restaurant;
  • Wandeling door een fruit tuin en lokale muziek;
  • Motorboot naar My Tho;
  • Terug naar Saigon.

Wat ik mij nog kan herinneren van deze tour was dat het allemaal wel erg gelikt was en echt voor toeristen. Het is een behoorlijk stuk rijden naar de delta toe, waar je naar het eerste dorp van de delta wordt gebracht. M.a.w. je bevind je jezelf net op de rand van het kanalengebied.

 

Je gaat langs zeer toeristische fabriekjes waar je thee, wijn en dat soort zaken (waaronder souvenirs krijgt aangeboden). Ook tijdens de lunch waar je traditionele muziek te horen krijgt en de mogelijkheid om met een grote slang om je nek op de foto te kunnen was voor mij even teveel van het goede.

 

Het is een volle en veelzijdige dag waarin je van alles te zien, horen en te doen krijgt maar voor ij persoonlijk was een bezoek aan de delta zelf een stuk leuker.



zie ook:




MEER LINKS:


Don Det

LAOS

Op de grens met Cambodja ligt een hippiedorp met heel veel water waar je heerlijk kunt relaxen. 

Inle meer

MYANMAR

Het Inle meer is het hart van Myanmar (voormalig Birma) en is een groot zoetwatermeer.