PRAKTISCHE INFORMATIE - VS

* Bijgewerkt t/m 2019 - wijzigingen voorbehouden.


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Kosten
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen 

paspoort en visa


De USA inreizen met een Nederlands paspoort is alleen toegestaan indien het paspoort voldoet aan de eisen voor geldigheid van de Verenigde Staten. Bekijk al voor het aanvragen van een ESTA of uw paspoort aan deze eisen voldoet om problemen te voorkomen. Om naar de USA te mogen reizen dient elke reiziger een eigen paspoort te bezitten. Dat geldt ook voor kinderen. De USA vereist dat alle reizigers een paspoort bezitten dat gedurende hun gehele verblijf in de USA geldig zijn. Er zijn geen verdere vereisten, zo hoeft het paspoort niet een bepaalde minimum termijn na de verwachte vertrekdatum geldig te zijn, zoals voor enkele andere landen wel het geval is. Indien uw naam is veranderd, bijvoorbeeld door een huwelijk of echtscheiding, dient zowel het ESTA als uw paspoort uw nieuwe naam te bevatten. Indien ofwel uw paspoort, ofwel uw ESTA, ofwel beide documenten nog uw oude naam vermeld dient u een nieuwe versie met uw nieuwe naam aan te vragen. Het aanvragen van een nieuw paspoort kan enkele weken in beslag nemen. Als u al eerder naar de USA wilt vertrekken dan dat uw paspoort wordt afgegeven kunt u een noodpaspoort aanvragen. 

 

Een visum is niet nodig bij een bezoek van maximaal 90 dagen. Deze afspraak valt onder het 'Visa Waiver Program'. Reizigers die onder het Visa Waver Program naar de VS reizen moeten zich uiterlijk 72 uur voor aankomst in de VS registreren. De aanvraag van deze elektronische reisvergunning (ESTA) bestaat uit het invullen van een vragenlijst via esta.cbp.dhs.gov. De registratie is 2 jaar geldig en kost circa USD 15. Het is mogelijk om met de ESTA, binnen de 90 dagen, vrij te reizen tussen de Verenigde Staten, Canada, Mexico en Caribische eilanden. Op verenigdestaten.info/esta-amerika-visum-usa van het Amerikaanse consulaat in Amsterdam is alle informatie over de ESTA in het Nederlands te vinden. Indien u bv naar Iran bent afgereisd sinds 2014 dient u alsnog een visum aan te vragen. Dan dient u naar het consulaat naar Amsterdam te komen. 


ambassades


 • Amerikaanse ambassade in Den Haag; John Adams Park 1, Wassenaar, tel.nr: +31 70 310-2209 of:
 • Amerikaans consulaat in Amsterdam; Museumplein 19, tel.nr. 020 241 0364
 • Nederlandse ambassade in de VS: 4200 Linnean Avenue NW, Washington DC 

geldzaken


Munteenheid

 • Amerikaanse dollar (USD)

Pinpas

 • Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd.
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per transactie rekent, is frequent gebruik van een pinpas (zowel bankpas als creditcard) bij kleine bedragen af te raden.
 • Er geldt meestal een limiet per dag; de limiet kan op aanvraag door de bank of creditcardmaatschappij aangepast worden.
 • Let op: banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik tegen te gaan. Desgevraagd activeert de bank de pas.

Contant geld

 • De Verenigde Staten hebben voldoende geldautomaten; de geldautomaten van Cardtronis ATM accepteren geen bankpassen, die van Bank of America, Citibank en Travelex bieden de meeste zekerheid.
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op maestrocard.com, mastercard.nl/nl-nl/consumers/locate-an-atm.html of visa.com/atmlocator.
 • Geld opnemen is meestal goedkoper met een bankpas dan met een creditcard.
 • Alleen de grote banken wisselen buitenlandse valuta voor dollars. Hotels wisselen gewoonlijk geen geld.
 • Wissel bij voorkeur bij aankomst op het vliegveld.
 • Actuele informatie over bankbiljetten is te vinden op uscurrency.gov.

Bijzonderheden 

 • Soms, vooral bij onbemande tankstations, wordt bij het gebruik van een bankpas of creditcard gevraagd een ZIP-code (Amerikaanse vijfcijferige postcode) in te toetsen. Toets dan een willekeurige Amerikaanse postcode in (bijvoorbeeld 10001, New York City). Hierna zou de transactie normaal afgewikkeld moeten worden.

gezondheid


De medische zorg staat in de Verenigde Staten op hoog niveau, maar wordt, behalve in noodgevallen, nooit verleend zonder een bewijs van verzekering. Reizigers wordt geadviseerd een zeer goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat alle rekeningen voor medische zorg en geneesmiddelen contant betaald moeten worden, soms zelfs vooraf. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij. In geval van nood, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname in het buitenland, kun je contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het contactcenter van dit ministerie is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland (let op roamingkosten). Het ministerie geeft bovendien informatie via de app 24/7 BZ Reis. Voor informatie en eventuele ondersteuning kun je ook terecht bij een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in de Verenigde Staten.

 

Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag de arts om een recept. Het is aan te raden zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen. Reizigers die geneesmiddelen meenemen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moeten voor deze geneesmiddelen een Engelstalige medische verklaring met Apostillestempel bij zich hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op hetcak.nl is te lezen welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe de verklaring kan worden aangevraagd. De verklaring is 1 jaar geldig na de opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 2 weken voor vertrek aan.

 

Muggen

In de Verenigde Staten komt dengue voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen die overdag steken. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

 

Teken

Let op teken bij het wandelen of kamperen in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. De kans op een tekenbeet kan worden verkleind door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren.

 

Zoogdieren

Hondsdolheid komt voor in de Verenigde Staten. Neem onmiddellijk contact op met een arts bij een beet van een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis).

 

Drinkwater 

Water uit beken, meren en rivieren kan alleen gedronken worden nadat het gekookt is.


vaccinaties


Inentingen zijn niet verplicht voor de Verenigde Staten.


veiligheid


In principe zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar de Verenigde Staten. Maar het bezit van vuurwapens is hoog. Het is in veel staten toegestaan om in het openbaar een wapen te dragen. Geweld door vuurwapens komt in het hele land voor. Er zijn incidentele gevallen van massale schietincidenten. Deze gevallen zijn niet gericht op toeristen.  Sommige delen van grote steden zijn onveilig. Vraag bij uw hotel om informatie. Blijf in steden op hoofdwegen en parkeer op goed verlichte parkeerplaatsen. Informeer voordat u een hotel gaat boeken of het hotel in een veilige buurt ligt. Bezoekt u het zuiden van de staat Florida? Let dan op uw persoonlijke eigendommen. Vooral bij het bezoeken van grote winkelcentra (shopping malls), stranden en pretparken. Laat uw waardevolle spullen niet achter in uw (huur)auto. De handel in drugs is een groot probleem in de staten Arizona, Californië, New Mexico en Texas, die grenzen aan Mexico. Drugsbendes kunnen daarbij geweld gebruiken. Wees u hier van bewust als u in deze gebieden reist. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

 

In de stad New York in het district Manhattan vond op 11 december 2017 een aanslag plaats. Hierbij zijn gewonden gevallen. In de stad New York in het district Manhattan vond op 31 oktober 2017 een aanslag plaats. Hierbij zijn acht doden en elf gewonden gevallen. Via de website van het National Terrorism Advisory System geeft de Amerikaanse overheid officiële waarschuwingen en adviezen. Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd. Homoseksualiteit is niet strafbaar in de Verenigde Staten. Er zijn echter wel staten waar seksuele handelingen ook tussen volwassenen wettelijk verboden is. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit. 

 

Op dit moment zijn er uitbarstingen van de vulkaan Kilauea op de “Big Island” in Hawaii. Door de grote lavastromen is het gevaarlijk in bepaalde gebieden. De autoriteiten hebben parken en wegen afgesloten. Voor meer informatie ga naar de Engelstalige website van de National Park Service. In de droge gebieden in de Verenigde Staten bestaat een risico op bosbranden. Vooral aan de westkust (en met name in de staat Californië). In de wintersportgebieden in de Verenigde Staten komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Ook kunnen van juni tot en met november orkanen en cyclonen voorkomen. Die kunnen vooral aan de zuidkust en oostkust en Hawaï veel schade aanrichten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie


taal


Het overgrote deel van de Amerikaanse bevolking heeft het Engels als moedertaal, maar er worden door grote groepen ook nog andere Europese en niet-Europese talen gesproken, met name Spaans. Vooral in de grote steden wonen groepen die vaak vele generaties lang de taal van herkomst hebben behouden. Zo wordt in gedeelten van Louisiana nog steeds een Frans dialect gesproken en sommige Frans-Canadezen in New England hebben eveneens de taal van hun buren in Canada behouden. De Portoricanen en veel mensen van Spaanse afkomst spreken Spaans. Verder hebben de Inuit in Alaska hun eigen taal en wordt er op Hawaï nog een Polynesische taal gesproken.

 

Het Amerikaans als taal bestaat niet: er bestaat eigenlijk alleen een veramerikaanst Engels. Het grootste verschil met het Brits-Engels schuilt in de afwijkende uitspraak. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de dialecten van het noorden, oosten en zuiden, maar ondanks de grote afstanden lopen de dialecten nog altijd minder ver uiteen dan in een klein landje als Nederland. Door nieuwe levensomstandigheden en een andere mentaliteit ontstonden er wel nieuwe woorden, zegswijzen en uitdrukkingen. Sommige woorden kregen een andere betekenis, en ook op spelling- en grammaticagebied is er het een en ander veranderd. Toch zijn de taalverschillen tussen het Engels en het Engels-Amerikaans niet erg groot.

 

Amerikanen houden van kort en alles wat snel gaat en tijdwinst oplevert wordt zeer gewaardeerd. Indianen spreken bijna allemaal Amerikaans. Daarnaast hebben tientallen sterk uiteenlopende indiaanse talen de assimilatietechniek van de Amerikaanse overheid overleefd.


tijdzone


Deze loopt uiteen (t.o.v. Nederland) van 6 tot 11 vroeger dan onze tijd – resp. met de oostkust van de VS en Hawaii). De zomertijd in de Verenigde Staten wijkt af van de zomertijd in Europa. Het begint de tweede zondag in maart en eindigt op de eerste zondag in november. De staten Arizona (met uitzondering van Navajo Nation) en Hawaii hebben geen zomertijd.


electriciteit


Het voltage is 120 volt. Stopcontacten hebben rechthoekige gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Voor het gebruik van deze stopcontacten is een verloopstekker van type A of type B (adapter Verenigde Staten) of een wereldstekker nodig.


feestdagen


De individuele staten bepalen wat de officiële feestdagen zijn voor hun staat. Al zijn de openbare instellingen op die dagen meestal gesloten, volgen bedrijven niet altijd de aanbeveling van de staat en werken gewoon door.

New Year’s Day                              : 1 januari

Martin Luther King Day                   : derde maandag in januari

President’s Day                              : derde maandag in februari

Memorial Day                                 : laatste maandag in mei

Independence Day                         : 4 juli

Labor Day                                       : eerste maandag van september

Columbus Day                         : 2e maandag in oktober (alleen gevierd in staten met een grotere Italiaanse bevolking)

Halloween                                      : 31 oktober

Election Day                                   : de dinsdag na de eerste maandag van november

Veterans Day                                  : 11 november

Thanksgiving Day                            : vierde donderdag in november 

Christmas Day                                : 25 december


zie ook: