* Bijgewerkt t/m 2019 - wijzigingen voorbehouden.
Hoewel algemeen beschouwd als verschillend van de Europese cultuur moet de Amerikaanse cultuur beschouwd worden als behorende tot de westerse beschaving, net als de dominante culturen van andere immigratielanden als Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Het culturele erfgoed van de verschillende groepen kolonisten is gewoonlijk nog overduidelijk te herkennen in datgene wat Europeanen en Latijns-Amerikanen nu als "typisch Amerikaans" of "Anglo-Amerikaans" herkennen, al is het wel gemuteerd. De Afro-Amerikaanse cultuur heeft vooral in de muziek en amusement haar stempel gedrukt op het Amerikaanse erfgoed. De culturele indrukken die de oorspronkelijke bewoners, de indianen, hebben achtergelaten zijn te verwaarlozen. Alleen in topografische namen komen veel Indiaanse woorden voor.
Hetzelfde geldt voor de taal. Een grote meerderheid (82,1% bij de volkstelling van 2000) van de Amerikanen spreekt Engels, in een vorm die men algemeen herkent als Amerikaans-Engels. De lagere sociale lagen van de zwarte bevolking spreken Afro-Amerikaans Engels, een sociolect dat sterk van het Amerikaans van de witte bevolking afwijkt.
De Amerikaanse cultuur heeft een grote invloed op de rest van de wereld, vooral de westerse wereld, niet alleen via televisie en film, maar ook via literatuur en levensstijl. Spijkerbroek, T-shirt en baseballpetje zijn van Amerikaanse oorsprong. Popmuziek uit de VS gehoord over de hele wereld; deze is grotendeels gebaseerd op muziekvormen als country-and-western, blues en jazz. New York wordt gezien als een centrum voor opera en instrumentale muziek en heeft het befaamde theaterdistrict Broadway, waar onder andere veel musicals te zien zijn. New York en San Francisco zijn wereldwijd leiders in grafisch ontwerp en New York en Los Angeles concurreren met Europese modecentra Londen, Parijs en Milaan in de mode-industrie. Amerikaanse films (hoofdzakelijk opgenomen in Hollywood) en televisieprogramma's kunnen in grote delen van de wereld worden gezien. Amerikaanse fastfoodrestaurants, waarop graag wordt afgegeven, hebben niettemin wereldwijd vaste voet aan de grond gekregen. Amerikaanse sporten als American football, honkbal en basketbal zijn in Europa van zeer marginaal belang. Typisch Amerikaanse tradities zijn onder meer Thanksgiving, de prom ter afsluiting van het schooljaar en de cheerleaders op de schoolsportwedstrijden. Een wellicht nog belangrijker aspect van de Amerikaanse cultuur is de stimulerende omgeving voor wetenschappelijk onderzoek en technologische innovatie. In de afgelopen eeuw en vooral sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Amerika een meer dan evenredige bijdrage geleverd op die gebieden. Het is dan ook niet toevallig dat de software-industrie vanaf het einde van de jaren zeventig zich in de eerste plaats in Amerika tot een serieuze bedrijfstak ontwikkelde. Nog steeds zijn de allergrootste softwarebedrijven, met name Microsoft, Google Inc., IBM en Oracle Corporation, van Amerikaanse oorsprong.
Amerikanen worden vaak (door Europeanen) gezien als erg sociaal, conservatief, gericht op show en aanwezig. Ze scheppen graag op en over het algemeen hebben ze het niet erg op de Engelsen. Nederlanders daarentegen zijn graag geziene gasten. Bij sommige Amerikanen heerst een groot wantrouwen tegenover de overheid in het geval van calamiteiten en rampen. Sommigen van hen hangen complottheorieën aan en geloven bijvoorbeeld dat de Verenigde Naties erop uit zijn de VS te onderwerpen.
De Verenigde Staten zijn nog wel altijd een van de grootste exporterende landen ter wereld. De voornaamste uitvoerproducten zijn: machines, auto's en auto-onderdelen, vliegtuigen, chemische producten en voedselproducten, waaronder graan.
Hells Angels, Vietnam-oorlog, Ford, Hollywood, Sweet Sixteen (party), Chevrolet, hamburger (mc Donalds), Bluesmuziek, Missippi, Marshall plan, Halloween, mafia, drooglegging, Batman, Las Vegas, gooien atoombom, Spiderman, 4th of July, baseball, onbegrensde mogelijkheden (American Dream) en donuts.
John Wayne, Mike Tyson, Bob Dylan, Mohammed Ali, presdient Roosevelt, president Lincoln, Ernest Hemingway, elvis presley, Michael jackson, James Brown, basketballer, Pete Sampas, John McEnroe, Lance Armstrong, Greg Lemond, Pancho Gonzales (tennis), Josephine Baker en Marilyn Monroe.
Met een arctisch klimaat in Alaska en een tropisch klimaat op Hawaï, is er voor heel Amerika niet één beste reistijd te noemen. Over het algemeen heeft het voor- en najaar een lichte voorkeur. De temperatuur is op de meeste plekken aangenaam, de tickets wat goedkoper en in de lente pik je de langste dagen mee. Het voorjaar kent nogal wat stormgevaar met tornado’s in het midwesten en orkanen langs de zuidoostkust en de Golf van Mexico. Hawaï kan het hele jaar door bezocht worden. In de winter heb je de grootste golven en regent het iets meer. In de zomer is het iets warmer. Eind december t/m maart is het erg druk, dus dat is misschien wèl iets om rekening mee te houden.
Afrika
Botswana
Burkina Faso
Egypte
Ethiopië
Ghana
Kenia
Mali
Marokko
Namibië
Oeganda
Senegal
Tanzania
Tunesië
Zuid-Afrika
Azië en Oceanië
Armenië
Australië
Cambodja
China
Filipijnen
Georgië
India
Indonesië
Iran
Israël
Japan
Jordanië
Kirgizië
Laos
Maleisië
Mongolië
Myanmar
Nepal
Nieuw-Zeeland
Oezbekistan
Singapore
Sri Lanka
Thailand
Verenigde Arabische Emiraten (VAE)
Vietnam
Europa
Albanië
België
Bosnië-Herzegovina
Bulgarije
Denemarken
Duitsland
Engeland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Italië
Kosovo
Kroatië
Letland
Litouwen
Luxemburg
Macedonië
Malta
Montenegro
'Nederland
(Noord) Ierland
Oekraïne
Oostenrijk
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Schotland
Servië
Slovenië
Slowakije
Spanje
Tsjechië
Turkije
Zweden
Amerika
Argentinië
Bolivia
Brazilië
Chili
Colombia
Costa Rica
Cuba
Ecuador
Guatemala
Mexico
Nicaragua
Panama
Peru
Verenigde Staten
BZW’s / Sights
Archeologie
Historie
(Hoofd) steden
Highlights nr 1
Onbekende "gems"
Strand
Natuurparken (RV)
Historisch (RV)
Algemeen (AIG)
Wereldoorlog 2 (AIG)
Personen (AIG)
Overig
Tours
Blogs
Contact
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)