Bezienswaardigheden - Turkije

"efeze" (en "selcuk")




inleiding


Selcuk ligt op zo’n 2 a 3 km van de ruïnestad van “Efeze” en dient als springplank. Maar ook in deze typische Turkse stad is voldoende te zien; er is een goed museum gebaseerd op vondsten van de oude stad “Efeze”, restanten van een oud Byzantijns aquaduct en hier staat de basiliek ter ere van apostel Johannes – een van de drie belangrijkste mensen rond Jezus die hier twee Bijbelboeken zou schrijven.

 

Ook zou hier de tombe staan van de apostel. Maar natuurlijk komen de meeste toeristen om het prachtige “Efeze” te bezoeken; de best bewaarde klassieke stad van de oostkant van de Middellandse Zee en belangrijkste archeologische site van hedendaags Turkije.

 

Naast Romeinse baden en een Romeins toiletsysteem met stromend water zijn er onder meer talrijke zuilen van tempels te zien en natuurlijk restanten van de grote en zeer indrukwekkende “bibliotheek van Celsus” en de overblijfselen van een theater en odeon.  

 

Op de route tussen Selcuk en Efeze ligt aan je linkerhand de befaamde (ooit als een van de zeven wonderen der wereld beschreven) tempel van “Artemis” die verwoest werd door de Goten. Helaas staat er nog maar een pilaar overeind. Even verderop, op de heuvel Aladağ, aan de andere kant van Efeze, staat het huis van Maria, dat gevonden werd op instigatie van visioenen van Anna Catharina Emmerich.

 

Ook zou zij hier overleden zijn maar ook hierover is discussie. Ook is de grot van de heilige Zeven Slapers te bezichtigen.


highlights


Wellicht het bekendste gebouw van de ruïnestad van “Efeze” is de “bibliotheek van Celsus”. Dit prachtige bouwwerk wat nog voor een groot deel overeind staat en je een goed beeld geeft hoe het ooit in volle glorie eruit heeft moeten zien werd gebouwd door de zoon van de Romeinse gouverneur in de 2e eeuw v.Chr. te ere van z’n vader die net was overleden.

 

Naast dat het de tombe van de oude gouverneur zou worden werden hier zo’n 12.000 boekrollen bewaard in niches in de muur. Er werd een gat van tussen de 1 en 2 meter tussen de buiten- en binnenmuur gehouden om het papier te beschermen tegen de vochtigheid en temperatuur buiten.

 

Het “grote theater” staat aan het einde van de havenstraat en is een Romeinse reconstructie – het is een deels Romeins en nog deels Grieks theater waar ooit 25.000 bezoekers plaats konden nemen. De rijen stoelen werd steeds steiler gebouwd wat de akoestiek en het zicht van de kijkers verbeterde. De Romeinen zouden het oude theater verbeteren en uitbreiden; het theater wordt vandaag de dag nog gebruikt. Van de bovenste plaatsen heb je zicht op de “verzilte” haven, de bezuilde straat en de oude stad van de Grieken.  

 

Langs de weg van “Curetes” kom je eerst de indrukwekkende tempel van “Hadrianus” tegen. Tegenover de tempel van deze grote Romeinse keizer zijn de “terrashuizen” van Efeze; na Pompeï de best gepreserveerde Romeinse huizen ter wereld waar je kunt zien hoe de “rich & famous” in die tijd leefde. Deze uit twee verdiepingen bestaande huizen zijn de huizen totaal bedekt met fresco’s en de vloeren in mozaïek.

 

Verder heb je het gymnasium en een stadion met Romeinse baden, toiletten, een ceremonie hal, een zwembad en oefenvelden. Je kunt een kerk bezoeken, het centrum van de bezigheden; de agora (marktplein) en de heilige weg die naartoe leidde. Fonteinen, een Odeon waar kleine musicals werden gehouden, badhuizen, poorten en muren.



geschiedenis


Efeze, wat toen nog aan de Ionische Zee lag, werd gesticht door Griekse kolonisten op de noordelijke hellingen van berg “Pion”. Het was in de 6e eeuw een stad van welvaart en lag op ongeveer een kilometer afstand van waar later de tempel van “Artemis” werd gebouwd. In het jaar 560 v.Chr. werd de groeiende stad makkelijk veroverd door Koning “Croesus” van Lydia, omdat de stad geen defensieve muren had aangebracht.

 

De Koning verwoestte de stad en verplaatste het ten zuiden van de niet verwoeste tempel en werd verplicht belasting te betalen. Toen de stad onder Perzisch bewind kwam te staan zou het deelnemen aan de Ionische opstand en in 415 v.Chr. zou het soldaten leveren voor de strijd aan de Griekse stad Sparta.

 

In 356 v.Chr. werd de eerste tempel van “Artemis’ verwoest bij een brand en werd begonnen aan een tweede – een die beschouwd zou worden als een van de zeven wereldwonderen.

 

Alexander de Grote

De bouw ervan was goed op weg toen Alexander de Grote het gebied veroverde en zeer onder de indruk was van de welvaren stad en tempel. Alexander zou aanbieden om de kosten van de tempel te betalen als deze naar hem vernoemd zou worden – zo ver gingen de bouwers niet. Toen Alexander overleed werd de regio inclusief Efeze onderdeel van het eigendom van een van z’n generaals (“Lysimachus”). 

 

Omdat de haven verzilte zou hij degene zijn die de bewoners dwong westwaarts te trekken en daar een nieuwe stad te bouwen. Er werd een grote defensieve muur om de wederom zeer welvarende stad gebouwd en deze werd nog groter toen burgers uit andere steden hiernaartoe werden geëscorteerd om hier te gaan wonen.

 

Efeze zou door de eeuwen voordat de Romeinen kwamen aan verschillende partijen toekomen en uiteindelijk aan het Romeinse Rijk zelf (133 v.Chr.). 

 

Hoofdstad van de Romeinen in de regio

Het Romeinse Efeze werd de hoofdstad van “Klein Azië” door z’n drukke zeehaven, handelsroutes en z’n heiligdommen; z’n bevolkingsaantal zou oplopen tot een kwart miljoen. Apostel Johannes zou hier 3 jaar wonen en twee Bijbelboeken schrijven; “de brief van Paulus aan de Efeziers” en “Handelingen van de Apostelen”. Ook gaat de legende dat de heilige maagd Maria hier gewoond zou hebben. 

 

De grote werd in 262 vernield en leeggeroofd door de Goten en de stad raakte in de eeuwen erna in een neerwaartse spiraal. Grootste boosdoener was wederom de verzilte haven – de haven werd herbouwd, leeg gegraven maar er was geen ontkomen aan. In de 7e eeuw n.Chr. toen Keizer Justianian de stad bezocht en zocht naar een geschikte plek om een basiliek voor apostel Johannes te bouwen werd besloten om deze een stuk landinwaarts te bouwen, waar het huidige Selcuk ligt.



tips & advies (2004)


Er is een klein busstation (en treinstation) in Selcuk waaruit je langs de kust noord- en zuidwaarts kunt reizen. Maar er gaat ook een bus landinwaarts.

 

Selcuk – Pamakkule: eerst zul je een bus naar de stad “Denizli” moeten nemen. Daarvandaan gaan geregeld bussen naar Hierapolis / Pamakkule; de bus neemt zo’n 3 uur in beslag om in Denizli te komen – daarvandaan is het nog zo’n half uurtje naar Pamukkele. (09:30 – 13:00).

 

Prijs naar Denizli is rond de 3,5 euro.


  • Naam : “Vardar” pension (Selcuk)

Adres : Sahabettin Dede Caddesi 7

Prijs : 15.000.000 L (single)

Tel.nr. : 892 4967

 

Inhoud:

Zeer centraal gelegen in de stad Selcuk maar toch in een redelijk rustige straat vlakbij de markt en het Byzantijnse aquaduct. De kamers zijn klein maar schoon en prima om een paar nachten te slapen. De eigenaar spreekt meerdere talen waaronder “gebrekkig” Nederlands.

 

Vanaf hier is het mogelijk om de 2,5 kilometer naar de ruïnes van “Efeze” te lopen. Ontbijt is inbegrepen.


Zoals hierboven beschreven is dit een van de best bewaarde Romeinse (en deels ouder) steden wereldwijd. Net als “Pompeï” en “Hercanuleum” is het hier heet en druk. Tip is zoals altijd – kom vroeg of laat, niet in het hoogseizoen en neem zelf water mee want het is schreeuwend duur.

 

In 2004 was de entreeprijs 8 dollar exclusief de terrashuizen waar je nog ‘ns 8 euro voor moest betalen. Daarentegen is een bezoek aan Efeze en de omgeving zeker de moeite waard.



zie ook:




meer links:


Plovdiv

BULGARIJE

Plovdiv ligt in het centrum van Bulgarije en heeft talloze Romeinse overblijfselen en ruïnes. 

Sufetula

TUNESIE

Vlakbij de Tunesische stad Sbeitla ligt de Romeinse overblijfselen van de stad Sufetula.