Bezienswaardigheden - Turkije

"cappadocia" ("Goreme")




inleiding


Cappadocië is een landstreek ten zuiden van de steppe in de Turkse regio's Centraal-Anatolië en Oost-Anatolië. Het gebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van 's werelds grootste natuurwonderen. Je kunt grotwoningen, ondergrondse steden bezoeken die dienden als schuilplaats en een mysterieus labyrint vormen door kleine, smalle gangetjes, kamers en “boobytraps” voor ongewenste indringers.

 

Er zijn  “verborgen” kloosters, kerken met prachtige (Bijbelse) fresco’s en kastelen bezoeken en natuurlijk is het de bedoeling dat je ook zelf overnacht in een woongrot. Deze “gatenkaas” steden zien er uit een onrealistisch maanlandschap met rotswanden, kegels, schoorstenen en vreemdsoortige pieken. Vandaag de dag is het voor de bewoners verboden in de grot- of holwoningen te wonen maar dit was gewoon tot 1951.

 

Daarvoor woonden er mensen millennium na millennium in. “Goreme” is een echt toeristisch stadje, het centrum van de regio waar alles is wat een moderne toerist nodig acht voor een geslaagde reis. Je kunt hier slapen in een grot, een bezoek brengen aan een groot zeer interessant open lucht museum, een biertje drinken in een grot en bijvoorbeeld een tocht maken in een hete luchtballon. Wil je een meer authentiek verblijf zul je even verderop moeten kijken.  

 

Als je even genoeg hebt van het “Star Wars” panorama ga dan een wandeling maken in de prachtige 16 kilometer lange “Ihlara” vallei – een groene oase gevuld met vogels en schitterende uitgehakte kerken met eveneens zeer indrukwekkende fresco’s. Als er een regio is in Turkije die je niet mag missen is het deze wel.


highlights


Goreme:

In dit backpackstadje kun je al veel zien wat de regio zo beroemd heeft gemaakt.

 

De hoogvlakte waarin deze kuil zich bevindt, ontstond na een enorme uitbarsting van drie vulkanen zo'n 40 miljoen jaar geleden. De erupties en de vulkanische neerslag, die op de grote uitbarsting volgden, hielden vele duizenden jaren aan.

 

In de miljoenen jaren daarna, sleten de extremen van het landklimaat en de rivier de Kizilirmak het plateau uit. De vorming van de typische tufsteenkegels komt grotendeels door harde stukken lava die oorspronkelijk in de enorme `tufsteenkoek' lagen. 

 

Door erosie kwamen ze bloot te liggen, waarna wind en water minder invloed hadden op het onderliggende tufsteen. Op plaatsen waar deze harde stenen in de tufsteenkoek ontbraken, vormden zich tafelformaties, waarin rivieren diepe ravijnen uitsleten.

 

Al in de prehistorie werd dit gestolde lava gewonnen en werden de markante tufsteenkegels uitgehakt tot woningen.

 

Deze grotwoningen zijn vooral in Goreme omgeturnd tot hostelkamers voor toeristen. Je bent dus aan je stand verplicht om in ieder geval een hostel te kiezen waar je in een grot slaapt.  

 

Het openluchtmuseum

Daarnaast zou je eigenlijk een bezoek moeten brengen aan het openluchtmuseum (zie onder) aan de rand van de stad.

 

Vergeet niet even buiten het museum naar het “Tokali Kilise” te gaan – een van Goreme’s grootse en mooiste kerken met prachtige (Bijbelse) fresco’s in twee ruimtes. In het centrum zelf kun je een bezoek brengen aan het Romeinse kasteel waarvan wordt gezegd dat deze werd gebruikt als tombe voor Romeinse nobelen. 

 

Tenslotte is daar verscholen in het labyrinth van de stad het “Konak Turk Evi”, een villa waar ooit “Mehmet Pasa”, een Ottomaanse leider in heeft gewoond. Als het open is kun je hier twee prachtige kamers zien bedekt met fresco’s die gemaakt zijn door de kunstenaar die ook verantwoordelijk is voor de eetzaal in “Topkapi” paleis te Istanbul. Natuurlijk kun je verschillende wandelingen maken rond het stadje door het zeer mystieke (maan)landschap van de regio.


Rondom Goreme:

Een van Cappadociá’s hoogtepunten is een bezoek aan “Derinkuyu” wat letterlijk diepe bron betekent. Het is een ondergrondse stad van 7 verdiepingen diep met grote kamers, stenen trappetjes, kleine en smalle gangetjes, ramen tussen de verschillende kamers en een ventilatieschacht die je doordringt van het feit hoeveel meters je je onder de grond bevind.

 

Deze steden waren al bewoond van de 7e eeuw v.Chr. en in tijden van vrede leefden de mensen boven de grond – als er dreiging was konden de bewoners tot 6 maanden lang onder de grond bivakkeren.

 

Er waren ook “boobytraps” ingebouwd indien indringers probeerden de ondergrondse steden in te komen – gaten in de vloer, grote stenen die in “doorgangen” geduwd konden worden en openingen waarin hete olie gegooid kon worden.

 

Dus naast het feit dat hier tien duizenden mensen konden “schuilen” was het ook een perfecte manier om mensen zonder gezien te worden konden vervoeren – een onzichtbaar tunnelcomplex voor het vervoer van soldaten maar ook van goederen. Als je even genoeg hebt van de kegels en schoorstenen dan kun je de “Ihlara” vallei bezoeken – een kilometers lange zeer groene vallei gevuld met vele vogels en prachtige uitgehakte kerken versierd met indrukwekkende fresco’s.

 

Ook al worden de echte grotwoningen niet meer bewoond, de bewoners van de regio wonen wel degelijk in huizen die gemaakt zijn van het stenen materiaal wat hier voor handen is waardoor je een “Star Wars” achtig tafereel krijgt voor geschoteld. Dit kun je o.a. zien in het dorpje “Selime”. Misschien wel de mooiste tufsteenkegels staan in “Cavusin” vallei  - een onrealistisch panorama over de grotwoningen, kegels die ook wel “schoorstenen” worden genoemd.



geschiedenis


Cappadocië was de bakermat van het volk van de Hettieten en tijdens het Oud-Hettitische Rijk zal de hoofdstad, Hattusa, in Cappadocië gelegen zijn.

 

Maar de Hettieten moesten in 1200 v.Chr. na hun ondergang plaatsmaken voor de Phrygiërs die Hattusa in brand staken en daarmee een eind maakten aan de Hettitische overheersing in Cappadocië, nog later kwamen de Cimmeriërs.

 

Na deze twee heerschappijen begon dan Perzië eveneens met een expansie, waardoor Cappadocië onder Perzisch bewind kwam van de 6de tot de 4de eeuw voor Christus. Uit die tijd dateert de oudste vermelding van de naam Cappadocië.

 

Onder het Perzisch gezag genoot Cappadocië een grote zelfstandigheid en culturele vrijheid. Zo mocht het bijvoorbeeld de vuurgod blijven eren die de vulkanen in toom moesten houden en ook mochten ze hun eigen architecturale stijlen behouden.

 

In de 4de eeuw voor Christus was het tijd voor Alexander de Grote om zijn grote intrede op het Aziatische continent te maken. Cappadocië bleef hiervan niet gespaard en werd bij het Hellenistische Rijk ingelijfd. Alexander heeft echter nooit in Cappadocië verbleven waardoor het weer een zekere vrijheid kon behouden.

 

Onder Romeins gezag

Toen het Hellenistische Rijk in 323 v.Chr., na de dood van Alexander, onder de diadochen werd verdeeld kwam Cappadocië onder het vorstengeslacht van Ariarathes. Dit geslacht regeerde van 323 tot 93 v.Chr. en waren zeer Romeins gezind.  

 

Het geslacht der Ariarathesen hield de Romeinen zo goed mogelijk gezind om hen gunstig te stemmen. Later hielpen ze de Romeinen ook in hun oorlog tegen de Seleuciden in Syrië en nog later in hun conflict met Aristonicus van Pergamum. Zo konden zij lange tijd de Romeinen te vriend houden.

 

De burgeroorlog tussen Julius Caesar en Pompeius brak uit en Cappadocië steunde Pompeius. Nadat deze bij de Slag bij Pharsalus was verslagen, kozen ze partij voor Caesar. Na diens dood sloten ze zich aan bij zijn moordenaars Brutus en Cassius die het Oosten bestuurden, maar wanneer deze een nederlaag lijden tegen Marcus Antonius en Octavianus steunen ze Marcus Antonius.

 

Deze werd echter bij Actium verslagen door Octavianus en Cappadocië sloot zich aan bij Octavianus. Zo konden ze lange tijd hun autonomie waarborgen. Wel kwam er een einde aan de dynastie van Ariobarzanes. Archelaüs van Cappadocië werd de nieuwe koning, een vazalkoning onder de Romeinen. In 17 n.Chr. werd Cappadocië dan toch een provincie van het Romeinse Rijk door Tiberius.

 

De provincie was vredig en kalm maar van kapitaal belang op militair gebied. Ze vormden de grens tussen het Rijk en de oostelijke vijanden. Daarbij kwam nog dat Cappadocië beschikte over de enige militaire haven van de Zwarte Zee in de stad Trapezus.

 

Van Byzantium tot heden

Hierdoor kwam het dat de provincie niet bestuurd werd door een gouverneur maar door de legaten, bevelhebbers van de legioenen. Cappadocië stond bekend om zijn zilver- en tinmijnen en voorzag het imperium voor de rest ook van graan, graniet, wierook, ivoor, papyrus, katoen en hout. Ook in het Byzantijnse Rijk bleef Cappadocië dit militaire en economische belang behouden. Vanaf deze tijd tot de jaren 1950, toen op last van de regering deze holwoningen verlaten werden, woonden hier mensen. 

 

Nu zijn de meeste van Cappadocia’s grotten als museum ingericht.



tips & advies (2004)


Er is een klein busstation in het centrum van Goreme maar omdat het zo’n kleine stad is kun je hiervandaan niet naar elke uithoek van het land “bussen”. Een treinstation ontbreekt.

 

Goreme – Urfa: je zult eerst met een bus naar de stad “Kayseri” moeten reizen; deze bussen gaan elk uur en de reis

duurt zo’n 1,5 uur; kosten ongeveer $ 3. Daarvandaan kun je om middernacht een nachtbus nemen naar de stad Urfa.


  • Naam : “Goreme openluchtmuseum

Prijs : $ 10

Tijd : 08:00 – 17:00

 

Inhoud:

Dit UNESCO werelderfgoedlijstmuseum ligt zo’n kilometer buiten het centrum van “Goreme” en is zeker de moeite waard om te bezoeken – zeker als je in tijdnood bent en geen dagtrip kan doen. Het terrein is zoals je op foto’s ziet van de regio – een maanlandschap met kegels en pieken waarin Byzantijnse kerken, graven, kapellen en kloosters uitgehakt zijn.

 

In sommige zijn prachtige (Bijbelse) fresco’s te zien terwijl in andere voorraadkelders, ondergrondsegraven, bankjes, keukens en vele andere dingen te zien zijn.

 

TIP: kom vroeg in de morgen voordat de toergroepen arriveren.

TIP: voor de “Karanlik Kilisesi” moet je extra betalen ($ 7)


Wij hebben een poging gewaagd om ’s avonds een biertje te gaan drinken – in de “Flintstone” bar was de muziek goed, het bier perfect maar we waren bijna alleen (helaas).

 

Er zit in het centrum van het dorp een gezellig restaurant (volgens mij “Goreme” genaamd) waar je goed kunt eten en waar een groot buitenterras is met grote leren poefen. Binnen moet je je schoenen uit en neem je zittend plaats achter een tafel op de grond op kleden.


  • Naam : “Kemal’s” guesthouse

Adres : Zeybek Sokak 3

Prijs : 17.500.000 L (double)

Tel.nr. : 271 2234

Email : kemalsguesthouse@hotmail.com

 

Inhoud:

Perfect centraal gelegen in het centrum van “Goreme” ligt dit fantastische en zeer relaxte (hippie)hostel. Zeer vriendelijke eigenaren, een prima grotkamer zonder echt fantastisch te zijn – gewoon standaard. Vooral de wc’s zijn zeer klein.

 

Het grote voordeel van dit hostel is naast z’n ligging is de grote tuin waar je heerlijk in kunt ontbijten (is inbegrepen) en ’s middags in kunt relaxen. Wc’s en douches zijn op de gang.


Natuurlijk is het mogelijk om deze plekken individueel te bezoeken – je zult een hoop tijd, geduld en uithoudingsvermogen moeten hebben. Daarnaast kom je er niet onderuit om overal individuele entreetickets te betalen en het vervoer tussen de plekken die niet frequent gaan (als ze al gaan tussen deze “toeristische” plekken. Tenslotte ontbreekt een (Engels sprekende) gids waardoor je van veel informatie onthouden zult worden.

 

Een tour zoals hieronder beschreven is niet alleen zeer gezellig, maar ook leerzaam en een prima manier om veel te zien en te horen in een korte periode.

 

TOUR CAPPADOCIA (1 dag):

Prijs : 50.000.000 L

 

Je vertrekt rond 9:15 vanuit het centrum van “Goreme” in een minibusje met een groep van zo’n 10 mensen en zult o.a. deze plekken bezoeken:·

  • “Goreme” (een panorama van buiten de stad); ·
  • “Derinkuyu” (ondergrondse stad);
  • “llhara” vallei; hier eet je lunch langs de rivier
  • “Selime” (grotwoningen en klooster);
  • Caravanserai (“Agzikara Hani”);
  • “Avanos” (voorstelling van een potterie);
  • De schoorstenen van “Cavusin”

Rond zeven uur in de avond ben je terug in “Goreme”.



zie ook:




meer links:


Matmata

TUNESIE

Ondergrondse woningen in Matmata in het zuiden van Tunesië tegen de kou maar ook tegen de hitte. 

Wadi Rum

JORDANIE

De rode stenen en zand zijn karakteristiek voor het natuurpark Wadi Rum in zuid Jordanië.