PRAKTISCHE INFORMATIE - Tunesië

* Bijgewerkt t/m 2014 - wijzigingen voorbehouden.


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Kosten
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen 

paspoort en visa


Uw paspoort moet geldig zijn in de periode tussen aankomst tot en met uw vertrek. Voor een toeristisch bezoek korter dan drie maanden is geen visum nodig. Voor mensen die een pakketreis hebben geboekt volstaat een identiteitskaart.


ambassades


 • Ambassade Tunesië in Den Haag: Gentsestraat 98, Tel: 070-3512251
 • Nederlandse ambassade in Tunesië: 6-8 Rue EL Mahrajene, Tunis, Tel: +216 71155300 

geldzaken


De munteenheid van Tunesië is de diner (TND) die komt in een halve, 1, 5,10, 20, 50 en 100 munten. De biljetten zijn in 5,10, 20 , 30 en 50 dinar. 

 

Bankpas

 • Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo.
 • Gebruik van een bankpas is niet altijd gratis, maar meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden.
 • Er geldt een limiet per dag.
 • Let op: Sommige banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard

 • Creditcards worden in grote hotels, restaurants en winkels geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten

Geld wisselen

 • Bij banken en wisselkantoren kunt u geld wisselen. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan een bank.

Bijzonderheden

 • Neem naast een bankpas en een creditcard voldoende contant geld mee.
 • Travellercheques, bij voorkeur in euro's of Amerikaanse dollars, worden op veel plaatsen geaccepteerd en kunt u bij de banken inwisselen, vaak tegen een ongunstiger koers dan contant geld. 

gezondheid


In Tunesië komt geen malaria voor. Ook bestaat er geen risico op andere gevaarlijke epidemische ziekten. Hiv-infectie vormt ook geen buitensporig hoog risico. Als je de zuidelijke woestijn van Tunesië intrekt, doe je er goed aan je gedegen voor te bereiden. Neem in ieder geval voldoende water mee. Ga uit van vier liter per persoon per dag en in de zomermaanden misschien nog wel meer. Zonder water ben je nergens in de Sahara.

 

Het leidingwater in Tunesië is licht gechloreerd en is veilig. Het kan in sommige gevallen echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze zeldzame klachten kun je voorkomen door toch maar gewoon water uit flessen te drinken. Buiten de grote steden moet je water eerst koken voor gebruik als het niet uit een verzegelde fles komt. Ook als je er ijsblokjes van wilt maken of er groente mee wilt wassen. Veel toeristen lopen diarree op tijdens hun vakantie door het eten van rauw vlees. 


vaccinaties


Inentingen zijn niet verplicht voor Tunesië, behalve als je een week eerder nog in een gebied bent geweest waar Gele Koorts heerst. Een DTP-vaccinatie en bescherming tegen hepatitis A worden aanbevolen. 

 

Het is echter altijd verstandig om even contact op te nemen met je huisarts of de GGD. Of je andere vaccinaties nodig hebt, hangt af van je reisdoel en je persoonlijke gezondheidssituatie.


veiligheid


De noodtoestand is nog niet opgeheven. Reizigers krijgen de raad om zich afzijdig te houden van grote menigtes en betogingen (die  gevaarlijk kunnen zijn en soms met veel geweld gepaard gaan) en verplaatsingen op geïsoleerde plaatsen te vermijden. De reizigers worden aangeraden  om vóór en tijdens hun verblijf de actualiteit te volgen.  Reizen tijdens de nacht wordt afgeraden. De reizen naar de grenszones met Libië en de woestijngebieden  gelegen ten zuiden van Tataouine worden afgeraden (mogelijkheid van gewapende incidenten).

Criminaliteit
De criminaliteit en overvallen met  geweld tegenover buitenlanders blijven beperkt, maar de tendens is stijgend (ook in de betere wijken). Men dient zeer bedacht te zijn voor gauwdieven op openbare plaatsen en plekken waar veel toeristen komen (markt, medina, hotel, strand). Afgelegen straten en wijken en parken worden beter vermeden en worden best niet alleen aangedaan. Bij een gewelddadige overval  wordt best alles onmiddellijk afgegeven en is ieder verzet gevaarlijk.

 

Sommige jonge Tunesiërs, vaak van eenvoudige afkomst, tonen zich meester in de verleiding van Europese (vaak oudere) vrouwen in clubs en toeristische hotels. Onder het mom van grote liefdesverklaringen, proberen ze soms een financieel voordeel te bekomen. In andere gevallen trachten ze de vrouwen tot een huwelijk te overtuigen om op die manier een verblijfskaart voor België te bekomen. Het is belangrijk te weten dat het volgens de Tunesische traditie het absoluut niet de gewoonte is te huwen met een vrouw die ouder is dan de man. Het is daarom aangeraden voorzichtig en rationeel te blijven wanneer u een liefdesrelatie aanknoopt in dergelijke omstandigheden. 


taal


De officiële taal van Tunesië is het Arabisch maar vooral in de handel wordt ook Frans gebruikt. Dit wordt echter steeds minder. De grootste oorzaak hiervan is dat de Tunesische jongeren zich steeds meer vinden in het klassiek Arabisch. Het Berbers is eigenlijk om dezelfde reden verdwenen uit Tunesie. Alleen wordt dit tegenwoordig al niet tot nauwelijks meer gesproken. 

 

Er zijn in Tunesië per regio verschillende dialecten. Er is ook een groot verschil tussen de gesproken en geschreven taal. Maar net als alle andere Arabische landen, wordt er geschreven en gelezen van rechts naar links. 


tijdzone


Er is geen tijdsverschil met Nederland (UTC + 1)  - ook zij hebben een zomer- en wintertijd. 


electriciteit


De netspanning in Tunesië bedraagt 230 Volt. Soms zijn er nog afwijkende stopcontacten in gebruik, hiervoor heeft u adapter nodig.


feestdagen


1 Januari                  : Nieuwjaarsdag

20 Maart                   : Onafhankelijkheidsdag

21 Maart                   : Dag van de jeugd

9 April                       : Dag van de martelaren

1 Mei                         : Dag van de arbeid

25 Juli                       : Dag van de Republiek

13 Augustus              : Vrouwendag 

7 November               : Herdenkingsdag


zie ook: