PRAKTISCHE INFORMATIE - Tsjechië

* Bijgewerkt t/m 2015 - wijzigingen voorbehouden.


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen

paspoort en visa


Sinds 1 mei 2004 is Tsjechië lidstaat van de EU. Voor Tsjechië heeft sindsdien iedereen alleen een geldig paspoort óf een geldige identiteitskaart nodig


ambassades


  • De Tsjechische ambassade in Nederland: Paleisstraat 4, Den Haag, tel.nr :070 313 0031
  • De Nederlandse ambassade in Tsjechië: Gotthardska 6/27, Praag, Tel.nr.: +420 233 015 200

geldzaken


Munteenheid 

  • Tsjechische kroon (CZK) 

Bankpas 

  • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden
  • Er geldt een limiet per dag. 

Creditcard 

  • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd.
  • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden. 

Geldautomaten 

Geld wisselen 

  • Bij banken, reisbureaus en wisselkantoren kunt u geld wisselen. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan banken. 

Bijzonderheden 

  • Op termijn zal Tsjechië overgaan op de euro. Ingangsdatum nog onbekend.

gezondheid


Het niveau van de gezondheidszorg in Tsjechië is prima in orde. Houd er wel rekening mee dat veel medische posten en ziekenhuizen op grotere afstand kunnen liggen dan wat je in Nederland gewend bent. Uiteraard geldt dit niet voor (grote) steden en dichtbevolkte gebieden. Een reisverzekering is aan te raden. Het kraanwater kan zonder gezondheidsproblemen als drinkwater gebruikt worden. Het leidingwater is echter niet zo smaakvol als het Nederlandse water, waardoor de meeste toeristen de voorkeur geven aan mineraalwater uit de fles. Een specifiek gezondheidsrisico wat met betrekking tot Tsjechië vermeld moet worden is het gevaar van teken. Ongeveer een derde van de teken in Tsjechië kunnen je besmetten met de ziekte van Lyme. Deze ziekte kan levensgevaarlijk zijn. Neem daarom de nodige voorzorgsmaatregelen als je de natuur in trekt. Dat geldt vooral voor Moravië en Zuid-Bohemen. Draag lange broeken en sokken, draag bij voorkeur ook een pet of hoed in de bossen en controleer je iedere dag op teken op je lichaam.


vaccinaties


In Tsjechië is er geen enkel vaccinatie verplicht. Voor Tsjechië wordt vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen als je langer dan vier weken in de natuur gaat wandelen of kamperen van maart tot en met november, of op andere wijze meer risico loopt in Tsjechië, overleg hierover met ons.

 

Inentingen tegen teken-encefalitis

Vaccinatie tegen teken encefalitis bestaat uit drie vaccinaties met tussenpozen van één en zes tot dertien maanden. Een versneld schema bestaat uit twee inentingen met een tussenpoos van twee weken. Na deze twee inentingen ben je gedeeltelijk beschermd. Na je reis kun je dan eventueel je laatste vaccinatie halen, zes tot dertien maanden na de tweede vaccinatie. Het beste is om een minimaal een half jaar voor vertrek met de inentingen te beginnen.


veiligheid


Tsjechië kent relatief weinig criminaliteit, met uitzondering van Praag dat gebukt gaat onder een toenemende stroom aan dieven, oplichters en zakkenrollers. De populariteit van Praag als toeristische bestemming zorgt ervoor dat deze stad met vergelijkbare problemen als andere Europese hoofdsteden te maken heeft. Pas daarom goed op je spullen, wees alert op zakkenrollers en ga niet in op het aanbod op straat om geld te wisselen.


taal


Verreweg het grootste deel van de bevolking van Tsjechië spreekt het Tsjechisch, wat ook de voertaal is op scholen en bij de overheid. In totaal gebruiken zo'n 97% van de gehele bevolking haar moedertaal. In de grensstreken hebben sommige inwoners de taal van het buurland als moedertaal, zo spreken zo'n 50.000 mensen in het Ertsgebergte Duits en wordt in het noorden door ongeveer 50.000 Tsjechen Pools gesproken. Verder spreken zo'n 140.000 inwoners van Tsjechië het Romani, ook wel het zigeuners. Oude mensen spreken nog wel Duits en Russisch maar Engels is steeds meer ingeburgerd.


tijdzone


Er is geen tijdsverschil tussen Tsjechië en Nederland. Omdat Tsjechië een zelfde zomertijdschema kent als Nederland vallen ook de wintertijd en zomertijd gelijk.


electriciteit


De stroomspanning is overwegend 220 Volt. Tsjechië heeft andere geaarde stopcontacten dan Nederland (geen zijaarde maar middenaarde). Nederlandse ronde stekkers zijn daarom niet te gebruiken. Wel te gebruiken zijn “platte” stekkers. Om apparatuur met ronde stekker te kunnen gebruiken zou u een eurostekker mee moeten nemen.


feestdagen


01 Januari     

Maart – April 

30 April 

01 Mei          

08 Mei

05 juli

06 juli

28 september

28 oktober

17 november

24 december

25 en 26 december

Nieuwjaarsdag / Onafhankelijkheidsdag

Pasen

Verbranden van de heksen

Dag van de arbeid

Bevrijdingsdag

Dag van de heilige Cyrillus en Methodius

Sterfdag van Jan Hus

Dag van de heilige Vaclav

Onafhankelijkheidsdag

Studentenopstanden

Kerstavond

Kerst



zie ook: