Bezienswaardigheden - Thailand

"ayuttayah"




inleiding


Het culture hart van het land – zeer vruchtbare grond rond de moederrivier “Menam” waar ook het grootste gedeelte van de Thaise bevolking woont en werkt. “Ayuthaya” is de voormalige hoofdstad van Thailand en herbergt honderden tempels en andere culture schatten. Verwacht hier overigens geen rijstvelden meer maar eerder industrie en een moderne stad, niet zo verwonderlijk zo dichtbij Bangkok.

 

De moderne stad ligt tegen de historische stad Ayutthaya aan, de hoofdstad van het oude koninkrijk Ayutthaya. Het Historisch Park Ayutthaya, dat de historische stad omvat, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad Ayutthaya, gesticht rond 1350 als hoofdstad van het Koninkrijk Ayutthaya door de Siamese Koning U Thong, werd over een periode van ca. 400 jaar door 33 koningen opgebouwd.

 

In 1767 werd de stad door het Birmese leger verwoest. De stad ligt aan de samenvloeiing van 3 rivieren: de Chao Phraya, de Pa Sak (of Nam Pasak) en de Lopburi. Door het graven van een aanvullend kanaal werd de stad volledig door waterwegen omringd. Vele Europese naties, waaronder de Nederlandse V.O.C., hadden in deze eens welvarende stad handelsposten.


highlights


“Het Historische Park”:

Het Historisch Park Ayutthaya in Ayutthaya omvat de oude hoofdstad Ayutthaya van het Koninkrijk Ayutthaya en heeft meer dan 400 tempels. Ayutthaya werd in 1991 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Eeuwenoude tempels (zogenaamde "wat") en paleizen liggen verspreid in de omgeving van Ayutthaya. Een van de meest belangrijke is de Wat Phra Sri Sanphet.

 

Deze koninklijke tempel, gebouwd in 1448 en twee keer gerestaureerd, stond binnen de muren van het oude Koninklijk Paleis. De tempel wordt bewaakt door drie chedis. Van het koninklijk paleis zelf is niets meer over. Ten zuiden van de tempel ligt het modernere Viharn Phra Mongkol Bopit. Dit complex herbergt een van de grootste bronzen Boeddhabeelden van Thailand.

 

Hier vlakbij, aan de rand van het Phra Ram Park, ligt de Wat Phra Ram tempel, gebouwd in 1369 door Koning Ramesuen. In het park liggen ook de ruïnetempels van Wat Phra Mahathat, daterend uit 1374. De Wat Ratchaburana, gelegen ten noorden van de Wat Phra Mahathat, stamt uit de 15e eeuw. Dit is de tempel waar in de tuin een Boeddhagezicht totaal is omvangen door stronken van een boom.

 

Ook liggen op loopafstand het Nationaal Museum Chao Sam Phraya en het in de 19e eeuw herbouwde Chandra Kasem-paleis. Een van Ayutthaya’s best bewaarde tempels is de Wat Na Phra Meru, gelegen op de noordoever van de Lop Buri rivier. Aan de oostelijke oever van de Pasak ligt de Wat Phanan Choeng, met een 19m hoog Boeddhabeeld, stammend uit de 14e eeuw.


“De olifanten-kraal”:

In de gouden tijden van “Ayuttaya” werden voorraden olifanten elk jaar aangevuld met een nieuwe “lading”.

 

Groepen wilde olifanten werden een complex ingejaagd gemaakt van grote dikke houten palen,  die op 45 graden de grond zijn ingestoken, waar ze later als lastdier of oorlogsmachine konden worden gebruikt.

 

Deze “kraal” ligt zo’n 4km van het centrum van de stad af en geeft een goede indruk hoe dit in z’n werk is gegaan. De koning had een speciale plek op een verhoging om de boel in de gaten te houden. De laatste gevangenen werden hier in 1903 ingejaagd. 

 

Andere bezienswaardigheden:

  • Het “Bang Pa-In” paleis is een zomerpaleis gelegen op ongeveer 20 kilometer ten zuidwesten van Ayutthaya.


geschiedenis


Het Koninkrijk Ayutthaya was een historisch Thais koninkrijk dat bestond van 1351 tot 1767. Koning Ramathibodi I probeerde zijn koninkrijk te verenigen en stichtte Ayutthaya als hoofdstad in 1351. In 1360 verklaarde hij Theravada Boeddhisme tot staatsgodsdienst van Ayutthaya.

 

Ramathibodi's wetscode, aangevuld met koninklijke besluiten, bleef algemeen van kracht tot diep in de 19e eeuw.

 

In 1376 nam hij het koninkrijk Sukhothai over. Aan het einde van de 14e eeuw werd Ayutthaya beschouwd als sterkste mogendheid van Zuidoost-Azië, maar het miste de mankracht om de regio te beheersen.

 

In het laatste jaar van zijn leven had Ramathibodi Angkor veroverd gedurende de eerste van vele succesvolle Thaise aanvallen op de hoofdstad van het Khmer-rijk.

 

Deze politiek was erop gericht om Siams oostelijke grens veilig te stellen door Vietnamese uitbreiding naar Khmer-territorium tegen te gaan. De verzwakte Khmer lieten zich soms overheersen door Ayutthaya, maar nooit definitief. Thaise troepen moesten vaak weg om opstanden te onderdrukken in Sukhothai of om campagne te voeren tegen Chiang Mai, waar stug weerstand werd geboden tegen Ayutthaya's uitbreiding. 

 

Siam is geboren

Uiteindelijk onderwierp Ayutthaya al het gebied dat ooit aan Sukhothai had toebehoord.

 

Gedurende de volgende vier eeuwen groeide het land tot de natie Siam, die ruwweg het grondgebied van het moderne Thailand besloeg, met uitzondering van het koninkrijk Lanna in Noord-Thailand. 

 

Ayutthaya was buitenlandse handelaren gunstig gezind, eerst Chinezen, Indiërs, Japanners en Perzen, later Portugezen, Spanjaarden, Nederlanders (de VOC), Britten en Fransen, en stond hen toe vestigingen buiten de stadsmuren te bouwen.

 

Op haar hoogtepunt had Ayutthaya ruim een miljoen inwoners: de stad werd qua grootte en welvaart vergeleken met Parijs door de ambassadeurs van zonnekoning Lodewijk XIV. Met de val en verwoesting van de stad in 1767 door de Birmezen kwam er een eind aan dit koninkrijk. 

 

De eerste Europeanen arriveren

In 1511 ontving Ayutthaya een diplomatieke missie uit Portugal, die eerder dat jaar Malakka hadden veroverd. Dit waren waarschijnlijk de eerste Europeanen in het land. Vijf jaar later sloten Ayutthaya en Portugal een verdrag dat de Portugezen toestemming gaf om handel te drijven in het koninkrijk. Een soortgelijk verdrag in 1592 gaf de Nederlanders een bevoorrechte positie in de rijsthandel.

 

In 1604 ging de VOC namens Nederland betrekkingen met Thailand aan. Buitenlanders werden hartelijk verwelkomd aan het hof van koning Narai (1657-1688), een kosmopolitisch leider die desondanks wantrouwig stond tegenover buitenlandse invloed. 

 

Tijdens zijn bewind werden handelsbanden gesmeed met Japan. Nederlandse en Engelse compagnieën vestigden factorijen, en Thaise diplomatieke missies werden naar Parijs en Den Haag gestuurd.

 

Door banden met diverse landen te onderhouden kon het Thaise hof de Nederlanders uitspelen tegen de Engelsen en de Fransen tegen de Nederlanders, om zo te voorkomen dat één buitenlandse mogendheid te veel macht zou krijgen.

 

Nederlandse aanwezigheid

In 1664 gebruikten de Nederlanders geweld om een verdrag af te dwingen dat extraterritoriale rechten gaf naast vrijere handel. Franse ingenieurs construeerden fortificaties voor de Thais en bouwden een nieuw paleis voor Narai in Lopburi.

 

De Franse aanwezigheid die door Phaulkon werd aangemoedigd leidde tot afgunst en wantrouwen bij de Thaise adel en de Boeddhistische leiding. Toen het gerucht rondging dat Narai op sterven lag doodde een generaal, Phetracha, de kroonprins, die een christen was, en bracht ook Phaulkon ter dood samen met een aantal missionarissen.

 

De aankomst van Engelse oorlogsschepen leidde tot een bloedbad onder Europeanen. Phetracha (1688-1693) greep de troon, wees de overgebleven buitenlanders uit en er begon een periode van 150 jaar waarin de Thais zich bewust isoleerden van contacten met het Westen. 

 

De Gouden Eeuw

De "Gouden Eeuw" van Ayutthaya was in het tweede kwart van de 18e eeuw, na een bloedige periode van dynastieke strijd, een relatief vredige tijd waarin kunst, literatuur en studie floreerden. Ayutthaya bleef concurreren met Vietnam over Cambodja, maar een grotere dreiging kwam vanuit Birma,.

 

In 1765 werd Siam binnengevallen door twee Birmese legers (de zoveelste inval door het machtige buurland) die optrokken naar Ayutthaya. Het enige verzet van betekenis vond plaats bij het plaatsje Bang Rajan. Na een beleg van vele maanden viel Ayutthaya in 1767 en werd volledig verwoest, wat het einde betekende van dit trotse koninkrijk.  

 

Voordat het einde kwam was de militaire commandant Taksin met zijn troepen aan de naderende ondergang ontsnapt. Hij zou Siam uit zijn as laten herrijzen, groter en sterker dan tevoren. Het land verbrokkelde en er werd een nieuwe hoofdstad zuidelijker gebouwd. De Birmese verlieten de stad weer en de stad ontwikkelde zich verder als provinciestad.



tips & advies (2009)


Het treinstation ligt even ten oosten van het centrum van Ayutthaya en je zult alleen even met de ferry over het kanaal moeten varen (3 Baht). Ayutthaya heeft twee busterminals. De lange afstand busterminal is zo’n 5 km ten oosten van het centrum van de stad gelegen en doet vooral de noordelijke helft van Thailand aan.

 

Deze wordt door lokalen vrijwel altijd “Asian Highway station” genoemd. De andere is op “Th Naresuan”. Bussen vanuit Bangkok komen hier vlakbij aan.

 

Ayutthaya – Sukothai: vanaf het grote “Asian Highway station” busstation rijden elk uur bussen naar de noordelijke stad. Duur is ongeveer 6 uur en kosten tussen de 225 en 300 Baht, afhankelijk wat voor soort bus je neemt.


Naam : “Baan Hollanda” (LET OP: open sinds 2013)

Adres : GPS coordinaten: N 14 o 20.446' E100 o 34.669'

Prijs : 50 Baht

Tijd : Ma. t/m Zon. Van 09:00 tot 17:00

Website : http://www.baanhollanda.org/nl/

 

Inhoud:

Vlakbij de Chinese Wat Phanan Choeng tempel en (oude) scheepswerf, aan de oostelijke oever van de Chao Phrayarivier, op de oude plek van de VOC Handelspost, is het Baan Hollanda Informatiecentrum gevestigd. Baan Hollanda, dat Hollanda Huis betekent, werd in 2004 door toenmalig Koningin Beatrix geschonken aan de Thaise Koning Bhumibol en het Thaise Volk ter viering van 400 jaar Thai-Nederlandse betrekkingen.

 

Het Baan Hollanda Informatiecentrum vertelt over de geschiedenis tussen Nederland en Thailand, hoe de Nederlanders tijdens het Koninkrijk Siam woonden, werkten en leefden in Ayutthaya en heeft een aantal Nederlands gerelateerde exposities, zoals de Dutch Water Show Case en evenementen.


Je kunt (als het donker is geworden) prima eten bij de kleine eetstalletjes die Ayutthaya rijk is. Schuif aan bij een tafel of neem een stoeltje en bestel een van de eenvoudige maar overheerlijke maaltijden voor een heel zacht prijsje.


  • Naam : Hostel “Ayuthaya guesthouse”

Adres : 12/34 Naresun Road, Soi 1

Prijs : 150 Baht (single)

Tel.nr. : (035) 232 658

 

Inhoud:

Gelegen in het centrum, vlakbij het “Ayutthaya Historische park” met alle tempels ligt dit gezellige straatje met tal van andere hostels maar ook restaurants en winkeltjes. Dit hostel is wel van de allergoedkoopste en dat is te merken – alles is van hout wat gezellig en warm aan doet maar het maakt gigantisch veel lawaai.

 

De hele inrichting is simpel en je mag zelfs je eigen bonnetjes schrijven als je iets uit de koelkast pakt. Ik had een eigen wc en douche achter een dun houten wandje. Ontbijt is exclusief. Deze kamer en hostel zijn eigenlijk alleen voor de krentenpikkers onder ons.

 

  • Naam : Hostel “B.J. 1 guesthouse

Adres : 19/29 Naresun Road,

Prijs : 160 Baht

(single)

Tel.nr. : 035-246 046, 243 980

 

Inhoud:

Dit hostel ligt even verderop en is ietsje beter qua kwaliteit. Het hotel heeft 19 kamers in verschillende orde en grootte. Ook hier alles van hout maar niet zo gehorig als de andere terwijl de prijs bijna eender is.

 

Douche en wc binnen, exclusief ontbijt.


Als je een paar prachtige foto’s wilt maken ga dan op fotojacht bij de tempels van het historische park. Je kunt (als er even geen bewakers zijn) het terrein opwandelen en van de sombere grijze tempeltorens die je overdag ziet nu de gouden koepels zien ,verlicht door lampen, die je vaak in de toeristenboekjes ziet.

 

Ook als de bewakers er wel zijn kun je vragen een paar meter het terrein op te lopen om deze unieke foto te maken.

 

Een goede en leuke manier om de tempels in- en buiten Ayutthaya te bekijken is het huren van een fiets of motorfiets. De eerste zou niet meer mogen kosten dan 30 tot 50 Baht per dag (bij je eigen hostel is het meest verstandig). Lichte motoren kosten zo’n 150 Baht per dag. Je kunt ook een olifantentaxi nemen voor 500 Baht.



zie ook:




meer links:


Prambanan

INDONESIE

De Prambanan is het grootste Hindoeïstische bouwwerk van Java en zelfs heel Indonesië.

Bagan

MYANMAR

Bagan ligt aan de oostelijke oever van de Irrawaddy rivier en is een complex met zo'n 4000 tempels.