TOUR - Tanzania

"serengeti" np en "ngorongoro" krater



inleiding


M’n reis in het voorjaar van 2003 van ruim 3 weken in Oost Afrika begon ik in Dar es Salaam. Daarna buste ik direct naar de stad Arusha in het noordoosten van Tanzania. Deze plek wordt ook wel de springplank van menig natuurpark in de regio genoemd.

 

Alhier heb ik een vijfdaagse safari geboekt naar o.a. het Serengeti” maar ook naar de “Ngorongoro” krater en het kleinere Tarangire Nationaal Park. Tenslotte zouden we ook het “Lake Manyara” park aan doen.

 

Na vijf dagen (4 nachten) zouden we terugkeren in Arusha. 


Inhoud “Serengeti” tour:

1.            1.          Serengeti:

  • ·         Serengeti Nationaal Park
  • ·         Masai dorp
  • ·         Ngorongoro krater

2.         Lake Manyara NP

 

3.         Tarangire NP


"serengeti" np


Officieel bevat de “Serengeti” - het Nationaal Park Serengeti, de Ngorongorokrater en het wildreservaat Maswa en het reservaat Masai Mara in Kenia. Samen is het 30.000 km2 groot.

 

“Serengeti” Nationaal Park is bij verre het bekendste en grootste park van Tanzania en Oost Afrika. Het betekent letterlijk in de lokale taal “eindeloze vlaktes” en dat is het ook; het gebied, zo’n 15.000 km2 groot, bestaat voornamelijk uit savannes en boslandschappen.

 

Op z’n vlaktes leven miljoenen hoefdieren constant zoekende naar nieuwe stukken grasland om te grazen. Er zijn zo’n 2 miljoen gnoes maar ook gazelles en zebra’s.

 

Op deze beesten wordt gejaagd door o.a. grote groepen leeuwen en jachtluipaarden. Ook zijn er hyena’s, olifanten en talloze giraffes. Het park ligt in het noordoosten tegen het Keniaanse “Masai Mara” park aan wat soms bij de Serengeti wordt gerekend.

 

De streek is beroemd door de migratie die elk jaar plaatsvindt rond oktober, waarbij ongeveer anderhalf miljoen planteneters zich omwille van de droogte verplaatsen vanuit de noordelijke heuvels naar de zuidelijke vlaktes.

 

Daarbij moeten ze de rivier de Mara oversteken. Na de regens rond de maand april gaan ze dan terug via een westelijke omweg. Dit verschijnsel wordt een cirkelvormige migratie genoemd.  

 

Masai-dorpen

Er zijn verschillende lokale dorpjes in en rond het park waar de “Masai” stam woonachtig is. Sommige van deze dorpjes kun je bezoeken als toerist. Het dorp wordt omgeven door een stevige rand van in elkaar gevlochten scherpe punten van struiken die de wilde dieren op afstand houden. Binnen zijn aparte gedeelten waar het vee leeft en lemen hutten met rieten daken waar de stamleden wonen. 

 

Je zult eerst permissie moeten vragen aan de stamoudste om zo’n dorp te bezoeken. Tenslotte bevind zich in de “Serengeti” ook de archeologisch belangrijke Olduvaikloof waar enkele van de oudst bekende menselijke fossielen gevonden zijn.


"Ngorongoro" krater:

Net als Serengeti Nationaal Park onderdeel is van het veel grotere Serengeti is de Ngorongoro krater onderdeel van het “Ngorongoro Conservation Area”. De krater heeft een doorsnee van 17-21 kilometer en de kraterbodem een oppervlak van ca. 260 km2. De rand van de krater ligt ongeveer 600 meter boven de kraterbodem.

 

Daardoor ontstaan verschillende klimaatzones in de krater. In het midden van de krater ligt bijvoorbeeld een zoutmeer maar er zijn ook graslanden, moeras, bos, zoutvlaktes en een zoetwatermeer. De kraterwand schermt het gebied in de krater grotendeels af tegen de toevallige migratie van de dieren. De leeuwenpopulatie vertoont daardoor een sterke inteelt. Anderzijds kunnen trekkende kuddedieren de krater wel bezoeken.

 

In de krater leven permanent naar schatting 25.000 grotere zoogdieren en op het hoogtepunt 500.000. Daarmee is dit één van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld. Bijna alle grote Afrikaanse dieren komen voor in de krater: zebra's, gnoes, zwarte neushoorns, olifanten, leeuwen, jachtluipaarden, en nijlpaarden.

 

Ook zijn er duizenden flamingo’s te zien. Een opvallende afwezige is de giraffe: door hun lange nek en lange poten kunnen zij de steile afdaling naar de bodem van de krater niet maken. Ook krokodillen, impala's, lierantilopen en oribi's komen niet in de krater voor. 

 

Dagelijks dalen de Masai met hun kuddes koeien af in de krater om ze te laten drinken. Zij zijn als enigen bevoegd zich buiten voertuigen in de krater te bevinden. Omdat het wild in de krater minder schuw is dan ergens anders in de Serengeti en in grote hoeveelheden voorkomt, zijn er in het hoogseizoen veel toeristen. Sinds 1979 staat de krater op de UNESCO-lijst als werelderfgoed.



lake "Manyara" np


Het nationale park van het meer van “Manyara” ligt tussen het Serengeti (Ngorongoro krater) en het Tarangire Nationaal Park in op zo’n 2 uur rijden van Arusha. Het park, zo’n 330 km2 groot, ligt tussen de 900 en 1800 meter boven zeeniveau aan de basi van de Westelijke Riftvallei helling.

 

Gedurende delen van het jaar wordt het park voor 2/3 deel ingenomen door het meer. Het park is sowieso heel groen vanwege de aanwezigheid van talloze ondergrondse riviertjes die het park doorkruisen.

 

De grootste attractie van dit park zijn de boom-klimmende leeuwen. De acacia 'woodlands' zijn de beste plaats om deze indrukwekkende roofdieren te spotten!

 

Maar er zijn ook zo’n 400 verschillende vogelsoorten, zebra's, wrattenzwijnen, impala's, olifanten, nijlpaarden en wildebeesten aan. Bij het meer zijn vele duizenden flamingo’s te bewonderen!


"tarangire" np


Het nationale park “Tarangire” is het 6e grootste natuurpark in Tanzania en is 2850 km2 groot. Het is gelegen aan de zuidoostzijde van het “Manyara” meer en genoemd naar de “Tarangire” rivier die dwars door het park stroomt. Gedurende het droge seizoen migreren duizenden dieren van dit park naar het Tarangire om die reden.

 

Tijdens die periode heeft het een van lands hoogste concentraties wilde dieren. Het landschap is zeer divers met een mix die nauwelijks in andere parken in deze regio wordt aangetroffen.

 

De rollende heuvels worden aangevuld met een groot aantal “Baobab” bomen, dichte struiken en hoog (olifanten) gras. Ook in dit park is de kans groot dat je olifanten en/of boom-klimmende leeuwen aantreft. Andere dieren zijn zebra’s, gnoes, giraffen, waterbokken, bavianen, gazelle, impala’s maar ook een aantal jachtluipaarden en neushoorns. Maar er zijn ook zo’n 550 soorten vogels.

 

In het moerasachtige gebied van het park broeien meer vogels dan op elke andere plek ter wereld. Tenslotte staat het park bekend om z’n termieten heuvels die je hier veelvuldig aantreft. 



extra informatie:


Slaapplekken:

Wij hebben op 2 verschillende plekken geslapen tijdens onze 4 nachten dat wij het noordelijke circuit hebben bezocht. Beiden waren redelijke luxe safarilodges te midden van de parken in een single kamer met alles erop en eraan.

 

Ontbijt en diner nuttigden wij in het hotel terwijl lunch gegeten werd tijdens de game-drives in het park.  Een van de lodges waar we hebben geslapen was het “Seronera” wat zeer centraal in het “Serengeti” park ligt.

 

Ernaast ligt overigens het hoofdkwartier van de rangers. 


Inclusief TOUR: 

  • Ophalen/ wegbrengen naar reisorganisatie in Arusha;
  • Eten (ontbijt, lunch en diner) voor 3 dagen;
  • Eten – lunch en diner voor 1e dag en ontbijt voor 5e dag;
  • Er zijn flessen water aan boord;
  • Entree nationale parken (3x);
  • Gids en tracker (die tevens zorg draagt voor eten en drinken). 

Exclusief: 

  • Extra eten en drinken (vooral alcoholische drankjes);

 

Prijs tour voor 5 dagen (4 nachten)         : 580 dollar per persoon (2003)

 


Prijzen entree nationaal park (indien je op eigen gelegenheid zou gaan):

  • Entree Serengeti / Lake Manyara / Tarangari   : $ 25 per dag - persoon
  • Entree Serengeti / Lake Manyara / Tarangari   : $ 30 per dag – auto
  • Entree Ngorongoro : $ 35 per dag – persoon
  • Entree Ngorongoro : $ 30 per dag – auto

 


tips:


  • Neem minstens een dag om een goede tour(operator) te vinden in Arusha; zij zullen er alles aan doen om je in een “dure” tour te stoppen maar shop rond en ding af; dat gezegd hebbende – realiseer ook dat deze tours overal prijzig zijn en met reden (zie o.a. de entreebewijzen individueel);
  • Smeer je heel goed in met zonnecrème;
  • Doe een petje op en neem een zonnebril mee;

Nog meer advies: 

  • Neem een verrekijker mee;
  • Sta niet de hele dag in de auto vol in de wind;
  • Vergeet je fototoestel niet (vooral goed met lens);
  • Neem wat extra drinken (en een snack) mee voor onderweg;
  • Realiseer je jezelf dat je in een natuurpark rijdt – garanties zijn er niet en dat maakt het ook zo speciaal. Als je dieren echt wilt zien ga dan naar de dierentuin.

EXTRA: 

Je kunt een ballonvaart maken boven “Serengeti” nationaal park; kosten zijn 375 dollar om 2 uur te vliegen en te genieten van een champagne ontbijt. 



zie ook: