PRAKTISCHE INFORMATIE - Sri Lanka

Bijgewerkt t/m 2009 - wijzigingen voorbehouden.


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen

paspoort en visa


Voor Sri Lanka is een geldig paspoort vereist. Dit paspoort dient na terugkomst vanuit Sri Lanka nog 6 maanden geldig te zijn. Voor Sri Lanka is sinds 1 januari 2012 een visum verplicht. U kunt het visum al voor vertrek online aanvragen via de website van de Sri lankaanse overheid: www.eta.gov.lk. De kosten bedragen 20 US dollar per persoon. Het visum kan ook ter plaatse bij aankomst aangeschaft worden, maar dan zijn de kosten iets hoger.


ambassades


  • De Sri Lankese ambassade in Nederland: Jacob de Graefflaan 2, Den Haag, Tel: 070 36 55 910;
  • De Nederlandse Ambassade in Sri Lanka: 25, Torrington Avenue , Colombo 07, Tel.: + 94 (0)11-2510200.

geldzaken


Munteenheid 

Sri Lankaanse roepie (LKR)

 

Bankpas 

  • Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo.
  • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden;
  • Er geldt een limiet per dag;
  • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is. 

Creditcard 

  • Creditcards worden in vrijwel alle hotels, restaurants, tankstations en winkels geaccepteerd;
  • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten 

  • Sri Lanka heeft een redelijk aantal geldautomaten in de grote steden; daarbuiten is het aantal kleiner; het aantal betaalautomaten is gering;
  • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats vindt u op www.maestrocard.com, www.mastercard.com/atmlocator, www.visa.com/atmlocator of via www.atmlocator.info. 

Geld wisselen 

U kunt uw geld wisselen bij de banken en de daartoe bevoegde wisselkantoren (moneychangers).

 

Bijzonderheden 

  • Travellercheques, bij voorkeur in Amerikaanse dollars, kunt u bij de banken inwisselen, vaak tegen een gunstiger koers dan contant geld;
  • Accepteer geen gescheurde biljetten, want u raakt deze vaak weer moeilijk kwijt.

gezondheid


Wilt u een arts raadplegen, ga dan naar een ziekenhuis. Deze is beter uitgerust en voordeliger dan een kliniek. Zorg altijd dat u uw verzekeringspapieren meeneemt. De gezondheid staat op een heel behoorlijk peil. De privé-ziekenhuizen zijn over het algemeen uitstekend. Overal is een 24-uurs eerstehulppost. Bloedtransfusies, evenals het gebruik van injectienaalden staan als veilig bekend. 

 

Wij adviseren u bij het voor het eerst betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van ca. 25 - 50 C. kan zich nl. de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend kunt bestrijden. In sri Lanka is de hygiëne niet wat wij gewend zijn in Nederland. In de eerste plaats betekent dit dat je gekookt water kunt drinken of water uit flessen met een verzegelde dop. Eten dient goed gekookt of gebakken te zijn, zodat eventuele bacteriën gedood zijn. Voor fruit geldt dat het beter is om ze even te wassen. Doe dit dan wel met 'schoon' water. Je kan anders namelijk reizigersdiarree krijgen.            

 

Malaria 

Malaria komt het gehele jaar door voor in Sri Lanka.  Er zijn echter grote verschillen per streek en per tijd van het jaar. Of je een profilaxe nodig hebt hangt dus ook af van het reisschema. We raden je aan altijd advies hierover in te winnen bij een van de genoemde medische autoriteiten. Profylaxe zijn behoorlijk zware middelen en het is belangrijk om hier een zorgvuldige afweging over te maken. 


vaccinaties


Er is geen enkel vaccinatie verplicht voor een reis naar Sri Lanka. Wel worden er een aantal aangeraden. Die tegen DTP (difterie, tetanus en polio, ca. 10 jaar geldig) en Hepatitis A wordt aangeraden. DTP hebben de meeste mensen in hun jeugd al gehad. Na een herhaalprik kun je er dan weer een poosje tegen. De reguliere Hepatitus A injectie heeft een beperkte werkingsduur, dus het is zaak deze kort voor vertrek te plannen. Als je frequent of voor langere tijd naar landen gaat waar Hepatitus A  voorkomt dan is het te overwegen om injecties voor langere termijn te nemen, zoals Havrix. Houd er wel rekening mee dat dit dure vaccins zijn en dat je na 6 maanden een herhaalprik nodig hebt.  

 

Buiktyphus 

Buiktyphus inenting wordt vaak ook aangeraden, behalve als je korter dan 2 weken naar Sri Lanka gaat. Vaccinatie tegen gele koorts wordt alleen aangeraden wanneer je in een infectiegebied van gele koorts bent geweest voordat je naar Sri Lanka gaat.  

 

Dengue en Japanse B-encephalitis 

Dit zijn beide ziekten die overgedragen worden door muggen en waar je dus dezelfde voorzorgsmaatregelen als voor malaria kunt treffen. Voor meer informatie over deze ziekten en de stand van zaken van eventuele epidemieën kun je het best op de bovengenoemde LCR-website kijken of een medisch instituut raadplegen. Voor Dengue is geen vaccin maar voor Japanse B-encephalitis wel, die wordt aangeraden als je langer dan 6 maanden naar Azië gaat.


veiligheid


Er wordt op Sri Lanka regelmatig gestolen van toeristen, vooral op drukke markten en uit hotelkamers. Het aantal berovingen is toegenomen, met name in de toeristische trekpleisters. Ook is er een toename in het aantal meldingen van geweld tegen vrouwen, o.a. op stranden. Vrouwen wordt geadviseerd, vooral in geval zij alleen reizen, waakzaamheid te betrachten. Diefstal uit afgesloten hotelkamers komt voor. Ook wordt er soms gehengeld door de tralies van open ramen. De overheid heeft eind augustus 2011 de noodtoestand opgeheven maar verscherpte controle blijft mogelijk. In verband daarmee is het noodzakelijk altijd legitimatie bij zich te hebben. Aangeraden wordt plaatsen waar veel mensen bijeenkomen, demonstraties, samenscholingen, oproer en militaire objecten te mijden.

 

U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen. De dreiging is met de overwinning op de LTTE verminderd maar niet verdwenen . 

 

Waakzaamheid wordt geadviseerd bij bezoeken aan gebieden in het noorden en oosten van het land, in verband met nog gaande zijnde ontmijningsactiviteiten. Dat betreft alle gebieden ten noorden van de A12, die Puttalam in het westen verbindt met Trincomalee in het oosten, in delen van Trincomalee, Batticaloa en Ampara district.


taal


Ceylon kent drie officiële talen: het Engels, het Indo-Arische Singalees (sinds 1965) en het Dravidische Tamil. Andere talen zijn het Sri Lankaans Maleis, het Sri Lankaans Indo-Portugees en het bijna uitgestorven Veddah. 

 

Het Singalees of Sinhala is sinds 1956 de officiële taal van Sri Lanka, maar ook het Tamil en het Engels gelden tegenwoordig als gelijkwaardige officiële talen. Het Singalees is een Indo-Europese taal, verwant aan het Sanskriet en van oorsprong een Arabisch dialect. Bijna driekwart van de bevolking spreekt Singalees en de taal kent nogal wat woorden van Hollandse en Portugese herkomst. De uitspraak van het Singalees is regionaal verschillend. De tweede taal is het uit India stammende Tamil, dat beschermd wordt door de Tamil Language Act van 1958. Het Tamil is een Dravidische taal. Daarnaast spreken veel mensen Engels, ook op het platteland. Opschriften zijn vaak in drie talen geschreven, in ieder geval bij overheidsinstellingen Alle kleine minderheden spreken ook nog hun eigen taal, bijvoorbeeld een sterk verbasterde vorm van Maleis door de Maleise bevolkingsgroep in het zuiden van het land. Moslems spreken onderling soms nog het Pakistaanse Urdu of het Afghaanse Pushtu.


tijdzone


In de zomermaanden is het in Sri Lanka 3,5 uur later dan in Nederland en in de wintermaanden is het verschil 4,5 uur.


elektriciteit


Er is een wisselstroom van 220-240 Volt en de stopcontacten zijn 3-polig. Af en toe zijn er stroomstoringen, maar dan springt de generator van het hotel na enige minuten aan. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen eenvoudig opladen, maar daar is hier dus een zgn. “ wereldstekker” voor nodig.


feestdagen


1 Januari 

16 Januari 

4 Februari  

17 Maart 

15 t/m 17 April 

13 Mei          

15 Juni 

11 Juli 

10 Augustus 

26 September 

8 Oktober 

23 Oktober

Nieuwjaarsdag 

Magha Puja (volle maan) 

Onafhankelijkheids- en nationale dag 

Holi 

Theravada (Boeddhistisch nieuwjaar) 

Wesak (Boeddha dag) 

Vaderdag 

Aslha Puja 

Feest van de heilige (gouden) tand 

Bandaranaike dag 

Payarana, Kathina dag 

Diyali



zie ook: