Bezienswaardigheden - Spanje

"San lorenzo de escorial"




inleiding


Het Escorial (1563-1584) is het immense abdijcomplex van Filips II van Spanje. Het is een kasteel, een abdij en een koninklijk mausoleum in één geworden. Het complex is gelegen bij de stad San Lorenzo de El Escorial, ongeveer 45 kilometer ten noordwesten van Madrid.

 

Sinds 1984 staat het complex op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De herinnering aan de gekwelde vorst, de echte "zwijger" van zijn eeuw, zal vooral bewaard blijven in dit uitgestrekte gebouwencomplex in San Lorenzo de El Escorial, in 1559 begonnen door Juan Bautista de Toledo en voortgezet door Juan de Herrera.

 

Lange tijd zagen toeristen dit abdij-mausoleum louter als een toonbeeld van een megalomane fanaticus die vooral bekendstond om de onoverwinnelijke Armada. Schrijvers zagen het als een overblijvend symbool van de Inquisitie. Nu is het vooral een weekend uitje voor de vele lokale en internationale toeristen die de Koninklijke graven willen zien. 



highlights


Real Monasterio de San Lorenzo: 

Het Escorial is een complex van ongeveer 200 m in het vierkant, op een eenzaam bergachtig terrein, dat voldeed aan alle noodzakelijke voorwaarden voor Filips' streng-religieuze opvatting van het koningschap: een centrale binnenplaats beheerst door een kerk met een koepel, aan de ene kant geflankeerd door een klooster en aan de andere kant door een seminarie en koninklijke vertrekken.

 

Het eerste vertrek is het “Patio de Los Reyes” met standbeelden van de zes Koningen van “Judah”. Groots, grimmig en ascetisch. Het complex is 13 hectare groot met meer dan 16 binnenpleinen, 1200 deuren, 2675 ramen, 4000 kamers, 16 kilometer gangen en maar liefst 86 trapzalen zijn in een gebouw gegoten naar het model van het rooster waarop de heilige Laurentius geroosterd werd.

 

De bezoeker wordt verder geïmponeerd door de imposante muren van Guadarramagraniet en de ornamenten die zo on-Spaans lijken.

 

In de crypte onder het altaar “Panteon de los Reyes” bevinden zich de 26 graven van de Spaanse vorsten en hun eega’s, met uitzondering van enkelen. Filips' privévertrekken komen trouwens uit op dat altaar, zodat hij niets hoefde te missen.

 

Waren er geen erediensten, dan kon hij nog altijd bij zijn kunstverzameling terecht, met onder meer El Greco, Jheronimus Bosch, Titiaan en de Vlaamse Primitieven. Daarnaast bezat hij een bibliotheek van meer dan 40.000 boeken, die niet onderdeed voor die in het Vaticaan. Ook nu worden er nog handschriften en oude drukken bewaard.

  

Tenslotte zijn daar de “Huerto de los Frailes”, de prachtige Koningstuinen ten zuiden van het klooster. 


geschiedenis


Filips II liet het “Escorial” bouwen als laatste rustplaats voor zijn vader Karel V, en als plek waar hij zich kon terugtrekken en in gemeenschap van geestelijken kon bidden voor zijn eeuwige rust. Hij wilde in het “Escorial” ook alleen kunnen spreken zowel met God als met zijn vader - en vaak leek het of hij die twee niet goed uit elkaar wist te houden.

 

De bouw werd begonnen als dank aan de Goden, engelen en andere heiligen die hem, voor hem, geholpen hadden met de definitieve overwinning in de slag om “St. Quentin” in 1557 tegen de Fransen. Felipe koos voor de heuvels en bergen aan de noord- en westzijde van Madrid in het kleine dorpje “El Escorial”. Een aantal dorpjes werden plat gewalst om ruimte te maken voor het immense complex.

 

Het paleis-klooster-mausoleum complex groeide uit als een belangrijk cultureel centrum met een bibliotheek, kunstcollectie en een laboratorium waar wetenschappelijke proeven werden uitgevoerd. Filips zou op 13 September 1598 overlijden. 

 

Na de Habsburgse overheersing, onder de Bourbons, werd er weinig gebruikgemaakt van het Escorial. Een uitzondering was Karel IV, die er zijn appartementen inrichtte. Zijn vader, Karel III, bouwde in schril contrast met de rest van het Escorial er een klein theater bij. 



tips & advies (2007)


“El Escorial” heeft een treinstation en een busstation. In ongeveer drie kwartier ben je in Madrid. 


Naam             : “Real Monasterio de San Lorenzo

Adres             : zuiden van het centrum

Prijs                : 8 euro

Tijd                  : 10:00 – 17:00/ 18:00 (maandag gesloten)

Website           : www.patrimonionacional.es

 

Inhoud:

EU bewoners woensdag gratis entree. 



zie ook:



meer links:


Wenen

OOSTENRIJK

De kelders in Wenen waar de nationale protserige grafkisten staan van het Habsburgse rijk.

Delft

NEDERLAND

De Oranjes zouden in Breda begraven worden maar het werd toch de nieuwe kerk in Delft.