Base 20 (Partizanen hoofdkwartier)

Bezienswaardigheden - Slovenië




inleiding


Gelegen in een van de meest indrukwekkendste gebieden van Slovenië (Kocevski Rog) ligt het oude partizanen hoofdkwartier gebouwd in WWII. Het bos bestaande uit niet minder dan zes maagdenbossen is gevuld met eeuwenoude bomen, karststenen en vele wilde dieren.

 

Naast de grootste bruine beren populatie van Europa leven hier wilde zwijnen, dassen, lynxen, wilde katten en wolven. De bouw van de partizanen basis begon niet later dan April 1943 en bestond op een gegeven moment uit 26 gebouwen waaronder hospitalen, bunkers, werkzalen en een kleine drukkerij.

 

Eerst de Italianen, later de nazi’s hebben meerdere malen geprobeerd de partizanen en hun schuilplaatsen te ontdekken maar deze bleken tevergeefs.


highlights


Base 20:

Een van de belangrijkste hoofdkwartieren t.t.v. WWII van de Joegoslavische partizanen was gevestigd in dit complex in het natuurpark “Kocevski Rog” nabij de Kroatische grens. Het bevat(te) hospitalen, een drukkerij, menig werkzalen en natuurlijk slaapplaatsen voor leden van de Communistische organisatie en het leger.

 

Vanaf de eerste barak, die in April 1943 is gebouwd zijn er in totaal 26 gebouwd en zijn de kopstukken hier tot 19 December 1944 gebleven. Daarna zijn ze verhuisd naar de stad “Crnomelj”. Een aantal barakken zijn open waarbij in barak nr 16 en 22 een kleine expositie te zien is en waar krantenknipsels hangen met brochures, posters, foto’s en ander (informatie)materiaal.

 

In andere barakken kun je de houten stapelbedden zien, de kasten, de planken terwijl andere de moeite niet waard zijn. Op de gebouwen staan kleine bordjes met het nummer en wat de functie was.  

 

Zo’n 500 meter verderop in het bos kun je een kijkje nemen bij bunker 44 – momenteel in restauratie. Met nieuwe daken uitgerust is het 2,2, kilometer verderop gelegen Partizanen hospitaal Jelendol (of Zgornij Hrastnik) – dit is een van de ongeveer 20 hospitalen die zich in deze regio bevonden en waar doctoren zonder lopend water, zonder elektriciteit en met veel te weinig middelen zwaar gewonde partizanen hielpen.

 

Verderop in de grotten zijn in de zomer van 1945, toen de leden van de rechtse groeperingen (o.a. de Domobranci) terug gezonden werden bij de Oostenrijkse grens (door de Britten) talloze executies geweest. Onlangs zijn er onderzoeken uitgevoerd naar deze oorlogsmisdaden.


Artikel Partizanen hoofdkwartier Base 20 geplaatst in September 2023: 



geschiedenis - base 20


Toen de As-landen Joegoslavië in April 1941 binnenvielen woonden er in de regio Kocevski Rog vooral Duitse kolonisten. Toen duidelijk werd dat dit gedeelte van Slovenië onder Italiaans bevel zou komen te staan verlieten deze van Duitse origine bevolking het gebied.

 

De Italianen staken de boel in de brand en het gebied was onbewoonbaar – een uitermate geschikte plek voor verzetsstrijders.

 

De eerste groep Partizanen namen bezit van het gebied niet later dan Augustus 1941. In Mei 1942 toen er een groter gebied als “veilig” werd aangemerkt werd de regio het centrum van het verzet en de Revolutie. Tot het einde van de maand Augustus in 1942 de leiders van de partizanen beweging waren gekwartierd in een gehucht rond Novi Breg.

 

Tijdens het grote Italiaanse offensief in de zomer van 1942 vluchtten deze naar de “Dolomieten heuvels” nabij Polhov Gradec; maar er was al besloten om terug naar “Rog” te keren als de storm geluwd was.  

 

In April 1943 keerde de Partizanen terug naar het gebied maar nu naar Base 20 en nabij gelegen Base 21 waar de Sloveense partizanen huisde en de militaire kopstukken (o.a. de generale staf van het Nationale Bevrijdingsfront). Voor een zeer korte periode hebben ze in het kasteel in Soteska gezeten. Een half jaar later (Oktober 1943) opende de nazi’s een zwaar offensief in het “Rog” gebied.

 

Lege hospitalen

Ze vonden een aantal lege hospitalen en depots die ze direct in de brand zetten. In Pugled vonden de Duitsers een aantal gewonde partizanen in een hospitaal die direct geëxecuteerd werden.

 

Naast de uitbreiding van Base 20 werden er ook andere “bases” gebouwd (15, 15a, 80, 80a) die in totaal een gehele landelijke organisatie omvatten die na de oorlog direct de touwtjes in handen moest nemen.

 

Bijna aan het einde van de oorlog lanceerde het Duitse leger een tweede groot offensief in het “Rog” gebied om nu met lege handen huiswaarts te keren. Aan het einde van de oorlog wilden vele leden van rechtse Joegoslavische groeperingen ontsnappen.

 

Zij werden door de Britten aan de Oostenrijkse grens tegen gehouden en terug Joegoslavië ingestuurd. Duizenden, misschien honderdduizenden werden afgeslacht en in de diepe kloven en grotten gesmeten in de regio Kocevski Rog  

 

Een grote renovatie aan de barakken in Base 20 werd gestart in de jaren 50 alsmede in 1990. Waarbij het dak meestal snel aan vervanging toe, wordt zo veel mogelijk de originele staat behouden te blijven. Op dit moment (2013) zijn de meeste daken wederom vervangen (1x in de 11 jaar).


>> Lees over het geheime (verborgen) partizanen ziekenhuis in Cerkno



base 20 - tips & advies (2013)


Naar mijn weten rijd er hier totaal geen openbaar vervoer. Ik heb gelift. Het is 7 km vanaf het eerste dorpje Podturn maar wel bergop. Bij de eerste (lege) grote parkeerplaats is de basis.

 

Hiervandaan is het nog 2,2 km naar het hospitaal en zo’n halve kilometer (hellend) naar de basis. Aan de andere kant van de heuvel kun je ook teruglopen (hier is een grindpad) en hier is bunker 44 en het partizanen hospitaal.


  • Naam : Base 20 en hospitaal

Tel.nr. : 386 7373 11 30, 386 7373 11 12

Website : www.dolmuzej.com

 

Inhoud:

Indien je contact opneemt met bovenstaande mensen kun je een tour regelen in het partizanen kamp.



Naam : Wildkampeerplek “Base 20

 

Inhoud:

In “Kocevski Rog” park is er een overvloed aan plekken waar je kunt wild kamperen. Nadeel zijn de vele stenen en rotsen in het gebied maar nogmaals; als je hier geen plek vind, vind je het nergens. Ikzelf heb naast de kuil (waar het oudste houten huisje van de partizanen basis is gebouwd) op de richel geslapen.

 

Er is een klein plekje voor een 1 persoon tent waar je tussen de grote karstrotsen kunt slapen. Je hebt hiervandaan een prachtig zicht op de barakken van de partizanen en je bent veilig door de hoge richel en het feit dat je hiervandaan iedereen ziet en hoort aankomen.

 

Niemand zal op deze plek komen, of je moet het weten. Je bent gewaarschuwd – je bent kilometers weg van de bewoonde wereld, het is aardedonker ’s nachts en ik heb nog nooit in een meer levendig bos geslapen als hier. Er zijn wilde dieren in het bos en ik raad je aan om elk luchtje (deodorant, zonnecrème, tandpasta en natuurlijk je eten) in een boom ver weg te hangen.

 

Behandel de plek met respect voor de mensen die hier hebben gewoond en geleefd.


Als je geïnteresseerd bent in WWII en/of de verzetsstrijders in deze wereldoorlog is dit een must – je moet het werk zelf doen – informatiepanels en de brochure lezen (die vaak in barak nr 16 te vinden is bij de parkeerplaats) en je moet wat fantasie hebben.

 

De mensen doen hun uiterste best om de barakken in een goede conditie te houden wat zeer moeilijk (en kostbaar is) gezien het zeer vochtige klimaat waarin zij staan. Je kunt hier zelf (meestal ben je alleen) rondlopen al gaat er zeer tot geen openbaar vervoer en je goed inbeelden hoe het leven (zelfs zonder dreigende oorlog) moet zijn geweest.

 

Een absolute must voor oorlogsliefhebbers.



zie ook:





meer links:


Wurzenpass / Kärnten

OOSTENRIJK

Het bunkermuseum ligt op de grens van Oostenrijk en Slovenië en vlakbij de stad Villach. 

Drvar

BOSNIE-HERZEGOVINA

Verborgen in een bijna niet te zien rotsspleet vlakbij Drvar was het hoofdkwartier van leider Tito.