Bezienswaardigheden - Slovenië

"postojna" en "pivka"
inleiding


De stad “Postojna” heeft een zeer centrale plek in het zuidwesten van Slovenië. Ook al zijn er in het centrum van de stad weinig tot geen toeristische bezienswaardigheden, de “sights” buiten de stad zijn een must voor een reis naar het land. Ook is het een doorgangsroute van o.a. de hoofdstad naar de Adriatische kust.  

 

Even buiten de stad liggen de wereldberoemde grotten van “Postojna”, de een na grootste druipgrot ter wereld. D.m.v. een uur durende toer wordt je meegenomen op een duizelingwekkende reis in een ondergronds land met gangen, tunnels, zalen gevuld met prachtige stalagmieten en stalactieten. Op zo’n 10 kilometer kun je een kijkje nemen in een kasteel dat meer dan 100 meter boven de grond “hangt” en in de ingang van een grot is gebouwd – misschien wel het mooist gelegen kasteel dat je ooit gezien hebt. Tenslotte ligt er 10 km ten zuidwesten van “Postojna” een interessant oorlogsmuseum en een oud Alpenmuur fort gebouwd in de jaren 30 van de vorige eeuw in opdracht van oud fascistisch dictator van Italië “Benito Mussolini”. D.m.v. een toer kun je een kijkje nemen in de 500 meter  vochtige gangen van dit zeer strategische gelegen fort die leiden naar de verschillende kazematten in de heuvel.


highlights


“Postojna” grotten:

Het karst grottenstelsel in de gelijknamige “Postojna’ grotten zijn meer dan 20 km lang, meer dan 2 miljoen jaar oud  en is de langste grot van Slovenië en de op een na grootste druipgrot ter wereld. Deze zijn gevormd door de rivier de “Pivka” die bij de ingang onder de grot doorstroomt en heeft naast gangenstelsels, grote diepe ruimtes en zalen. Binnen zijn duizenden grote en kleine stalagmieten en stalactieten te zien in verschillende gedaantes. Een van de andere opmerkelijke dingen (of beesten) die je kunt zien is de zeer bijzondere “grotsalamander” of menselijke vis. Het is een zeldzame grotten olm en lijkt iets op een zo’n 20 a 30 cm grote vleeskleurige worm die blind is en kan zwemmen en lopen. In een van de aquariums in de grot kun je het beestje zien.  

 

Je kunt alleen naar binnen d.m.v. een geboekte toer waar je eerst wordt meegenomen in een klein treintje naar de “grote berg” – een grote open ruimte. Daar krijg je een gids mee die in jouw taal je meeneemt op een wandelroute naar de hoogste en laagste ruimte in de grot (die voor 5,5 km voor het publiek toegankelijk is), prachtige zalen, pilaren, watertjes en over de Russische brug, die werd aangelegd door Russische krijgsgevangenen t.t.v. WWI. Het is zo’n 9 graden in de grotten met een luchtvochtigheidsgraad van 95% - neem dus iets warms en droogs mee.


“Predjama” burcht (9 km van “Postojna”):

De witte burcht, versierd met vele kleine raampjes met zwart-witte houten luiken, is gebouwd in de 16e eeuw. Vier eeuwen eerder werd hier al een ander kasteel gebouwd op deze plek die wellicht de mooiste “setting” heeft van het land en wijd daarbuiten . Het is namelijk gebouwd in de ingang van een grot op zo’n 125 meter hoogte in een bergwand. Het bestaat uit vier verdiepingen en het is ook mogelijk de grot te bezoeken die zich onder het kasteel begeeft. De laatste particuliere bezitter van de burcht was de familie “Windsch-Graetz” (19e eeuw) – na WWII werd het kasteel genationaliseerd en werd het een museum. Leuk detail is dat de film werd gebruikt in de film “Armour of God” uit 1986 met Jackie Chan. “s Morgens worden hier manifestaties gehouden met verkleedpartijen, optochten en gevechten stammend uit de Middeleeuwen. In het grasveld voor de grot staat een houten tribune en ligt een parcours.


“Pivka”: museum en het “Primoz” fort (12 km van Postojna):

Vanaf het museum (zie onder) kun je een mooie wandeling maken van ongeveer 45 minuten (2,2 kilometer) door het Sloveense heuvellandschap heen naar het “Primoz” fort. Dit fort was onderdeel van de door Italianen aangelegde Alpenmuur (“Vallo Alpino”) die liep langs alle landsgrenzen van Noord Italië. Deze linie was bedoeld als verdedigingslijn door de hele Alpen en was aangelegd in de jaren 30 onder de fascistische dictator “Benito Mussolini”. Het ondergrondse fort wat een prima uitzicht gaf over de vallei (die dan weer de beste doortocht bood naar de belangrijke havens Trieste en in “Istrie”) was een van de grootste gefortificeerde locaties aan de Italiaans- Joegoslavische grens. Het fort bestaat uit meerdere kazematten die verbonden zijn met een tunnelsysteem van 500 meter. Er werd zelfs gewerkt met een soort van megafoon om te communiceren met andere fortificaties die overal in deze heuvels aanwezig zijn en waren.  

 

Tijdens een toer in de vochtige gangen (gehakt uit de kalksteen) onder de heuvel vind je verschillende ruimtes – een voor de elektriciteit en afzuiging, andere voor slaapgedeelten, waterreservoir, munitie- en voorraadruimtes en natuurlijk de latrines. In het fort waren 50 soldaten waaronder 2 officieren permanent gehuisvest – in geval van alarm groeide dit aantal tot 100 a 120 man. Alle bunkers die zich aan de uiteinden van de tunnels zijn, konden afgesloten worden door stalen deuren – mocht er een verloren gaan aan de vijand kon deze worden afgesloten en kon het gevecht doorgaan. Helaas is alle aanwezige spullen die maar van enig nut waren meegenomen door de lokale bevolking, waardoor er helaas niets meer over is. In November 1943, toen de Italianen uit de “As” stapten, werd het fort grotendeels opgeblazen door het Duitse leger. Als je een toer wilt maken in de tunnels van het fort (er staan wel wat informatiepanels) moet je van tevoren contact opnemen met het museum (zie onder).


Andere bezienswaardigheden:

In de nabije omgeving van “Postojna” bevinden zich vele andere druipsteengrotten die je ook kunt bezoeken; “Pivka Jama”, “Otoska Jama” en bijvoorbeeld “Planinska Jama”.tips & advies (2013)


Het busstation is prima centraal gelegen in de stad; ik heb het zien liggen maar ik ben er niet daadwerkelijk geweest. Je kunt ook de trein nemen hiervandaan maar ook hier – ik ben er niet zelf geweest. Ik heb gelift naar de verschillende plaatsen wat totaal geen probleem was.

 

Goede liftplekken: naar “Predjama” – ga staan bij de in- en uitgang van de bussen van de parkeerplaats van de “Postojna” grotten; indien je naar “Pivka” wil liften kun je het beste even langs de grote Spar lopen en dan iets verderop na de kruising (je ziet Pivka op de borden staan) is een prima liftplek. Naar Cerkno is het verstandig (als je wilt liften) om naar het einde van het dorp te lopen en daar je bordje tevoorschijn te halen. Ik heb langer gestaan dan ooit tevoren (1,5 uur) voordat ik een lift kreeg. Eerst via “Kalce” naar “Idrija” en dan naar “Cerkno” – het is dan nog wel over een zeer “stille” weg zo’n 5 km naar de site van het hospitaal.


  • Naam : “Postojna Jama” (grotten)

Adres : 500 meter buiten de stad

Prijs : 22,90 euro voor een 1,5 uur durende tour (dit is alleen voor de grotten, maar er zijn mogelijkheden om een combi ticket te kopen)

Tijd : 09:00 – 17:00 (18:00)

Website : www.postojna-jama.si

 

Inhoud: Zie boven.

 

  • Naam : “Predjama Grad” (kasteel)

Adres : 9 km vanaf de grotten (zie boven)

Prijs : 8 euro (maar je kunt – zie boven – een combi ticket kopen)

Tijd : 09:00 (10:00) – 19:00 (16:00)

Website : www.turizem-kras.si

 

Inhoud: Zie boven (ik ben niet binnen geweest).

 

  • Naam : “Park of Militairy History” (grotten)

Adres : Kolodvorska cesta 5 (Pivka) – zo’n 12 km

vanaf “Postojna”

Prijs : 7, 50 euro

Website : www.parkvojaskezgodovine.si

 

Inhoud:

Ik ben zelf niet in het museum zelf geweest aangezien er een manifestatie was en vele voertuigen buiten tentoongesteld stonden. Zo stond er een amfibiewagen en een jet (niet van het museum), een bruggenbouwer, T34, T72, Stuart tank en een onderzeeër (wel allemaal afkomstig uit het museum). Het complex bestaat uit 5 gebouwen waarbij de twee achterste (4 en 5) ingenomen worden door het tank-artillerie collectie. Het pad achter deze gebouwen leid naar het fort (“Primoz”) en de andere fortificaties.


Midden in het centrum van de stad “Postojna” is het restaurant “Bar Bor” – het lijkt van buiten een zeer luxe restaurant en normaliter zou ik hier nooit naar binnen gaan. Indien je de vaste lunchmaaltijd besteld (voor mij steak, aardappelen en een salade, voorafgegaan door een soep) betaal je 5 euro. Daarnaast heb je het Chinese restaurant “Macau” (ook in het centrum) – een prima Aziatische hap voor een redelijke prijs (ongeveer 6 a 7 euro). Tenslotte zijn er in- en rond het centrum voldoende terrasjes waar je een drankje kan doen – geen super locaties maar gewoonweg goed.


  • Naam : youth hostel “Proteus Postojna

Adres : Trzaska 36

Prijs : 13 euro (slaapzaal met 3 bedden) exclusief douche, wc

Tel.nr. : 386 (0) 51 630 781, 05 726 52 91

Website : www.proteus.sgls.si

 

Inhoud:

Nieuw oud hostel (oud gebouw, nieuw hostel) in het centrum van een stad die centraal ligt voor het bezoeken van twee grote trekpleisters in het land (Postojna grot, Predjama kasteel). Het gebouw wat helemaal opnieuw ingedeeld is (het is half (landbouw)school en half hostel en wordt voor vele doeleinden gebruikt ligt rustig maar toch centraal en is een prima plek om een nacht of twee te blijven. Er is geen enkele gezelligheid in het pand te bekennen maar er is 24 uur receptie, WIFI, computers en de wc, douches en kamers zijn schoon. Er zijn hier verschillende opties voor slapen – een single kost bijvoorbeeld 22 euro terwijl je korting krijgt als je een hostelkaart hebt. Het kan wel gehorig zijn als er studenten op de kamers boven je hoofd muziek of lawaai maken.


Het dorp (of kleine stad) “Postojna” is een prima centrale plek om bovenstaande bezienswaardigheden te bezoeken. Er zijn grote supermarkten (waaronder de “Spar”) en andere winkels, terwijl er ook een aantal leuke eettentjes zijn en een goed en goedkoop jeugdhostel.

 

M.b.t. de bezienswaardigheden; omdat m’n budget beperkt is en ik behoorlijk kieskeurig ben wat ik wel en niet bezoek heb ik een aantal dingen expres overgeslagen. Een daarvan was een bezoek aan het “Predjama” kasteel – ik had “Sneznik” kasteel al bezocht (zie BWZ “Sneznik”) en had begrepen dat het interieur van dit kasteel niet zo heel interessant was. Ook het oorlogsmuseum in “Pivka’ heb ik niet bezocht ook al ben ik er wel doorheen gewandeld – zoals eerder vermeld stonden de grote belangrijke voertuigen buiten tentoongesteld – daarnaast heb ik vernomen dat het museum nog in op- en aanbouw was, veel alleen nog in Sloveens te lezen is en het verschrikkelijk druk was met kinderen en ouders aangezien er een manifestatie was. Het op 2,2 km gelegen fort was voor mij interessanter om te bezoeken met gids).zie ook: