Bezienswaardigheden - Slovenië

"bled"
inleiding


Misschien is Bled met z’n prachtige romantische setting met z’n meer, z’n eilandje en kasteel wel DE bezienswaardigheid van Slovenië. Het stadje wordt omgeven door de hoge pieken van de “Julius” Alpen en het heeft meer dan genoeg activiteiten om je minstens een paar dagen zoet te houden. Om die reden is het resort in elk jaargetijde afgeladen met toeristen uit alle windhoeken van de wereld. Maar laat je daar niet van weerhouden – Bled is een “must” see op je reis in Slovenië en zal je betoveren met z’n unieke panorama met z’n pittoreske kerk op het eiland, het bijna hangende kasteel op een klif en z’n warme waters waar al eeuwenlang bezoekers en pelgrims op af kwamen. Een paar kilometer buiten het bekende stadje is de “Vintgar” kloof – een prachtige 1.7 km lange wandelroute deels aangelegd op houten steigers en loopplanken. De route loopt door een kloof met een soms wilde rivier en eindigt met een metershoge waterval.


highlights


“Bled” meer, eiland en kasteel:

Je kunt een wandeling maken van 6 km rond het prachtige meer zonder te hoeven klimmen – natuurlijk kun je een ritje maken in een toeristische huifkar met traditionele koetsier of met een toeristentreintje. Op deze manier kun je van verschillende kanten het prachtige meer met z’n warme water aanschouwen, het romantische kleine eilandje met z’n kerkje en het bijna hangende kasteel wat zich op een grote kale rots bevind. Het uitzicht van het kasteel is een “must” – je hoeft hiervoor niet het kasteel in – je kunt simpelweg een wandelpad ernaast nemen. Het kasteel is echt Middeleeuws met kasteelmuren, torens en een heuse gracht en stamt uit de 18e eeuw toen de bisschop van “Brixen” hier huisde. Je kunt ook op verschillende manieren het eilandje bezoeken – een van de meest geijkte en romantische is het nemen van een “gondola” – ook kun je een boot huren en zelf het ritje maken.  Als je geïnteresseerd bent kun je tegenwoordig slapen en eten in het “oude” huis van Tito “himself” – het is Villa Bled.


“Vintgar” kloof:

Het is een wandeling van ruim een uurtje door mooi glooiend land van Bled naar de “Vintgar” kloof. Door deze soms zeer nauwe kloof waar nauwelijks licht (en zon) doorheen komt stroomt de soms wilde rivier afkomstig van de aftakking van de “Radovna”. Het is een bijna 2 km lange wandelroute over en langs houten loopplanken en bruggen deels aangelegd tegen de steile rotsen van de kloof aan. Waar het water stil ligt is de helderheid van de rivier te zien – rotsen, stenen en vissen zijn zeer goed zichtbaar en doen je denken aan de Caribische Zee. Op het einde van de route is de 14 meter hoge waterval “Sum” en kun je besluiten dezelfde weg terug te lopen of een andere looproute terug naar Bled te nemen. Zeker de moeite waard, maar het kan behoorlijk druk worden en bij regen is het gevaarlijk glibberig.  - entree: 4 euro.geschiedenis


Het gebied waar Bled in ligt wordt al bewoond sinds het mesolithicum. De Romeinen hebben er weinig aandacht aan bestaat daar het niet aan de doorgaande (handels)routes lag. Het kasteel van Bled werd voor het eerst vermeld in een tekst gedateerd 1004 toen het door keizer Hendrik II werd geschonken aan bisschop van Bixen. Voor de pelgrims was eeuwenlang het plaatsje bekend vanwege z’n warme water, z’n schoonheid en werd het kerkje op het eiland bezocht. Bijna was het meer drooggelegd en gebruikt voor het maken van stenen maar in de 20e eeuw zag een Zwitserse arts “Rikli” genaamd de mogelijkheden alhier. Hij opende een aantal baden en had een beetje geluk toen de spoorlijn van Ljubljana naar Travisio werd gelegd. Meer en meer mensen vonden de weg naar het prachtige Bled en het werd een vakantieoord voor de Europese elite.

 

Net het uiteenvallen van het Oostenrijkse-Hongaarse keizerrijk in 1918 werd Slovenië onderdeel van het Koninkrijk Joegoslavië en werd Bled de zomerresidentie van het Koninklijke huis “Karadordevic”. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (voor Joegoslavië: 1941-1945) was dit deel van Slovenië annexatie onder de naam Oberkrainburg geannexeerd door nazi-Duitsland en heette de stad weer Veldes. President Tito van de Joegoslavische Federatie liet hier zijn "zomerpaleis" bouwen. Het is aanwezig zo’n kilometer van de camping af en heet “Villa Bled”.tips & advies (2013)


Van “Bled” naar “Kransjka Gorda”: ik ben het dorp uitgelopen en stond op een bushalte van een zeer drukke weg (dus ook naar alle andere windrichtingen van het land) – misschien daarom, misschien omdat het een zeer toeristische plek is – geen idee maar ik heb 2 uur gestaan zonder ook maar een wenk. Ik heb de bus genomen (3,60 euro -half uurtje) naar Jesenice en ik had binnen 5 minuten een lift naar Kransjka.


  • Naam : “Bled kasteel

Prijs : 8 euro


Er zijn een aantal kebab en andere snelle eettentjes aanwezig en daarnaast tientallen “dure” restaurants en cafés. Als je toch een “normaal” biertje wil drinken voor een schappelijke prijs ga dan zitten bij de “Tiger” bar naast het busstation. Ook kun je (in het naseizoen) bier kopen bij de supermarkt en op de houten ligbanken plaatsnemen.


  • Naam : Camping “Bled

Adres : Kidriceva Cesta 10c

Prijs : 10,13 euro per nacht (inclusief toeristenbelasting 0,50 per dag en registratiekosten – eenmalig 1 euro)

Tel.nr. : 575 20 00

Website : www.camping-bled.com

 

Inhoud:

Een prima camping op een groene plek recht tegenover het centrum van Bled gelegen. De washokken zijn schoon, het personeel (24 uur aanwezig) perfect en er is vlakbij een restaurant, café en genoeg activiteiten voor de kinderen. De prijzen zijn ook nog redelijk – het enige wat kan tegenzitten is de drukte op de camping en misschien de wandeling van de bus (of weg) erheen. Een ander nadeeltje kan zijn dat er niet echt een lobby of een zitplek is als het fris (en donker) wordt in het voor- of naseizoen. Voor de rest is het prima – het is er rustig, groen, netjes, er staan een aantal machines voor koffie en snacks en schoon. Je kunt hier ook overigens ook “cabanas” huren (zelfs met een “love” arrangement) met een buiten jacuzzi. Ik weet dat ik nog een keer terugkom hier.


Bled is het jaar rond relatief duur en druk – toeristen van over de hele wereld komen het meer, het eilandje met kerk en het kasteel bekijken. Als je toch een beetje wilt genieten bezoek het toeristische oord dan in het na- of voorseizoen als het weer nog redelijk is maar de grote toeristenstroom naar huis is.zie ook: