Bezienswaardigheden - Slovenie

"Banovci"
inleiding


“Prekmurje” (aan de andere kant van de Mura rivier) is een stukje Slovenië als geen ander; vanwege die rivier (tot 1924 kon je alleen met een boot de overkant bereiken) lag de platte provincie van het land zeer afgelegen en om die reden praten de mensen een dialect en is nog traditionele folklore, architectuur en cultuur te vinden. Misschien past Hongarije beter dan Slovenië bij dit merkwaardige stukje land waar ooievaren als geluk worden beschouwd, een tamelijke grote Roma bevolking woont en je overal grote boerderijen ziet met rieten daken. Iets anders waar “Prekmurje” bekend omstaat zijn de drijvende molens en de thermische baden.


highlights


“Babic” molen:

In het dorpje “Verzej” is nog een werkende drijvende molen te zien. Je kunt deze bereiken door vanuit “Terme Banovci” een kilometer of twee te wandelen door het slaperige dorpje en achter de voetbalvelden ligt in de rivier de “Mura” deze uit Romeinse tijden afkomstige bouwwerk. Deze molens waren uitermate handig voor rivieren die vaak van tij verwisselden (of veel regen moesten verwerken) en zo gewoonweg mee groeiden en daalden. Tot WWII waren er tientallen die nog dienst deden in de rivier maar tegenwoordig zijn er nog maar enkele over waarvan “Babic” er eentje is. Zelfs dit is niet een totale drijvende molen aangezien alleen het wiel zich nog in het water bevind. De molen zelf staat op de rivieroever maar is wel authentiek – binnen staan vele gemalen zakken en het ruikt naar een ver verleden.tips & advies


Er is zo goed als geen openbaar vervoer in deze regio (bus en trein). Het beste wat je kunt doen is een kilometer lopen naar het nabijgelegen dorp “Cervey”. Op de eerstvolgende rotonde (voor de supermarkt “Mercado”) heb je een goede kans om opgepikt te worden zowel naar “Murska Sobota” of naar “Ptuj”.


  • Naam : “Terme Banovci

Prijs : 16, 50 euro (pp + tent)

Tel.nr. : 513 14 00

Website : www.terme-banovci.si

 

Inhoud:

Dit complex is zeer groots en georganiseerd opgebouwd. Voor is een grote parkeerplaats – dan volgt een groot gebouw met café en restaurant, terras en de omkleed ruimtes. De prijs van de thermische baden zitten in de prijs voor overnachting ingebakken. Je krijgt een pasje mee om de baden te bezoeken. Er is een binnenbad en twee buitenbaden naast de badhuizen voor douchen en wc’s. Ik vond het wel jammer dat de receptioniste zo minimaal Engels sprak, ik geen kaartje van het complex kreeg en wat meer informatie – ik moest er zelf alles uittrekken. In het dorp is geen supermarkt aanwezig – een kilometer verderop ligt het dorp “Verzey” (waar ook de molen is te bewonderen). Ook het openbaar vervoer hier is verschrikkelijk – er rijdt niets. De plekken voor mij waren open en ik had geen idee waar te gaan staan met m’n tentje omdat alles kriskras door elkaar staat.


De provincie is zoals boven beschreven een hele andere dan de andere delen van Slovenië. Het heeft wel iets weg van Oost Nederland – er is bos in de verte, het is zo plat als een dubbeltje, en je loopt over kronkelende goede wegen met een fietspad met af en toe een saai en bijna doods dorpje met prachtige huizen, appel- en perenbomen, soms een boerenerf en zo nu en dan een voorbij razende auto maar geen bus of trein te bekennen. Alleen de pompoenen, wijnranken en thermische baden geven aan dat je je in Midden (en bijna Zuid) Europa bevind.zie ook: