PRAKTISCHE INFORMATIE - Senegal

* Bijgewerkt t/m 2012 - wijzigingen voorbehouden.


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Kosten
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen 

paspoort en visa


Iedereen heeft een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij binnenkomst in Senegal.

 

Nederlanders hebben geen visum nodig.


ambassade


 • Senegalese ambassade in Den Haag: Laan van Meerdervoort 22, T: 070-2162808, ambassadesenegal@ziggo.nl
 • Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal): Rue Jacques Bugnicourt,  +221338292121, dak@minbuza.nl

geldzaken


Munten en biljetten: 

 • De Munteenheid is in Senegal de CFA (frank) oftewel de XOF net als in vele andere West Afrikaanse landen.
 • Biljetten komen in 1.000, 2000, 5000 en 10.000 frank terwijl er munten zijn van 1, 5, 10, 25, 50, 100, 200, 250 en 500 frank.  

Bankpas:

 • Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo.
 • Gebruik van een bankpas is niet altijd gratis, maar meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden.
 • Er geldt een limiet per dag.
 • Let op: Sommige banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is. 

Creditcard: 

 • Creditcards worden geaccepteerd in grote banken en hotels. 

Geldautomaten

Geld wisselen

 • U kunt uw geld bij de banken wisselen. 

Bijzonderheden

 • Neem naast een bankpas en een creditcard voldoende contant geld mee, bij voorkeur euro's.
 • Travellercheques, bij voorkeur in euro's, kunt u in Dakar inwisselen.

gezondheid


 • Omdat de medische voorzieningen buiten het conglomeraat Dakar (zeer) beperkt zijn is het verstandig zelf het een en ander op dit gebied mee te nemen. 
 • Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept.
 • Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere medicijnen mee te nemen.
 • Bij een ziekenhuisopname en als u speciale medische hulp nodig hebt, kunt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Dakar voor informatie, ondersteuning en eventuele financiële hulp.
 • Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg.
 • Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.

 

Muggen

In Senegal komen malaria en dengue voor. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend; de denguemug steekt overdag. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

 

Zoogdieren

Hondsdolheid komt voor in Senegal. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis) bent gebeten.

 

Drinkwater

Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen. Het is gemakkelijk om reizigersdiarree op te lopen. 


vaccinaties


Vaccinatie tegen gele koorts is voor Senegal alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Senegal binnenkomt in een gele koorts land bent geweest (ook bij alleen een overstap op het vliegveld van een gele koorts land). Een cholerastempel is verplicht als je Senegal over land binnenkomt.

 

Er zijn ook een aantal vaccinaties die worden aanbevolen als je naar Senegal afreist. Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Senegal aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en een gele koorts inenting. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Senegal.

 

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Senegal inentingen aangeraden tegen buiktyfus, hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en tuberculose. Soms worden voor Senegal vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.

 

Voor Senegal wordt vaccinatie tegen meningitis aangeraden bij een verblijf van zes weken in combinatie met nauw contact met de plaatselijke bevolking in de periode van december tot en met juni. Ook bij een verblijf van zes maanden of langer wordt deze vaccinatie aangeraden.


veiligheid


De algemene veiligheidssituatie is bevredigend.  Informeer u evenwel bij de lokale autoriteiten of bij de Ambassade in Dakar indien u zich in het binnenland van de Casamance en in het bijzonder buiten de grote wegen begeeft, voornamelijk vanwege regelmatige confrontaties tussen het leger en een rebellenbeweging en de aanwezigheid van landmijnen in die regio.  Ook raden wij u steeds aan u afzijdig te houden van mogelijke manifestaties en samenscholingen in het hele land.

 

Ondanks het vredesakkoord van 2004 en de opeenvolgende vredesonderhandelingen tussen de regering en de onafhankelijkheidstrijders, vonden er sinds 1982 verscheidene militaire confrontaties plaats tussen leger en rebellen in de omgeving van Ziguinchor, langs de grens met Guinee-Bissau, in de grensstreek met Gambia, in de buurt van Bignona en Bounkiling en in de streek van Goudomp. In de streek rond Bignona werden dorpelingen en het leger aangevallen door gewapende benden en worden er sporadisch ook wagens overvallen. 

 

Hoewel de incidenten vooral plaatsgrijpen tussen het leger en de rebellen, wordt de burgerbevolking niet gespaard en werden er ook al toeristen beroofd door splintergroepen en/of bandieten die van de situatie gebruik maken. Het laatste incident waarbij toeristen betrokken waren, dateert echter al van enkele jaren terug. Indien een overval zich zou voordoen, wordt het aangeraden u niet te verzetten tegen de aanvallers.

 

Reizigers worden aangeraden de streek rond Bignona absoluut te vermijden en extra waakzaam te blijven.  Een bezoek aan de toeristische kuststreek rond Cap Skiring vanuit Ziguinchor vormt in principe geen probleem. Het wordt ten stelligste afgeraden om zich te verplaatsen in de ganse Casamance regio als het donker is.   

 

In sommige wijken van de hoofdstad Dakar vormen zakkenrollen en straatcriminaliteit een veel voorkomende plaag. Aangezien hierbij sporadisch ook geweld gebruikt wordt, is waakzaamheid zeker geboden. Toeristen dienen de nodige voorzorgsmaatregelen in acht te nemen en de opvallende dracht van juwelen en andere waardevolle voorwerpen te vermijden. Bezoekers worden aangeraden ’s nachts niet te voet op stap te gaan. Regelmatig worden wandelaars op de promenade “Corniche Ouest “ beroofd, meestal bij valavond. Het optreden van de politiediensten bij diefstallen laat zeer te wensen over.


taal


Hoewel het Frans maar door een klein gedeelte (ongeveer 15%) van de bevolking gesproken en geschreven wordt, is het volgens de grondwet de officiële (bestuurs)taal van Senegal.

 

De officiële verklaring om het Frans als belangrijkste taal te handhaven is dat het boven alle andere talen staat, en daarmee geen van die talen bevoordeelt. De belangrijkste taal van het volk is het Wolof. Voor de helft van de bevolking is het de eerste taal en voor 30-40% van de bevolking wordt het als tweede taal gebruikt, waarmee het Wolof het belangrijkste communicatiemiddel is tussen de diverse bevolkingsgroepen. Andere officiële talen zijn het Sérèr, het Pulaar, het Diola, het Mande en het Soninké. Daarnaast zijn er nog zo'n twaalf kleinere stamtalen. De meeste Senegalezen spreken en verstaan drie of meer talen. Het Arabisch is de onderwijstaal in de koranscholen.


tijdzone


Tijdens onze zomertijd is het in Senegal 2 uur vroeger en in onze wintertijd een uur. 


ELEKTRICITEIT


In Senegal heeft u in sommige gevallen een verloopstekker nodig. 


feestdagen


1 Januari : Nieuwjaarsdag

6 Februari : Maouloud

4 April : Nationale dag Senegal

9 April : Tweede Paasdag

1 Mei : Dag van de Arbeid

20 Augustus : Korite

26 Oktober : Tabaski

1 November : Allerheiligen

26 November : Tamkharit

24 December : Brugdag

25, 26 December : Kerst


zie ook: