Bezienswaardigheden - Rusland

"kizhi" (en "petrozavodsk")
inleiding


Petrozavodsk is de hoofdstad van de Russische autonome deelrepubliek Karelië. De stad ligt verspreid over een lengte van 27 kilometer langs de westeroever van het Onegameer. De stad werd gesticht op 11 september 1703 als Petrovskaja in naam van Peter de Grote, die een nieuwe ijzersmelterij nodig had voor de productie van kanonnen voor de Baltische Vloot ten tijde van de Grote Noordse Oorlog. Tijdens de Finse bezetting van Oost-Karelië tijdens de Vervolgoorlog van 1941-1944 hernoemden de Finnen de plaats van Petroskoi naar Äänislinna (Onegaborg); een nederzetting (fort) die stond vermeld op een 17e-eeuwse Zweedse kaart in de buurt van de huidige stad. De stad is tegenwoordig een studentenstad bekend vanwege z’n nabijheid van UNESCO Kizhi waarvan in de zomer een boot gaat.


highlights


Kizhi:

Kizji is een eiland in het Onegameer in de Russische deelrepubliek Karelië. Het eiland is vooral bekend vanwege de houten kerkgebouwen, kapellen en huizen die er gebouwd zijn. Het eiland is een van de populairste toeristische attracties van Rusland, en staat op de werelderfgoedlijst. Kizji is ongeveer zeven kilometer lang en 0,5 kilometer breed. Het wordt omgeven door ongeveer 5.000 andere eilanden, waarvan de meeste erg klein zijn en soms zelfs louter uit een rots bestaan die uit het water steekt, maar ook door enkele die een lengte van 35 kilometer hebben. Toegang tot Kizji is in de zomer alleen mogelijk per draagvleugelboot vanuit de Karelische hoofdstad Petrozavodsk, en in de winter per sneeuwmobiel. Kizji telt in totaal bijna 80 houten gebouwen. De drie bekendste gebouwen op het eiland zijn twee grote kerken en een klokkentoren. Deze staan binnen een omheining. Het gebied binnen deze omheining wordt ook wel de Kizji Pogost genoemd. 

 

De grootste van de kerken is de 22 koepels tellende transfiguratiekerk (ook wel bekend als zomerkerk). Deze is omstreeks 1714 gebouwd. De kerk heeft een grote iconostase; een houten wand bedekt met iconen. De kerk ondergaat momenteel een restauratie, die naar verwachting tot 2014 zal duren. De kerk is 37 meter hoog en daarmee een van de hoogste houten constructies ter wereld. Naast de transfiguratiekerk staat de kleinere Intercessiekerk (ook wel winterkerk genoemd). Deze telt negen koepels en is gebouwd omstreeks 1764. Het derde gebouw binnen de Pogost is de klokkentoren, die in 1874 is gebouwd. Alle drie gebouwen zijn gebouwd zonder gebruik van nagels of andere metalen hulpmiddelen; dit is een kenmerk van alle Noord-Russische houtarchitectuur. 

 

Op Kizji bevindt zich tevens een museum voor Russische houtarchitectuur. Verder bevat het eiland nog een hoop andere houten gebouwen zoals windmolens, kapellen, huizen, sauna’s en schuren. Daarmee heeft het eiland een grote historische betekenis. Er bevinden zich twee kleine dorpen op het eiland waar nog enkele vissers wonen. Ook het personeel van het museum woont op het eiland. 

  • Entree: 500R.


tips & advies (2016)


Bij de stad ligt de luchthaven Besovets. Het trein en busstation van Petrozavodsk zijn nagenoeg naast elkaar gelegen (aan de andere kant van het spoor). Deze liggen aan het einde van Pr Lenina aan de westzijde van het centrum. Het haventje ligt aan de oostzijde van diezelfde Lenina straat aan het “Onega meer. Trolleybus 1 of 5 rijdt

van einde tot einde.

 

Petrozavodsk – Kizhi: er gaan per dag 2 boten naar Kihzni eiland – 10:15 en 11:15. De rit duurt ongeveer een uur en kost 2850R voor een retour.

 

Petrozavodsk – Sint Petersburg: er gaan minstens 2 treinen per dag. Een ’s morgens (09:00) en de ander om 22:40. Deze laatste komt rond 06:30 aan in Sint Petersburg. De kosten waren 1222R.


  • Naam : Hotel “Platinum” (Petrazavodsk)

Adres : Yn Yanaeba 5 G

Prijs : 1300 (double), 400 (slaapzaal)

Tel.nr. : 63 23 85

 

Inhoud:

Dit hotel is gelegen tegen het bus terrein van het busstation en je hebt dus uitzicht vanaf het balkon (het hotel is op de 5e verdieping van het gebouw). Het is dus ook op loopafstand van het treinstation. Een rijtje met verschillende soorten kamers – slaapzalen met 4 bedden en een aantal dubbele kamers. Allen hebben kleine basis balkons. De kamers zijn smal maar oke – er is een tafeltje, stoelen, tv en zelfs magnetron en waterkoker. Wc en douche zijn op de gang. Er schijnt zelfs WIFI te zijn maar verwacht geen grote luxe. Je krijgt bv geen sleutel om je kamer mee af te sluiten.


zie ook: