Transfagarasan road en Poienari

Bezienswaardigheden - Roemenië




inleiding


De Transfagarasan weg is een van de meest spectaculaire wegen in Roemenië en misschien wel in Oost Europa. Het is een weg die maar drie maanden per jaar open is loopt over het hoogste gebergte in het land. Het geheel van zigzag wegen en haarspeldbochten ijkt op een autoracebaan en verbind de provincies Walachije met Transsylvanië met elkaar.

 

De weg wordt ook weleens de waan van Ceasescu genoemd. Nadat je door de prachtige Fagaras bergen en bossen bent gereden kom je uit in het kleine plaatsje “Poienari” uit. Het was hier, hoog gelegen op een strategisch punt waar Vlad Tepes (Dracula de spietser) z’n echte kasteel liet bouwen door Turkse gevangenen.

 

De citadel geef je een prachtig zicht over de omgeving.


highlights


Transfagarasan weg:

Deze achtbaan die dwars over de hoogste bergen van Roemenië gaan begint op de kruising vlakbij de stad Curta in de provincie Transsylvanië en gaat door de Fagaras bergen richting de stad Arefu in Walachije.

 

Door de vele scherpe haarspeldbochten, tunnels en viaducten kom je uit op de top die boven de 2000 meter is gelegen.

 

Hier bevind zich het meer Balea; op de weg rijden geen bussen (openbaar vervoer) en je kunt de weg maar drie maanden van het jaar berijden vanwege overvloedige sneeuwval. In de winter schijnt hier een heus ijshotel gebouwd te worden.  

 

Gebouwd in 1970 kunnen we wellicht melden dat dit Ceasescu's meest succesvolle project was – de bouw nam zo’n 4,5 jaar in beslag gezien het feit dat er alleen in de zomermaanden aan gewerkt kon worden.   

 

Inval van de Russen

Het project waar miljoenen kilo’s aan dynamiet werden gebruikt om de bouw mogelijk te maken, 38 overwerkte soldaten hun einde vonden werd naast z’n symbolische waarde ook gebouwd voor praktische redenen.

 

De communistische dictator was namelijk als de dood dat de Sovjets zouden binnenvallen net als ze in Tsjecho-Slowakije hadden gedaan twee jaar voordat de bouw begon.

 

Een goede uitvalsbasis door de hoogste bergen van het land heen zouden daarom goed van pas komen. Door deze fantastische maar misschien niet goed doordachte plan werd het ook wel Ceasescu’s waan genoemd.

 

Aan de Transsylvanië kant rijd je door prachtige bossen en bergen (Fagaras mountains) en langs het grote Vidraru meer wat kunstmatig is aangelegd.

 

Net voor je het dorp Poienari bereikt rijd je over de stuwdam die aangelegd werd om energie op te wekken in de zestiger jaren. Een stop is meer dan de moeite waard.   

 

  • Poienari citadel: Zie museum.

>> Lees hier over het andere "mooie" Dracula kasteel in Brasov 



Tips & advies (2013)


Over de TransFagarasan weg rijdt geen openbaar vervoer – je kunt proberen te liften maar aangezien de meeste mensen die hier komen Roemeense toeristen zijn die in “volle” auto’s de berg bezoeken moet je hopen op een “buitenlandse” toerist die niet al te vol is beladen.

 

De kruising nabij de stad Curta, wat het begin is van de befaamde weg is een prima plek.


  • Naam : Citadel Poienari

Prijs : 5 Lei

 

Inhoud:

Ongeveer 4 km ten zuiden van het stadje Arefu waar, zo schijnt het, de nazaten woonachtig zijn van de “helpers” van Vlad Tepes ligt het “echte” kasteel van “Dracula” wat in het begin van de 13e eeuw gebouwd zou zijn. D.m.v. het beklimmen van 1480 treden bereik je de citadel die gerepareerd zou zijn door Turkse gevangenen onder het oog van Vlad.

 

Als je boven bent en de entree hebt betaald geven twee poppen een indruk wat de Turkse soldaten zagen toen ze het “werk” van de spietser zagen. Het kasteel op zich is niet meer dan een ruïne al geeft het een inzicht hoe het eruit heeft moeten zien. Het uitzicht is daarentegen fantastisch over het gebied wat de schakel is tussen de provincies Walachije en Transsylvanië – een van de redenen waarom dit kasteel op deze strategische plek is gebouwd.

 

Legende gaat dat toen de Turken het kasteel naderde Dracula m.b.v. de inwoners van Arefu kon vluchtten, de bergen in – z’n vrouw heeft zichzelf van een van de torens de vallei ingeworpen. Toen de vorst terugkeerde werden de inwoners beloond met landbouwgrond.



zie ook:




meer links:


Nemrut, berg

TURKIJE

Op de berg Nemrut in het hart van Turkije staan de talloze beelden (en hoofden) van de God Nemrut. 

Belogradtsjik

BULGARIJE

Het fort dateert uit de Romeinse tijd en is gebouwd tussen de beroemde rotsen van het dorp Belogradtsjik.