Oradea

Bezienswaardigheden - Roemenië




inleiding


Oradea is sinds z’n stichting een belangrijk knooppunt gebleven – strategisch gelegen aan de rand van de Karpaten en midden in Europa is het onder het bestuur geweest van verschillende “groot” machten. Nadat de Hongaren de stad stichtte werd het meerder malen door de Mongolen vernield.

 

Vervolgens kwam de Turkse dreiging en werd het eeuwen door de Ottomanen bestuurd. De Habsburgse zouden de grootste nalatenschap aan de stad schenken in de vorm van een barokke en “Fin de siècle” architectuur. Pas na WWI werd de stad en de regio bij Roemenië ingedeeld.  Na WWII, kwam het grote verval toen het Communisme onder verschillende dictators weinig oog hadden voor deze “Hongaarse” steden in het Westen.

 

Na jaren van verval is de stad nu bezig aan een grote opknapbeurt.


highlights


Historische centrum:

Het eigenlijke centrum van de stad wordt gedomineerd door twee grote pleinen aan weerszijden van de rivier Crisul Repede. Aan het Eenheidsplein (Piate Unirii) staat de 18e eeuwse Maankerk, het neoklassieke stadhuis en het imposante secessiegebouw “de zwarte adelaar”. 

 

Op de andere oever van de rivier ligt het Ferdinandplein, waar zich de beroemde koffiehuizen bevonden en waar het Staatstheater staat, een eclectisch bouwwerk naar Boedapests voorbeeld. Op dit plein begint de voornaamste winkelstraat (Calea Republicii), die eveneens monumentale panden biedt. 

 

Barokke buurt: 

De belangrijkste barokmonumenten bevinden zich even buiten het centrum bevinden, zodat de gebouwen van de  secessie Oradea meer karakteriseren dan die van de barok. De barok wordt vertegenwoordigd door de achttiende-eeuwse kathedraal, de grootste rooms-katholieke kerk in Roemenië.

 

Ernaast staat het bisschoppelijk paleis uit 1750-1779 (architect: Frans Hillebrandt), dat tegenwoordig het regionale museum herbergt (geschiedenis, kunst, etnografie en natuurlijke historie). Het gebouw geldt als het belangrijkste laat-barokke gebouw in Roemenië.


geschiedenis - oradea


De stad Oradea werd gesticht in de 11e eeuw toen er door de Hongaarse koning Ladislaus I een burcht werd gebouwd. De regio (Banat en Crisana) was al in de 6e eeuw v.C. bewoond door stammen van de Daciers en daarna door de Romeinen die de provincie Dacia doopten.

 

De stad werd vanaf de 9e eeuw door de Hongaren bestuurd en was belangrijk - er werden verschillende Hongaarse koningen begraven en het was een zeer belangrijk strategisch handelskruispunt.

 

In de 13e eeuw werd “Oradea” verwoest door de Mongolen en de eerste Turkse belegering volgde in het jaar 1474. Midden 16e eeuw zouden de Turken bijna het gehele koninkrijk Hongarije veroveren. 

 

Transsylvanië: 

Oradea werd in 1570 aan Transsylvanië toegevoegd en werd een onafhankelijk vorstendom. Dertig jaar later zouden Turken nogmaals de stad aanvallen en het innemen – deze situatie bleef tot het einde van de 17e eeuw toen de Turken heel Hongarije aan Oostenrijk toevertrouwden.

 

Voor de stad werd gevochten en in 1692 werd het veroverd door het Habsburgse leger. Tot 1919 zouden de regio’s Banat en Crisana Habsburgs blijven – vanaf 1867 was de stad Hongaars omdat de dubbelmonarchie ervoor zorgden dat de twee landen gelijkgeschakeld werden.

 

Vooral provincie Banat werd gebruikt om “kolonisten” te vestigen en te gebruiken als bufferzone. Vanaf ongeveer 1850 was Oradea’s bloeiperiode; de stad kon gezien worden als de 3e belangrijkste van heel Hongarije (wat toen veel groter was dan nu), had al een tramnet, waterleiding en elektriciteit.  

 

Volgens het verdrag van Trianon werd de stad vervolgens aan Roemenië toegewezen gezien het feit dat Hongarije een van de verliezers was van WWI. Het hele gebied werd overigens verdeeld onder Roemenië, Hongarije en het voormalige Joegoslavië na de oorlog. Een jaar eerder was de stad al ingenomen door Roemeense troepen.

 

Tijdens WWII kwam het gebied (en ook de stad Oradea) weer onder Hongaars bestuur terecht waarna Roemenië het weer overnam – Ceasescu en z’n voorganger hadden weinig op met deze regio gezien z’n grote meerderheid aan vooral Hongaren maar ook aan andere bevolkingsgroepen die zich hier eerder gevestigd hadden (Tsjechen, Slovaken, Duitsers) en de stad zou ver wegzakken.

 

Heden:  

In de 20e eeuw is de samenstelling van de bevolking van de streek en stad zeer veranderd. Begin van de eeuw sprak zo’n 90% nog Hongaars – nu is dit een derde. De Joodse bevolking is zo goed als uitgeroeid in WWII en Oradea is nu vooral een Roemeense stad met heel veel Habsburgse architectuur.


>> Lees hier de gehele Roemeense GESCHIEDENIS



Oradea - tips & advies (2013)


Het busstation ligt zo’n 2,5 a 3 km ten noorden van de stad terwijl het treinstation zo’n 1,5 km ten zuiden ligt van het centrum.

 

Oradea via Arad naar Szeged (Hongarije): je kunt alleen met de trein. Eerst met de trein naar “Bekescsava” en dan overstappen met de trein naar Szeged.


Op de brede boulevard Calea Republicii wat voetgangersgebied is zijn talloze terrasjes waar je eindeloos mensen kunt kijken, kunt eten of een biertje kunt drinken.


  • Naam : Hostel Felix

Adres : Mihai Eminescu 11

Prijs : 35 Lei (voor een 4 bed slaapzaal)

Tel.nr. : 0259 437 011

Email : tineret_bh@yahoo.com

 

Inhoud:

Zeer centraal gelegen in een zijstraat van het voetgangersgebied Calea Republicii ligt het hostel Felix. Er hangt een bordje naast de poort en je moet even langs de tennisbanen lopen – aan het einde links waar een receptiehokje is waar vaak niemand aanwezig is. Ik kon hier een slaapzaal van 4 personen krijgen voor een zeer goede prijs met de garantie dat ik hier alleen kon slapen.

 

Het is een zeer grote kamer met een TV scherm (computer), 4 bedden, een bureau met stoel, slaapkamerkastje en een ruimte voor jassen. Daarnaast is een grote wc en douche combinatie aanwezig met heet water. Er is wc papier aanwezig maar geen handdoek.

 

Aan de overkant van het gebouw kun je internet (WIFI) ontvangen. Er is totaal geen ambiance maar het is ’s nachts muisstil – in de gang staat een snoep- en koffie automaat.



zie ook:




meer links:


Szeged

HONGARIJE

De Hongaarse stad Szeged ligt niet ver van Roemenië en vooral de architectuur in de stad is prachtig. 

Krakau

POLEN

De stad Krakau in zuid Polen heeft tegenwoordig geen aankondiging meer nodig, dan een must-see.